مشاوره حقوقی رایگان - شاهد بودن

با سلام و عرض ادب و احترام خدمت مشاوران محترم . 4 برادر هستند و ارثیه ای تقسیم شده است . سهم یکی از برادرها شش دانگ یک اتاق و حیاط و مشاعات آن جمعاً بمتراژ 90متر مربع بوده است . از این شش دانگ 5 دانگ متعلق به مهریه مادر و یک دانگ متعلق به پدر بوده است . این برادر که 90 متر به او داده اند از مهریه مادر اطلاعی نداشته اعتماد کرده و تقسیم نامه را امضا کرده است . این برادر وقتی به اداره ثبت اسناد و املاک جهت صدور سند برای نوسازی و ساخت ساز مراجعه می نماید اعلام میکند برابر دفاتر توزیع ثبت اسناد و املاک این 90 متر مربع متعلق به پدر و مادر است و چون اثر انگشت مادر پای تقسیم نامه نیست باید از تک تک ورثه امضا و تاییدیه گرفته شود . 25 سال پیش که این تقسیم نامه را به برادر داده اند همگی نوشته اند که ما هیچگونه سهمی و حق و حقوقی به سهم برادر نداریم . امسال هم مجدداً دوبرادر که حی و حاضرند نوشته اند که ما به سهم برادر دیگر هیچ حق و حقوقی نداریم . چون یکی از برادرها (بزرگتر) مرحوم شده است ورثه او زیر بار نمی روند و امضا نمیکنند که این شش دانگ متعلق به آن برادر هست . آن برادر هم که مرحوم شده آنموقع نوشته و امضا کرده که من هیچ گونه حق و حقوقی به سهم برادر ندارم . سوال :
1- آیا با اقرار آن برادر بزرگتر ورثه او می توانند بعد 25 سال ادعا کنند که ما از این ملک 90 متر مربعی سهمی داریم یا نه ؟
2 - اگر این دو برادر که حی و حاضرند شهادت بدهند و امضا کنند که در زمان زنده بودن مادر همگی رضایت داشتیم به سهم آن برادر ولی امضا و اثر انگشت مادرمان فراموش شده است درج شود آیا دادگاه به شاهد بودن و شهادت دوبرادر ترتیب اثر میدهدیا اینکه حتماً باید ورثه آن برادر مرحوم صلحنامه را امضا کنند.

پاسخ ها :

طاهر  جاويداني

جناب آقای طاهر جاويداني :

باسلام.1-نوشته ای که بیان کردید مشمول سهم مادرنمی گرددتا امضاء برادرمرحومتان اثرداشته باشد.چون همانطوری که بیان کردید هیچ یک ازورثه اطلاعی ازسهم5دانگی مادرنسبت به خانه را نداشتندمضافا اینکه درتقسیم نامه قیدنشده که 5دانگ سهم مادر که به این برادررسیده ادعایی نداریم.2-شهادت برادران تاثیری علیه وراث برادرمرحومتان ندارد بلکه بعنوان اقرار علیه خودشان موثراست.لذا یا باید سهم وراث برادرمرحوم از5دانگ رابپزدازید ویا رضایت شان راکسب نمایید