نکات حقوقی

حق تقدم طلب

طبق م ٧٨٠ ق.م،طلبکار با حق وثیقه بر هر طلبکار دیگری برتری دارد اما م ٣٠ ق.د در مقام تخصیص، حقوق طلبکار ممتاز مانند هزینه دادرسی یا هزینه حفاظت کشتی را بر حقوق طلبکار با حق وثیقه در کشتی برتری داده است.

جرم دایر کردن مرکز فساد و فحشا

بزه دایر کردن مرکز فساد و فحشاء مستلزم راه‌اندازی و فعالیت مستمر و پذیرایی مکرر از افراد متعدد برای ارتکاب یکی از جرائم منافی عفت است به نحوی که عرفاً بر آن عنوان مرکزیت فساد و فحشاء بالفعل صادق باشد و با یک دفعه ارتکاب جرم این معنا محقق نیست.

مهریه

گاهی اوقات خانواده ها بنا به دلایلی عقد را نزد فرد مشهوری جاری و مهریه اندکی تعیین می نمایند. سپس با مراجعه به دفترخانه برای ثبت عقد، میزان مهریه را افزایش می دهند. این مورد از نظر قانونی قابل قبول نیست و مهریه همان است که هنگام جاری شده صیغه عقد معین شده است.

استعلام وضعیت ملک قبل از معامله

حتما قبل از معامله وضعیت ثبتی ملک از حیث نقل و انتقال از اداره ثبت محل استعلام شود. در موارد بسیاری اتفاق افتاده که ملک به علل قانونی توقیف یا در رهن بوده و یا خود شخص مالک اجازه معامله نداشته و معامله بدون توجه به این ایرادات صورت پذیرفته و مشکلات بسیاری برای خریدار به وجود آورده است.

ارث همسر

اگر مردی وارثی نداشته و صرفا تنها وارث وی همسرش باشد، زن فقط یک چهارم اموال را ارث میبرد و مابقی به حساب دولت واریز خواهد شد. راه حل اینکه تمامی اموال مرد پس از فوت به همسرش برسد این است که مرد قبل از فوت، تمامی اموالش را به نفع و نام همسرش وصیت نماید.

قتل به واسطه زنا

اگر زنی، همسرش را در حال زنا با زن دیگری ببیند می تواند از اختیار ماده 630 قانون مجازات استفاده نموده و شوهرش را به قتل برساند؟ پاسخ منفی است زیرا آن ماده چنین اختیاری را صرفا به مرد داده است لیکن اگر زن در آن حالت همسرش را به قتل برساند می تواند به استناد ماده 302 قانون مجازات از قصاص معاف و صرفا به حبس محکوم شود.

تفاضل دیه

حالتی در قانون مجازات وجود دارد مبنی بر اینکه اگر قتلی رخ داده و قصد قصاص قاتل مطرح است، باید مبلغی به قاتل پرداخت شده و سپس وی قصاص شود. مثلا مردی مرتکب قتل عمد رنی شود باید اولیای دم زن، نیمی از دیه یک مرد را به قاتل پرداخت نموده و سپس به قصاص قاتل اقدام کنند. البته عکس این حالت صادق نیست.

نکاتی در مورد وصیت اموال

فرد وصیت کننده فقط می تواند یک سوم اموال خود را به نفع دیگری وصیت کند و مازاد بر یک سوم نیازمند اجازه وراث متوفی است. البته فرد می تواند قبل از فوت اموالش را به هر کسی که اراده کند ببخشد و آن چیزی که در بین مردم با عنوان محرومیت فرزندان از ارث شنیده می شود نیز وجود ندارد.

نکته 198: اقاله چیست

هرگاه در قرارداد بیع شرایط فسخ معامله گنجانده نشده باشد و به دلیل انصراف در عقد، طرفین با توافق یکدیگر معامله را به هم زنند به آن اقاله گویند.

اعسار نسبت به مهریه در طلاق توافقی

در صورت توافق زوجین در نحوه پرداخت مهریه حین طلاق_توافقی، طرح دعوای بعدی اعسار از مهریه توسط زوج قابل پذیرش نیست.

تفسیر شروط ضمن عقد صلح

قرار دادن شروطی چون حق فسخ به مدت حیات، تعیین ناظر برای اجرای صلحنامه و همچنین استفاده مصالح از منافع موضوع صلح به طور مادام العمر، در عقد صلح، دلیل بر صوری بودن عقد و تعلق قصد مصالح به عقد وصیت نیست.

