مشاوره حقوقی رایگان - فسخ قرارداد ملک

سلام. اینجانب دیروز ساعت 19 جهت خرید خانه مسکونی در املاک قرارداد تنظیم نمودم و به امضا طرفین رسید و بنده مبلغ ده میلیون تومان به عنوان بیعانه به کارتخوان املاک واریز نمودم و بعد از 10 دقیقه پشیمان از خرید شدم. چون یک ماه به من فرصت دادکه بقیه پول که مبلغ چهارصد میلیون تومان است را بپردازم. این غیر ممکن میشد صریحا به املاک برگشتم و به املاکی گفتم که معامله را فسخ کنند و ایشان گفتند که بروم و فردا بیایم.حالا سوال من این است که آیا این معامله را می شود فسخ کرد یا خیر؟ ضرر زیانی بنده باید بپردازم یا خیر؟
من چطور میتوانم بیعانه را کامل دریافت کنم.

پاسخ ها :

سعیده کشاورز

سرکار خانم سعیده کشاورز :

دروود بر شما
در قراردادهای ملکی مثل مبایعه نامه و اجاره نامه، یا به طور کلی امکان فسخ معامله از طرفین گرفته می‌شود، یا امکان فسخ تحت شرایط مشخصی تعریف می‌شود. یکی از این شرایط به «حق پشیمانی» معروف است.
متاسفانه عده‌ای هستند که تصور می‌کنند تحت هر شرایطی می‌توانند تا 48 ساعت (یا 72 ساعت) بعد از عقد قرارداد با ابزار پشیمانی، معامله را فسخ کنند. این افراد تصور می‌کنند حق پشیمانی به صورت پیش فرض در هر معامله‌ای وجود دارد. اما این طور نیست. از دید قانون، تنها مطالبی که مکتوب شده‌اند قابل اجرا هستند و تنها نسبت به اینگونه موارد می‌تواند ادعای حقوقی داشت. بنابراین، صرفا زمانی می‌توان از حق پشیمانی در مبایعه نامه یا اجاره نامه استفاده کرد که در قرارداد قید شده باشد.
نوشتن حق پشیمانی باید دو نکته را در نظر بگیرید:

مدت زمان امکان استفاده از این حق برای فسخ معامله
میزان ضرر و زیان
یعنی باید مشخص کنید خریدار یا فروشنده، تا چه مدت بعد از امضای مبایعه نامه، می‌توانند از حق پشیمانی استفاده کنند. در صورت عدم تعیین این زمان، این حق باطل است. چرا که این حق نوعی خیار شرط است و اگر برای خیار شرط مدت تعیین نشود، آن خیار باطل است.

در صورتی که میزان ضرر و زیان در قرارداد مشخص شده باشد، فردی که از این حق استفاده می‌کند، باید مبلغ مشخص شده را جهت فسخ قرارداد به طرف دیگر پرداخت نماید.
مبلغ ضرر و زیان معمولا یا به صورت مبلغی مشخص (مثلا 5 میلیون تومان)، یا به صورت درصدی از ثمن معامله (مثلا 3 درصد از ارزش کل معامله) تعیین می‌شود.

در صورتی که مبلغ ضرر و زیان در قرارداد قید نشود، با استفاده از حق پشیمانی صرفا می‌توان قرارداد را فسخ کرد. یعنی هیچ یک از طرفین نمی‌تواند ادعای ضرر و زیان کند.