نکات حقوقی

نحوه اجرای حکم داوری

در صورتی که در قرارداد ذکر شده باشد رفع اختلاف با داور باشد میتوانند از داور رسما تقاضای دادخواهی داشته و حکم داور را اخذ نموده و برای اجرای آن داخواست اجرای حکم به دادگاه بدهند.

داور مرضی الطرفین در قراردادها

طرفین قرارداد میتوانند برای حل مشکلات آتی در قراداد بجای مراجعه به دادگاه برای خود یک یا چند نفر داور تعیین کنند که در ثورت بروز اختلاف آن داور حکم داده و رفع مخاصمه کند.

در ادله الکترونیکی چه نکاتی باید توجه داشته باشد

مستند به ماده ۱۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری ، استفاده از مدارک الکترونیکی به عنوان ادله اثبات جرم باید تحت شرایط خاصی انجام شود و این مدارک باید معتبر و قابل اطمینان باشند ، صحت این مدارک باید توسط متخصصان فنی تأیید شود در چنین شرایطی کارشناسان فنی می‌توانند به متهم کمک کند تا از صحت مدارک مطمئن شود و از حقوق خود به درستی دفاع کند.

تشخیص دولتی یا خصوصی بودن شرکت

با توجه به رویه قضایی ونظرات مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه، ملاک خصوصی یا دولتی بودن شرکت، اساسنامه و نحوه تشکیل آن است.

قذف

باید توجه داشته باشیم مطابق رویه قضایی اگر زنی مردی را متهم به زنای با خود کند و نتواند اثبات کند، در صورت شکایت آن مرد، محکوم به حد قذف خواهد شد.

لاشه چک در دست دیگری

طبق ماده 17 قانون صدور چک، وجود چک در دست صادرکننده به منزله پرداخت وجه و انصراف شاکی از شکایت است. در نتیجه، چگونگی و نحوه ارائه چک به مرجع قضایی یا اینکه چه کسی چک را ارائه کرده است، موضوعیت ندارد. اگر مرجع قضایی احراز کند که چک در تصرف صادرکننده بوده، این اماره قانونی تحقق یافته و پرونده می‌تواند مختومه شود. تشخیص این امر بر عهده مقام قضایی رسیدگی‌کننده است.

رد مال در موارد کلاهبرداری و سرقت

در پرونده کلاهبرداری، احداث بنا در ملک متعلق به دیگری حقی برای متصرف ایجاد نمی‌کند و مانع استرداد ملک نمی‌شود. تکلیف اعیان احداثی طبق مقررات قانون اجرای احکام مدنی مشخص می‌شود. در سرقت دسته چک، اگر چک‌ها معدوم شده باشند، مسئولیت سارق به رد مال منتفی نمی‌شود. محکوم‌له می‌تواند با استناد به ماده 14 قانون صدور چک، جلوگیری از پرداخت چک‌ها را به بانک اعلام کند.

صدور اجراییه و ادعای مفقودی چک

در صورتی که پرداخت وجه چک به استرداد لاشه چک منوط شده باشد و محکوم‌له ادعای مفقودی چک کند، اجرای احکام نمی‌تواند بدون وصول لاشه چک، مبلغ را پرداخت کند. محکوم‌له می‌تواند با استناد به ماده 320 قانون تجارت و ماده 14 قانون صدور چک، درخواست اعلام عدم پرداخت به بانک و اعلام بطلان چک را به دادگاه ارائه دهد. دادگاه با اخذ ضامن از محکوم‌له می‌تواند اجراییه را صادر کند.

مرجع صالح برای توقف عملیات اجرایی چک

در صورت شکایت کیفری بابت خیانت در امانت یا کلاهبرداری مربوط به چک و همزمان صدور اجراییه در اجرای احکام حقوقی، مرجع صالح برای صدور قرار توقف عملیات اجرایی، دادسرا، دادگاه کیفری یا دادگاه حقوقی رسیدگی‌کننده به دعاوی است. مرجع صادر‌کننده اجراییه نمی‌تواند قرار توقف عملیات اجرایی را صادر کند؛ بلکه این امر به عهده مرجع قضایی رسیدگی‌کننده است که شرایط ضرر جبران‌ناپذیر را احراز می‌کند.