عدم تمکین زوجه

حکم تمکین از احکام تاسیسی است و بهره برداری زوج از آثار آن نیازمند صدور اجرائیه و امتناع زوجه است. بنابراین در فرض عدم صدور اجراییه، محکوم له نمی تواند از آثار عدم تمکین (از جمله تجویز ازدواج مجدد) بهره مند شود.

نکته 197: ازاله بکارت

اگر دختری اقدام به رابطه جنسی خارج از ازدواج کند و منجر به پارکی پرده بکارت شود، با رضایت خودش بوده دفاعی متصور نیست اما در غیر این صورت برای ازاله بکارت به اجبار و اکراه میتواند شکایت کنید و تقاضای ارش البکاره و مهرالمثل نمایید. ضمن اینکه میتواند در چهارچوب جرم تجاوز به عنف نیز بگنجد.

نکته 196: تهیه مسکن در نفقه زوجه

در نظر داشته باشید اگر مسکن مشترک زوجین متعلق به زوجه باشد وی می‌تواند از زوج بابت آن اجاره ماهیانه دریافت کند زیرا «تهیه مسکن» یکی از موارد نفقه زوجه است که تامین آن بر عهده زوج می‌باشد.

نکته 195: قاچاق کالای جهیزیه

به طور کلی اگر فرد به منظور استفاده شخصی (در حد جزئی) لوازم خانگی قاچاق را خریداری نماید این مسئله در چهارچوب «موضوع کالای قاچاق» است و جرم قاچاق محسوب نمی‌شود که با امضا و صورت جلسه در عقدنامه تبرئه میگردد اما اگر در سطح عمده و بدون گذراندن از گمرک حمل و نقل و انتقال داده شود «جرم قاچاق کالا» محسوب می‌شود.

نکته 194: تغییر نام نوزاد

برای تغییر نام نوزاد از طریق اداره ثبت احوال نمی‌توانید اقدام کنید زیرا هر شخصی باید خودش نام خودش را تغییر دهد یا ولایتا والدین وی اقدام کنند که معمولا در کمیته مربوطه اداره ثبت احوال مطرح و رد میشود، در نهایت باید در دادگاه طرح دادخواست شود و کودک به سن قانونی ۱۸ سال نیز رسیده باشد.

سامانه خودنویس ( تنظیم قراردادهای اجاره )

مطابق با ماده ۱۸ قانون جهش تولید مسکن، امکان تنظیم قرارداد بین موجر و مستاجر بدون هیچ گونه وجهی در سامانه خودنویس فراهم شده است. برای ایجاد و ثبت قرارداد نیاز به مدارکی از جمله کارت شناسایی طرفین قرارداد، سند، کدپستی و همچنین قبوض ملک مورد اجاره در صورت بدهی می باشد. لازم به ذکر است امکان بازپس گیری امضا و لغو قرارداد فقط تا یک ساعت از زمان آخرین امضای طرفین قرارداد به غیر از شاهدین وجود دارد.

اجرت المثل ایام زوجیت

در تبصره ماده 336 قانون مدنی، شرایط دریافت اجرت المثل ایام زوجیت بیان شده است. به موجب این ماده، از جمله شرایط دریافت اجرت المثل، آن است که زن باید کارهایی که شرعا جز وظایف زن نبوده است را به دستور همسرش انجام داده باشد و قصد انجام دادن رایگان این کارها را نداشته باشد و این امر در دادگاه ثابت شود. در این شرایط است که دادگاه حکم به پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت زن می دهد.

وضعیت قرارداد کار افراد زیر 15 سال

وفق مقررات کار اشتغال افراد زیر ۱۵ سال ممنوع، لذا قرارداد کار ایشان باطل و برای پرداخت مطالبات خود می بایست در مراجع قضایی صالح و نه هیبت های حل اختلاف کارگر و کارفرمایی طرح دعوا نمایند.

کارگران اتباع در مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما

وفق ماده ۱۸۱ قانون کار، اتباع بسته به پروانه اشتغال و اعتبار آن همانند کارگران شاغل ایرانی امکان طرح دعوا دارند.

