مشاوره حقوقی رایگان - خسارت تاخیر تادیه

باسلام-پایان سال 1389رابطه کاری ام پس از ده سال با شرکتی قطع شد. با طرح دعوی در اداره کار، هیات حل اختلاف در اسفند سال91 رای به پرداخت مطالبات بنده در وجه اینجانب و تسویه حساب قطعی داد. شرکت هم از پرداخت مطالبات در حساب بانکی اینجانب که توسط کارفرما برای واریز حقوق افتتاح شده بود امتناع کرد و هم در مراجعه حضوری تسویه نکرد. ناچار در خرداد سال95 از طریق اجرای احکام مطالبات را وصول نمودم. آیا میتوانم بابت تاخیر تادیه طرح دعوی کنم؟مبنای محاسبه تاخیر تادیه را از پایان رابطه کاری طرح کنم یا تاریخ صدور رای هیات حل اختلاف؟ تشکر از راهنمائی تان

پاسخ ها :

توحید جلایری نیا

جناب آقای توحید جلایری نیا:

با سلام
تاریخ صدور رای هیات حل اختلاف ملاک اول خواهد بود.
ضمنن در این موارد تاخیر تادیه جایگاهی ندارد

پرسشگر :

نظریه مشورتی اداره حقوقی وزارت دادگستری

272 شماره 120هفته دادگستری صفحه 43

1 مطالبه خسارت تاخیر تادیه در جریان دادرسی نیزمیسراست یانه ؟
2 هرگاه خواهان ضمن دادخواست اطلی مطالبه خسارت تاخیر تادیه را تا زمان صدور حکم و اجرای آن بنماید و دادگاه ضمن حکم فقط خسارت تا زمان صدور را مورد حکم قرار دهد تکلیف خسارت تاخیر تادیه از زمان صدور حکم تا زمان اجرای آن چه میشود؟
3 آیا حکم خسارت تاخیر تادیه به تنهائی قابل پژوهش وفرجام است ؟ 4 آیا رسیدگی به مطالبه خسارت تاخیر تادیه مستلزم رسیدگی به اصل طلب که قبلا" مورد حکم واقع شده میباشد یا نه ؟
درباره پرسشهای مذکور، اداره حقوقی درتاریخ 23/12/51 برمبنای نظریه جلسه مورخ 13/12/51 کمیسیون مشورتی آئین دادرسی مدنی ، چنین پاسخ داده است :
1 در دعاوی که موضوع آن وجه نقد است ،خواهان میتواندطبق مواد712و719 قانون آئین دادرسی مدنی ، خسارت تاخیر تادیه را هم در ضمن دادخواست و هم در اثناء دادرسی مطالبه نماید،ودر اینصورت دادگاه باید بموجب ماده 724 قانون مزبور نسبت بخسارت تاخیر تادیه تا تاریخ صدور حکم ، بماخذ صدی دوازده در سال از اصل خواسته ، حکم صادر نماید، و از تاریخ صدور حکم تا زمان وصول محکوم به هم حکم کلی صادر کند.
2 چنانچه خسارت تاخیر تادیه تازمان اجرای حکم موردمطالبه خواهان بوده ، و دادگاه فقط تا زمان صدور حکم رای داده باشدو نسبت بخسارت تاخیر تادیه از تاریخ صدور حکم تا زمان اجرا مسکوت مانده باشد، با توجه بماده 712قانون آئین دادرسی مدنی اشکالی ندارد که دادگاه بر حسب درخواست محکوم له در این مورد نیر حکم علیحده صادر کند، و انجام این امر محتاج به اقامه دعوی نیست تا بحث راجع بمرور زمان پیش آید.
3 حکم راجع بخسارت تاخیر تادیه از تاریخ صدورحکم تازمان وصول محکوم به ، که باستناد ماده 712 و بعد از حکم اصلی صادر شود، در حدود مقررات قابل رسیدگی پژوهشی و فرجامی است .
4 استحقاق محکوم له در مطالبه خواسته وخسارت تاخیرتادیه که مورد حکم دادگاه واقع گردیده ، وبمرحله نهائی رسیده ،اعتبار امر محکوم بها را پیدا کرده و دیگرموجبی برای اظهارنظردادگاه راجع باستحقاق خواهان نیست .

مرجع :مجموعه نظرهای مشورتی اداره حقوقی وزارت دادگستری درزمینه
مسائل مدنی ضمیمه مجله حقوقی وزارت دادگستری

پرسشگر :

با توجه به این نظریه می توان اقدام کرد؟

یک وکیل

با سلام
از تاریخ صدور رای قطعی محکومیت می توانید دادخواست مطالبه خسارت تاخیر تادیه علیه شرکت(کارفرما) به دادگاه یا شورای حل اختلاف حسب مورد بدهید.