دعاوی مالی و غیرمالی در ابطال اجراییه

دعوای ابطال اجراییه غیرمالی محسوب می‌شود، زیرا این دعوا به معنای نفی مالکیت یا منتفی شدن تعهد نیست. دعاوی مانند استرداد سند، لاشه چک یا سفته نیز غیرمالی‌اند. اما اگر دعوا ناظر به حقوق مالی باشد، مالی تلقی می‌شود و تقویم خواسته بر عهده خواهان است. در مواردی که چک مشروط یا بابت تضمین است، دادگاه نمی‌تواند اجراییه صادر کند و در صورت صدور، قابل ابطال است.

لزوم پرداخت خسارت تاخیر تادیه

در بزه صدور چک بلا‌محل، برای صدور قرار موقوفی اجرای حکم پس از محکومیت، محکوم‌علیه باید علاوه بر پرداخت وجه چک، خسارت تأخیر تادیه را نیز پرداخت کند. این الزام حتی اگر در متن حکم نیامده باشد، طبق ماده 12 قانون صدور چک و تبصره الحاقی آن، ضروری است. پرداخت تنها وجه چک بدون خسارت تأخیر تادیه، اجرای حکم را موقوف نمی‌کند.

خط خوردن عبارت حواله کرد

اگر در چکی عبارت "حواله‌کرد" خط خورده باشد، چک قابل انتقال با ظهرنویسی نیست و شخص منتقل‌الیه نمی‌تواند شکایت کیفری علیه صادرکننده چک داشته باشد. این توافق بین صادرکننده و دارنده چک معتبر است و ظهرنویسی چک اثر قانونی بر صادرکننده ندارد، اما چک به عنوان سند عادی علیه ظهرنویس معتبر است.

صدور چک از حساب بسته

بر اساس ماده 10 قانون صدور چک، تفاوتی بین "بسته بودن" و "مسدود بودن" حساب بانکی وجود ندارد و هر دو شامل جرم صدور چک از حساب بسته می‌شوند. بانک موظف است پس از بستن حساب، مراتب را به صاحب حساب اطلاع دهد. اگر صاحب حساب از بسته بودن حساب خود آگاه باشد و چک صادر کند، مشمول ماده 10 قانون چک می‌شود. احراز آگاهی صاحب حساب بر عهده مرجع قضایی است.

ابطال اجراییه و توقف عملیات اجرایی راجع به چک

بر اساس ماده 23 اصلاحی قانون صدور چک 1397، اقامه دعوای مستقل برای ابطال اجراییه چک ممکن نیست. اگر دلایلی مانند تضمینی بودن، مشروط بودن یا تحصیل مجرمانه چک وجود داشته باشد، دادگاه می‌تواند عملیات اجرایی را متوقف کند. این دعاوی مالی تلقی می‌شوند و پس از اثبات، دادگاه می‌تواند اجراییه را ابطال یا اصلاح کند. تقویم خواسته نیز بر عهده خواهان است.

چک صادر شده توسط شخص حقوقی

بر اساس ماده 19 قانون صدور چک و مواد 20 و 143 قانون مجازات اسلامی، مسئولیت کیفری امضاکننده چک مانع از تعقیب کیفری شخص حقوقی صاحب حساب نیست و در صورت تحقق شرایط، هر دو مسئولیت دارند. همچنین، در صورت صدور چند چک بلامحل، مجموع مبالغ چک‌ها مبنای تعیین مجازات قرار می‌گیرد و این مورد از شمول مقررات تعدد جرم ماده 134 قانون مجازات اسلامی خارج است.

رضایت پس از حکم قطعی

در جرایم عمدی و قابل گذشت رضایت پس از حکم قطعی باعث مختومه شدن پرونده است ولی در جرایم غیر قابل گذشت رضایت حتی پس از حکم قطعی میتواند باعث تخفیف مجازات گردد.

جرایم غیر قابل گذشت

جرایمی مانند سرقت با مبلغ بالا و سابقه دار بودن و کلاهبرداری و اسید پاشی و اختلاس از جرایم غیر قابل گذشت است و در صورت رضایت جنبه عمومی محفوظ و کمترین مجازات لحاظ می شود.

جرایم قابل گذشت شاکی

توهین و تهدید و تخریب و خیانت در امانت و ضرب و شتم و توهین به غیر از چاقو و آزار همسایه ها و تصرف عدوانی از جرایم قابل گذشت است و با جلب رضایت پرونده مختومه می شود.

تهدید به قتل

مجازات تهدید به قتل اگر با شهادت شهود ثابت شود مجازات آن زندان است و یا جزای نقدی

مزاحمت تلفنی

جرم مزاحمت تلفنی با یک بار تماس محقق نمی شود حتی اگر در ساعت نامتعارف باشد بلکه باید چندین بار تماس گرفته شود و مجازات آن جزای نقدی است.

