مشاوره حقوقی رایگان - شکایت کارگر از کارفرما (بدون قرارداد کار کتبی و بیمه)

ما 2 تا کارگر هستیم که یکی مدت 32 ماه و دیگری مدت 17 ماه در فروشگاهی مشغول کار بوده ایم که سرآخر تهمت دزدی بهمان زدن و جفتمان را اخراج کردن و سه روز بعدش فوری یه دادخواست براشون توی سامانه اداره کار ثبت کردم
در این مدت مثل یه برده واقعی با ما رفتار کردن به اسم حقوق اداره کار روزی 14 ساعت کار ازمون کشیدن و همه جمعه ها مارو سرکار اوردن و حتی روزهای تعطیل مث 22 بهمن و... ما اطلاعات کافی از قوانین اداره کار نداشتیم ولی وقتی فهمیدن با قوانین اشنا شدیم با همچی تهمتی مارو اخراج کردن
ما قرارداد کتبی نداشتیم و بیمه نبودیم
ولی برای اثبات رابطه کارگری کارفرمایی ریز تمام حقوقای ماهیانه (شامل کارت مبدا به اسم کارفرما با تاریخ و ساعت و نوع انتقال) رو از روز اول برا جفتمون دراوردم با یه گواهی استشهاد محلی که حاوی مهر و امضای 10 نفر از کسبه اونجاست پرینت اس ام اس قطع همکاری کارفرما که گفتن دیگه از فردا نیاین سرکار و شماره کارت بفرستین حق الزحمتون رو پرداخت کنیم میتونم 3 نفر شهود ببرم اونجا شهادت بدن که اونجا کار کردیم خود ماهم چون همکار بودیم میتونیم قسم بخوریم و تصاویر و فیلمامون با لباس کار توی اون محیط و کارایی که داشتیم انجام میدادیم...این مدارک برا اثبات رابطه که اونجا کارگر بودیم کافیه؟
بعد اینکه سال 97 مارو 46 تا جمعه سرکار بردن من حتی ریز همشو دارم و روزی 14 ساعت کار و 11 تا تعطیل رسمی سرکار بودیم ولی حقوق ماهیانه ما همون حداقل اداره کار اون سال 1200 بوده اونوقت چطور میتونم ثابت کنم این روزها و اون ساعت هارو سرکار بودم؟
تنها چیزی که دارم اینه همکارای اونجا بیان برام شهادت بدن قابل قبوله یا نه؟کارفرمام حتما میگه نه اینا سرکار نبودن
چطور میتنونم اینو به اعضای جلسه ثابت کنم؟
دادخواستمم مستند به ماده 148 و 29 و 16 اداره کار زدم با تاریخ جلسه 27.2.400
بابت اخراج غیر موجه.بازگشت به کار بیمه.سنوات .اضافه کاری .تعطیل کاری جمعه کاری و...
و اینکه این سه سال حتی عیدی مارو هم نصف پرداخت کردن (یک برابر حقوق) میتونم اونم مطالبه کنم؟

پاسخ ها :

اسماعيل  عليپور

جناب آقای اسماعيل عليپور :

باتوجه به اینکه از 8 ساعات کاری شما می‌فرمایید بیشتر کار کرده آید و همچنین در روزهای تعطیل هم مشغول بکار بوده آید که کارفرما متعهد به پرداخت حقوق اضافه کاری و همچنین عیدی و پاداش و سنوات وو مطابق قانون کار می‌باشد و همچنین پرداخت حق بیمه و... می‌باشد که درصورت عدم پرداخت ، کارفرما متعهد به پرداخت میگردد، اما اینکه می‌فرمایید چگونه این حق و حقوق خود را ثابت نمایم خوب هرچند طبق قانون رسیدگی به دعاوی کارگری خود تابع شرایط خاص خود و به محض اثبات اینکه شما آنجا کار می‌کرده آید ، دیگر آن کارفرمایان که باید ثابت کند که حقوق و مزایای شما را پرداخت نماید درنتیجه اگر نتواند آن را ثابت کند معمولا به نفع کارگر ، حکم صادر میگردد و از طرفی دیگر از حیث اثباتی هم شرایط آسانتر و راحتتر از دادگاه ها به دعاوی رسیدگی و حتی میتوان استناد به تحقیق بازرسین اداره تعاون کار و امور اجتماعی هم نمود که در این خصوص معمولا کلیه تحقیقات را از مطلعین و کسبه اطراف و همچنین از کارگران آن محل ، انجام خواهند کرد و این تحقیق را میتوان مستند ادعای خود نمود

سيدعلي  سيدمرتاض

سيدعلي سيدمرتاض :

باسلام برادر گرامی
البته با سابقه ای که از این نوع دعاوی دارم بدوا به شما اعلام میکنم در هر موردی که به وکیل یا مشاور رجوع کردید دو مورد را بسیار جدیرعایت کنید :
اولا سعی کنید به کسی مراجعه کنید که شناخت اولیه ای از او داشته باشید و در هرحال به او اعتماد داشته یا اعتماد پیدا کنید قبل از وقوع این مورد با اولین بحث دچار بی اعتمادی و بد گمانی خواهید شد
دوما با وکیل و مشاوری که انتخاب کدرده اید کمال صداقت را داشته باشید . این موصوع برای خودتون جنبه حیاتی داره .
اما در خصوص موضوع ، حتما اینو میدونید که قانون کار قانون حمایتی و بیشتر به نفع کارگر است .
اثبات رابطه کارگری و کار فرمایی همونطور که خودت هم در اظهاراتت به انها اشاره کردی ، بخصوص امروزه خیلی کار مشکل و پیچیده ای نیست ، ثانیا احراز این رابطه از وظائف مرجع رسیدگیست و شما دراین مورد با تکلیفی مواجه نیستید ، همینکه صادقانه اوضاع و احوال واقعه را توضیح بدید کافیه و در این بخش تفاوتی با وضعیتی که قرارداد کتبی داشته و ارائه کنید ، نداره ، مؤکدا دراحراز رابطه عرض کردم .
در خصوص اثبات و احراز جزئیات دیگر قراردادی باز هم اساره داشتید شهادت شهود ، انجام تحقیقات محلی ، پرینت های بانکی و سایر جزیائیات دراین رابطه کفایت میکنه ، بعلاوه مؤکدا امر احراز با مرجع رسیدگیست وظیفه شما ارائه مستندات و مدارک است ، ارزش اثبانی انها تشخیصش با مرجع رسیدگیست . اینو هم اصافه کنم چون قانون کار قانون حمایتیست احیانا ممکن است موارد دیگری را از جمله حقوق کارگراست و شما ذکر نکردید هم ازمواردیست که که مورد توجه و لحاظ قرار خواهد گرفت .
والسلام .... سیدمرتاض
وکیلو مشاور حقوقی