مشاوره حقوقی رایگان - تصرف اراضی ملی

با سلام
بخشی از مرتع چرای دام جز اراضی ملی واقع در یک دره که از یک طرف به اراضی هیئت واگذاری و از طرف دیگر به کوه و از طرف دیگر به اراضی مرتع روستای همسایه و از طرف دیگر به جاده عمومی متصل می‌باشد توسط یکی از زارعین که از هیئت واگذاری زمین دریافت کرده است در حدود 6000 متر مربع تصرف و تبدیل به باغ شهری شده است این بخش از مرتع که با شهری شده است در واقع مسیر ورود دام به 150 هکتار مراتع کوهستان می‌باشد که به دلیل اقدامات درب گذاری و دیوارکشی و پرچین و خارچینی روی دره مرتع کوهستان از دسترس ما خارج شده است چند سال قبل به اداره منابع طبیعی شکایت نمودیم اداره منابع طبیعی متصرف را از طریق دادگاه محکوم به رفع تصرف و اعاده وضع به حال سابق به میزان 6000 متر مربع نمود متاسفانه حکم را اجرا ننمود لذا اینجانبان به عنوان دامداران علیه متصرف شکایت نمودیم و متصرف در سال 1402 در دادگاه به میزان 6000 متر مربع و مقدار 5000 متر مربع دیگر جمعاً 11 هزار متر مربع محکوم به رفع تصرف گردید متاسفانه در همین اثنا بخشنامه ماده 3 شورای حقوقی سازمان اعلام گردید متصرف درخواست واگذاری خود را به اداره منابع طبیعی نسبت به 6000 متر مربع درختکاری در دره ارائه نمود اینجانبان به درخواست واگذاری ماده 3 متصرف به اداره کل اعتراض نمودیم و دادگاه تجدید نظر نیز موضوع شکایت اینجانبان اقدام به استعلام از اداره منابع طبیعی شهرستان نموده است که آیا اداره منابع طبیعی که متولی اراضی ملی می‌باشد نسبت به متصرف شکایت دارد یا ندارد؟
نکته ... اینجانبان برابر پروانه صادره از جهاد کشاورزی مرتع‌دار می‌باشیم و اداره منابع طبیعی به دادگاه گواهی نموده است که این جانبان ذینفعان مراتع اراضی تصرفی یاد شده می‌باشیم

اداره منابع طبیعی در پاسخ به سوال دادگاه تجدید نظر موضوع شکایت اینجانبان دامداران علیه متصرف اعلام نموده است که بر اساس ماده 3 بخشنامه شده ادارات منابع طبیعی دیگر نمی‌تواند علیه متصرف غیرقانونی که اراضی ملی را به صورت غیرقانونی به درخت ثمری تبدیل نموده است شکایت نماید حال دو سوال اینجا مطرح داریم لطفاً پاسخ بفرمایید

1.. با وجود بخشنامه صادره ماده 3 شورای حقوقی سازمان جهاد کشاورزی ما دامداران چگونه می‌توانیم مسیر عبور دام خود را که به سبب احداث باغچه در دره مسدود گردیده است به کوهستان و مراتع 150 هکتاری ذکر شده باز نماییم؟ لازم به توضیح است که بر اساس قوانین قبلی واگذاری اراضی ملی در صورتی که مسیر عبور دام باشد یا مرتع و یا بیشه باشد ممنوع است

2..... آیا اینجانب نسبت به اداره منابع طبیعی شهرستان که دو سال از صدور حکم تاخیر نمود و حکم را اجرا ننمود و مقصر است می‌توانم در دیوان عدالت اداری شکایت کنم

3.... آیا دامدار و مرتع‌دار که پروانه دارد و اراضی ملی عرف چرای دام او است و از طرف اداره منابع طبیعی نیز گواهی شده است با وجود آنکه در اراضی یاد شده ملی مالک نمی‌باشد آیا با وجود آنکه از طرف اداره منابع طبیعی شکایتی اعلام نگردد و با وجود بخشنامه صادره یاد شده که به نفع متصرفان غیرقانونی اعلام شده است و برای آنها تشکیل پرونده در ادارات منابع طبیعی می‌دهند برای باز شدن مسیر عبور دام حق شکایت کیفری یا حقوقی می‌تواند داشته باشد

پاسخ ها :

سهراب کلانتری

جناب آقای سهراب کلانتری :

با سلام
با توجه به توضیحات ارائه شده مدارک و مستندات نیاز به بررسی است