مشاوره حقوقی رایگان - درخواست قصاص قاتل

باسلام.
حدود یک سال پیش برادرم توسط یک زن به قتل رسیده،که دوبار دادگاه تشکیل شده واز آن زمان آن زن در زندان است.
آن زن برادرم را در اسفند ماه توسط بنزین در منزل مسکونی به قتل رسانده ،به محض پاشیدن بنزین به برادرم که خواب بوده،بخاری نزدیک جای خواب برادرم بوده،که بنزین به برادرم و بخاری پاشیده شده و انفجار شده و برادرم فوت کرده است.

دولت برای آن خانم وکیل گرفتن،ولی پدر ومادر من وکیل نداشتن.
وکیل خانم از ماده های قانونی استفاده کرده که چون کبریت نکشیده و بخاری باعث انفجار شده ،قتل غیر عمد حساب شده و رای به دیه داده شده است.

دوبار دادگاه تشکیل شده،الان که رای به دیه دادند پدر ومادرم قصد گرفتن وکیل دارند.
آیا میتونن رای رو به اعدام برگردونند وخانم رو متهم کنند؟چون اگر بنزین نبود که بخاری ،به خودی خود باعث آتش سوزی نمیشد؟

نمیدونم چرا دادگاه رای اعدام رو به دیه تغییر داده؟آیا الان دیر نشده؟و پدر ومادرم میتونن با گرفتن وکیل رای رو برگردونن؟

ممنون میشم پاسخ بدید،با تشکر

پاسخ ها :

فاطمه اسپرهم

سرکار خانم فاطمه اسپرهم :

سلام بنظرم عمد است چرا که پاشیدن بنزین عمل خطرناکست و عمل او را میتوان عرفا کشنده درنظر گرفت

مجید کیانزاده

جناب آقای مجید کیانزاده :

سلام. یکی از فاکتورهای مهم در عمد محسوب شدن قتل این است که عمل ارتکابی نوعاً کشنده باشد. بدون اطلاع از محتویات پرونده نمیتوان نظر داد ولی تصور بنده این است که دادگاه ریختن بنزین را به تنهایی عمل نوعاً کشنده محسوب نکرده است.

محمود رئیسی

جناب آقای محمود رئیسی :

سلام
ممکن است
جهت اظهارنظر دقیق حقوقی نیاز به مطالعه دادنامه صادره است

علی کشاورز

جناب آقای علی کشاورز :

از اعدام آن زن چیزی عاید شما نمی شود ولی دیه به نفع شماست از طرفی آن زن سالهای سال عذاب وجدان خواهد دید
ضمنا هم نگفتید که پرونده در چه مرحله ای است

سکینه چهره خند

سرکار خانم سکینه چهره خند :

سلام و عرض ادب

ضمن ابراز تأسف و عرض تسلیت محضر جنابعالی؛
اولاً محضرتان عارضم که در هرحال اگرچه قصاص حق مسلّم ولی دم است و جمله:
" لَكُمْ فِي الْقِصَاصِ حَيَاةٌ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ"، کلام خداست ...
اما در عین حال جمله:
"فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَاءٌ إِلَيْهِ بِإِحْسَانٍ ذَلِكَ تَخْفِيفٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ " نیز، کلام همان خداست ...

و قطعاً لذتّی که برای ولی دم و نیز مغفرتی که برای برادر محترمتان که در بخشش هست؛ در انتقام‌ نیست بالاخص در شرایطی که امر، مقرون به شبهه باشد و بعد از قصاص، از حیث وجدانی باعث عدم آرامش خیال شود.

لکن درصورتیکه ولی دم بر اراده خود بر قصاص جازم باشند؛ پاسخ اینست که از نظر قانونی؛ جرمی مثل قتل که درصورت اثبات، مجازات مصرح قانونی آن، قصاص نفس باشد؛ هم قابل تجدیدنظر خواهی در محاکم عالی استان و هم قابل فرجام خواهی در دیوانعالی کشور است فلذا درصورتی که مهلت و مواعد قانونی تجدیدنظرخواهی یا فرجام خواهی نگذشته و حکم، نهایی نشده است؛ میتوانید به استناد بند پ ماده 290 قانون مجازات اسلامی، تجدیدنظرخواهی یا فرجام خواهی نمایید چرا که گرچه صرف بنزین ریختن روی یک فرد، عملی نوعاً کشنده نیست لکن بدلیل موقعیت زمانی و مکانی خاص که فرد در خواب و بیدفاع بوده و نیز در مجاورت و نزدیکی بخاری قرار داشته که علی القاعده متهّم متوجه خطر مستتر بوده که پاشش بنزین به فرد ممکن است باعث پاشیدن آن به بخاری بعنوان منبع آتش و شعله ور شدن بنزین گردد؛ ممکن است بتوانید دادگاه را اقناع نمایید که مورد را مشمول بند پ ماده مزبور دانسته و عمدی محسوب کند مضافاً بر اینکه حتماً باید پرونده بطور تخصصی مطالعه شود و ممکن است در اوراق پرونده، متهمه بطور ضمنی از قصد قبلی خود بر قتل و کبریت کشیدن گفته باشد لکن نهایتاً آنرا انجام نداده باشد که دراینصورت با اضافه شدن اقرار به قصد به مفهوم مستفاد از بند پ ماده 290، مورد به طریق اولی میتواند از مصادیق قتل عمد محسوب گردد لکن این امر تخصصی است و نیازمند مداخله وکیل و مطالعه دقیق و تخصصی پرونده است.