فحش ناموسی و قذف

اگر شخصی به دیگری فحش ناموسی بدهد و بتواند با ۲شاهد و شکایت کیفری قذف را ثابت کند فحاشی آن شخص ۸۰ ضربه شلاق در پی خواهد داشت و حد شرعی قذف بر آن جاری می شود.

مجازات توهین

اگر شخصی را با حرف یا لفظی که باعث آزار وی هست مورد خطاب قرار دهیم و آن لفظ فحش ناموسی نباشد مرتکب به مجازات توهین و پرداخت جزای نقدی تا ۸۰میلیون تومان محکوم خواهد شد در حق دولت.

مسدود شدن حساب بانکی در شکایت کلاهبرداری رایانه ای

طبق رویه موجود و دستوری که دادسرا در خصوص شکایات کلاهبرداری رایانه ای داده است به محض شکایت شاکی، حسابی که مستقیم یا در نهایت پول در آن نشسته بعنوان وجوه حاصل از جرم توقیف می گردد و اگر قانونا اثبات گردد که دارنده حساب خود قربانی عمل دیگری است پس از استرداد وجه به شاکی ، امکان مطالبه خسارت از این بابت را از مجرم دارد.

شرط پرداخت نیمی از مهریه زوجه

به محض اینکه عقد ازدواج محقق شود زن مالک مهریه میشه ولی اگر هنگام طلاق زوجه باکره باشد مستحق دریافت نیمی از مهریه است.

رابطه نامشروع زوجه و مهریه

به فرض اثبات روابط نامشروع زوجه باعث از بین رفتن مهریه نمی شود بله با تحقق عقد مهریه بر ذمه شوهر است.

حضانت در صورت فوت همسر

حضانت در صورت فوت یکی از والدین برعهده والد زنده است حتی اگر فرضا پدر بعد از فوت خودش قیم یا وصی برای طفل تعیین کرده باشد و نگهداری از فرزند در این صورت هم با مادر است مگر با حکم دادگاه عدم صلاحیت مادر مشخص شود.

ایجاد موسسات غیرمجاز پزشکی

اگر موسسات درمانی و دارویی بدون مجوزات لازم در تأسیس و تایید پروتکلهای بهداشتی اقدام به فعالیت کنند یا اشخاصی فاقد صلاحیت در جایگاه پزشک یا پیراپزشک مثل پرستار در این مراکز مشغول به کار شوند علاوه بر امکان اطلاع به واحد تعزیرات پزشکی جهت پلمب واحد یا موسسه، تعقیب کیفری گردانندگان و شاغلین به امر درمان نیز در دادگاه انقلاب قابل تصور می باشد.

تقصیر در امور پزشکی

تقصیر در امور پزشکی موجب مسوولیت کادر درمان و بالاخص پزشک است و علاوه بر تعقیب انتظامی در هیات تخلفات، امکان تعقیب کیفری و حقوقی جهت اخذ دیه نیز فراهم است .اگر پزشک بیمه پوشش حوادث کار داشته باشد شاکی جهت کوتاه شدن مسیر دریافت خسارات می تواند با پزشک توافق کرده و به همراه مدارک در شرکت بیمه حاضر شود و در ازای دریافت وجه از شکایت خود صرف نظر کند.

آیا جرایم رایانه ای قابل گذشت هستند ؟

جرایم رایانه‌ای طبق ماده 103 قانون مجازات اسلامی 1392، اگر در قانون به قابل گذشت بودن آن‌ها تصریح نشده باشد، غیرقابل گذشت محسوب می‌شوند. از میان جرایم رایانه‌ای، تنها جرایم موضوع مواد 744 و 741 (الحاقی 1388) قانون مجازات اسلامی قابل گذشت هستند. سایر جرایم رایانه‌ای به دلیل عدم تصریح به قابل گذشت بودن، غیرقابل گذشت محسوب می‌شوند.

بازیابی اطلاعات شخصی از فلش مموری دیگران

بازیابی اطلاعات شخصی از فلش مموری دیگران بدون رمز، با استفاده از نرم‌افزارهای ریکاوری و بدون ذخیره‌سازی آن‌ها، طبق نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه جرم محسوب نمی‌شود. اما اگر اطلاعات بازیابی‌شده به هر نحوی ذخیره شوند، این عمل می‌تواند مشمول ماده 12 قانون جرایم رایانه‌ای (ماده 740 قانون مجازات اسلامی) شود و جرم تلقی گردد.

۱ ... 34 35 36 37 38 ... 130