مشاوره حقوقی رایگان - وصیت نامه و تقسیم ارث

با سلام ، مادر من سال ها پیش طلاق گرفته و مجرد هستش ، پدرش هم فوت کرده و فقط یک مادر پیر داره
من و بردار بزرگترم تنها فرزندانش هستیم
مادرم وصیت نامه دستی نوشته و اثر انگشت و امضا هم کرده که بعد از مرگم تمام اموالم به صورت مساوی بین 2 فرزندم ( 1 دختر و 1 پسر) تقسیم بشه . خواستم بدونم این وصیت نامه از نظر قانونی قابل اعمال هست یا خیر با توجه به اینکه پسر 2 برابر دختر ارث میبره اما مادر من به صورت مساوی تقسیم کرده

پاسخ ها :

غلامرضا عطاردی قلعه جوق

جناب آقای غلامرضا عطاردی قلعه جوق :

سلام بزرگوار
بر اساس قانون مدنی هر فرد می تواند همه اموالش را وصیت نماید . این وصیت تا ثلث ( یک سوم ) آن نیازی به تنفیذ ( رضایت و قبول ) توسط ورثه متوفی ندارد . اما اگر بیشتر از یک سوم باشد، برای اینکه اجرا شود ورثه باید به آن رضایت داشته باشند و به اصطلاح آن را تنفیذ نمایند .
همچنین ، در صورتی که وصیت به نفع یکی از ورثه باشد ، علاوه بر آنچه که به موجب وصیت به این شخص تعلق می گیرد ، در ارث نیز سهیم خواهد بود و وصیت باعث محروم ماندن از ارث نخواهد شد . مثلا در موردی که ورثه ی شخص فوت شده تنها دو فرزند پسر باشند و متوفی از دارایی اش که 150 میلیون بوده یک سوم ( 50 میلیون ) را به نفع یکی از پسرانش وصیت نموده باشد ، این پسر علاوه بر اینکه 50 میلیون بابت وصیت دریافت می کند ، به موجب ارث نیز سهم می برد .
نکته قابل ذکر این است که وصیت در صورتی اجرا می شود که ابتدا هزینه های کفن و دفن و سپس بدهی های متوفی پرداخت شود و اگر مالی باقی بود به وصیت عمل می شود .