وصول مطالبات بانکی

بدانیم که: درصورت عدم پرداخت اقساط بانکی، بانک ها هیچ تکلیفی ندارند که ابتدا به وام گیرنده و سپس به ضامن مراجعه کنند و در انتخاب کسی که میخواهند وام پرداخت شده را از وی بگیرند، آزاد هستند.

سهم زوج و زوجه در ارث

سهم الارث زوج در صورت فرزند دار بودن زوجه، یک چهارم ترکه و در صورت عدم وجود فرزند نصف ترکه است. سهم الارث زوجه در صورت فرزند دار بودن زوج، یک هشتم و در صورت عدم وجود فرزند، یک چهارم ترکه زوج است.

وصیت نسبت به ثلث اموال

هر شخصی در زمان حیات نسبت به تمام اموال خود اختیار دارد که هر تصرفی در آن بنماید اما در صورت وصیت، فقط می‌تواند نسبت به یک سوم اموال خود وصیت کند و مابقی مطابق قانون سهم ورثه است.

مجازات رانندگی بدون گواهینامه

مجازات رانندگی بدون گواهینامه چیست؟ مطابق ماده 723 قانون مجازات اسلامی «مجازات رانندگی بدون گواهینامه رسمی برای بار اول حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا ده میلیون ریال و یا هر دو مجازات (مجازات درجه 8) و در صورت ارتکاب مجدد دو ماه تا شش ماه حبس (مجازات درجه 7) خواهد بود» رانندگی با گواهینامه غیر مرتبط نیز در حکم نداشتن گواهینامه است و مرتکب مشمول مجازات های فوق خواهد شد.

وثیقه گذار چطور می تواند وثیقه خود را آزاد کند؟

رویه قضایی در این خصوص به صورت یکسان عمل می کند، از این رو آزادی وثیقه ملکی و یا وثیقه نقدی مطابق ماده 228 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با معرفی و تحویل متهم صورت می گیرد و نیاز به تشریفات خاصی ندارد. وثیقه گذار در هر زمان می تواند با تحویل متهم درخواست آزادی وثیقه خود را نماید.

جرم تخریب 2

ارتکاب اعمالی مانند ریختن مواد شیمایی و نظایر آنها در پای درخت، افزودن آب به شیر، لگدمال کردن چمن های تزئینی، دست کاری در یک دستگاه، پاشیدن رنگ یا نوشتن مطالبی بر روی در و دیوار را میتوان مشمول جرم تخریب دانست طبق نظر دکتر میرمحمد صادقی

جرم تخریب

برای شمول عنوان جرم تخریب ، نابود شدن تمام موضوع جرم ضروری نیست بلکه صرف از بین بردن بخشی از مال یا ایراد خسارت به مال (چه با کاستن چیزی از آن و چه با افزودن چیزی به آن کفایت میکند که این موارد با توجه به ماهیت مال احراز می شوند.

فروش مال مشاع

آیا میدانید صرف داشتن سند عادی خرید، برای پذیرش درخواست خریدار مشاعی دارنده سند عادی کافی نیست. همچنین درخواست خریدار عادی مذکور مبنی بر صدور حکم به فروش ملک مشاع غیر قابل افراز مادامی که سهم مشاع خریداری شده رسما به وی انتقال نیافته است، قابل پذیرش استماع نیست. پس قبل از درخواست فروش سهمی که با سند عادی خریداری شده باید تنظیم سند رسمی ان قدرالسهم را مطالبه نماییم.

هشدار در مورد معامله رمز ارزها

اگر در عرصه معاملات رمز ارزهای مبتنی بر بلاک چین فعالیت دارید، حتما پرداختها و معاوضه رمز ارزها را از درواه صرافی های مجاز انجام دهید، گرچه کارمزد و ریسک شناسایی شدن معامله گران وجود دارد اما امنیت معامله بهتر است از بر باد رفتن سرمایه!

استناد به مغایرت حکم دو شعبه جهت اعاده دادرسی

شاکی می تواند پس از صدور قرار منع تعقیب، با ارائه ی ادله جدید تقاضای تجدید تعقیب نماید و رأی صادره در این مرحله، از شمول مقررات مربوط به صدور احکام متفاوت درباره ی یک شخص به اتهام واحد، خارج بوده و موجب تجویز اعاده ی دادرسی نیست.

1 2 3 4 5 ... 73