درباره دادراه پایگاه دانش مقالات حقوقی نکات حقوقی

مشاوره حقوقی رایگان - شکایت از شخص خریدار که زمین مزایده را از شخص برنده مزایده خریداری کرده است

چند قطعه زمین و ملک ارثی بوده که وراث در تقسیم اموال اختلاف داشتن دادگاهی شد و از طریق دادگاه کل اموال به مزایده گذاشته شد و یکی از اقوام وراث ،تمام اموال را در مزایده برنده شد و صاحب تمام اموال شد.بعد از 2 سال من یک قطعه از زمین را از ان شخص که در مزایده برنده شده بود خریداری کردم و در مبایعنه نامه همه چی قانونی انجام شد و قید شده که این زمین از طریق مزایده خریدلری شده چنانچه مشکلی در زمین وجود داشته باشد شخص برنده مزایده باید جوابگو باشد .من دور زمین را که از شخص (برنده مزایده) خریداری کردم را دیوار کشی کردم ولی یکی از وراث از من شکایت به تصرف عدوانی کرده ایا این شخص میتونه در دادگاه به نفع خودش رای بگیرد؟آیا می تونه سند من را باطل کنه؟

پاسخ ها

زمین ارثی از طریق مزایده منتقل شده و مالک، شخصِ برنده مزایده هست که به شما منتقل نموده است. بنابراین شکایت وارث، به دلیل اینکه هیچ مالکیتی ندارد، بی‌تأثیر خواهد ماند.

در وضعیتی که توضیح دادید، اگر مزایده و انتقال ملک با حکم قطعی دادگاه و تشریفات قانونی انجام شده باشد، معمولاً احتمال اینکه آن وارث بتواند دعوای تصرف عدوانی را به نفع خود تمام کند یا سند شما را باطل کند، کم است؛ مگر اینکه اصل مزایده یا سند انتقال قبلاً باطل شده باشد یا ایراد اساسی قانونی وجود داشته باشد.

چند نکته مهم:

۱. دعوای تصرف عدوانی علیه شما

برای موفقیت در دعوای تصرف عدوانی، آن وارث باید ثابت کند:

  • قبل از شما متصرف ملک بوده،
  • تصرفش بدون رضایت از بین رفته،
  • و شما بدون مجوز قانونی ملک را تصرف کرده‌اید.

اما شما:

  • از برنده رسمی مزایده خرید کرده‌اید،
  • مبایعه‌نامه قانونی دارید،
  • و منشأ مالکیت فروشنده حکم دادگاه و مزایده بوده است.

بنابراین تصرف شما معمولاً «دارای منشأ قانونی» محسوب می‌شود

مطابق رای وحدت رویه ۸۴۵ اخیر دیوان عالی کشور ابطال محتمل است

طبق ماده ۱۴۳ قانون اجرای احکام مدنی، با صدور دستور تملیک توسط دادگاه، فرآیند مزایده قطعی و قانونی تلقی شده و شکایت تصرف عدوانی به دلیل وجود مبایعه‌نامه معتبر و منشأ قانونی مالکیت شما (خرید از برنده مزایده) فاقد وجاهت است و منجر به برائت شما می‌گردد؛ همچنین ابطال سند یا معامله مزایده‌ای تنها در صورت اثبات تخلفات شکلی فاحش در فرآیند مزایده در مهلت قانونی امکان‌پذیر بوده که با توجه به گذشت دو سال، ادعای وراث در این مرحله غالباً محکوم به رد است.

سوالات مرتبط

وکلای متخصص