مشاوره حقوقی رایگان - بیع

تفاوت بیع شرط و بیع معاوضی؟

پاسخ ها :

عباسعلی باقیان

جناب آقای عباسعلی باقیان :

با سلام و احترام،
تفاوت اول : درعقود معاوضی اگر یکی از دو موضوع معامله شرایط اساسی صحت عقد را نداشته باشد، عقد باطل است (بند سوم م 190 و م 215 ق.م)؛ مثلا بند سوم ماده 190 ق. م در خصوص شرایط عمومی عقود یا شرایط اساسی صحت معامله است.
ماده 190 مقرر داشته برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است. اول قصد طرفین و رضای آنها.
دوم: اهلیت طرفین
سوم:موضوع معین که مورد معامله باشد.
چهارم: مشروعیت جهت معامله.
در صورتی که اگر آنچه در ضمن عقدغیر معوض شرط شده این شرایط را نداشته باشد ، تنها خود شرط باطل است و موجب بطلان عقد نمی شود. (م.232.ق.م).
تفاوت دوم:
در عقود معوض، ضمانت اجرای تعهدات اصلی طرفین حق حبس است بدین معنی که هر یک از طرفین حق دارند ثمن یا مثمن را به طرف دیگر تحویل ندهند تا زمانی که وی به تعهد خود عمل نماید.
بعنوان مثال عقودی مثل بیع را که یک عقد معاوضی است در نظر بگیرید من خانه خودم را در مقابل یکصد میلیون تومان به شما می فروشم من متعهد هستم که خانه را به شما تسلیم نمایم و شما متعهد هستید که ثمن را به من تسلیم نمایید.
من می توانم از تسلیم مبیع یا خانه به شما خودداری نمایم و یگویم تا زمانیکه شما ثمن رابه من پرداخت نکردید ،من مبیع را به شما تسلیم نمی کنم شما هم می توانید از پرداخت یکصد میلیون تومان به من خودداری نمایید از حق حبس تان در اصطلاح حقوقی استفاده نمایید بگویید تا زمانیکه مبیع را به من تسلیم نکردید من هم پول را به شما تسلیم نمی نمایم این حق حبس می گویند.

در حالی که عقود غیر معوض (حتی اگر در آنها شرط عوض شده باشد) حق حبس وجود ندارد.