مشاوره حقوقی رایگان - ترک کار

سلام حدود 5 ماه در شرکتی مشغول بکار بوده ام و سه ماه اول من را بیمه نکرده اند
حق و حقوق و اضاف کاریای بنده را از سر و تهش میزدند و کم میکردند
از شرکت بیرون امدم و همان روز به کارفرما زنگ زدم و مشکلاتم را گفتم ایشان گفتند برو بسلامت و از هر طریقی اقدام کن
علیه کارفرما شکایت کردم و کارفرما علیه بنده استشهادی پر کرده مبنی بر ترک کار بنده
من صدای ایشان را دارم که گفته برو بسلامت
ایا میتوانم با درخواست بازگشت به کار در روز جلسه محکومشان کنم ؟
قرارداد کار بنده سفید میدادن امضا کنیم بعد خودشان پر میکردند

پاسخ ها :

علیرضا عبدالله پور

جناب آقای علیرضا عبدالله پور :

اینکه گفتند" به سلامت برو"واجد توهین و تهمت نیست و عنوان کیفری ندارد.در مورد امضای قرارداد هم شما وقتی سفید امضا می کنید به صورت ضمنی توافق می کنید که با شرایط تعیین شده از جانب کارفرما موافق هستید.والا شما این اختیار را داشتید که امضا نکنید.البته سو استفاده از سفید امضا تحت شرایطی می تواند وصف کیفری پیدا کند و جرم باشد.اما در مورد قراردادهای کار چون قوانین کار حالت آمرانه دارد و به عبارتی خود قانون حداقلهایی را تعیین نموده که کارفرما نمی تواند قرارداد را پایین تر از آن حداقلها منعقد کند بحث سو استفاده از سفید امضا منتفی است و کارگری که قرارداد را سفید امضا میکند به صورت ضمنی شرایط و پیشنهاد کارفرما را می پذیرد و در واقع قبول می کند که با همان پایه وزارت کار مشغول به کار شود.البته از نظر اخلاقی اینکار درست نیست منتها کارگر هم این اختیار را دارد که از امضای چنین قراردادی سرپیچی کند و آن را امضا نکند.اکثر کارگران می گویند ما نیاز داشتیم و به خاطر نیازمند بودن مجبور شدیم امضا کنیم ولی حقیقت این است که در این مورد اضطرار تاثیری در موضوع ندارد و قرارداد معتبر است حتی اگر مضطر بودن کارگر ثابت شود.به طور کلی قانون کار ایران اشکالات متعددی دارد و تضمین کننده کافی و کامل حقوق کارگران نیست و رسیدگی در هیاتهای حل اختلاف هم بر پایه اصول و قواعد صحیح دادرسی صورت نمی گیرد و این هیاتها هم در تصمیمات خودشان در غالب موارد به حداقلها حکم می دهند.از نظر هیاتهای مذکور اگر کارفرما حق بیمه کارگر را بپردازد و حداقل حقوق و مزایای وزارت کار را پرداخت کند دیگه مسیولیتی ندارد.این برخورد در کنار سایر محدودیتهای دیگر باعث شده تا اکثر آرای صادره حقوق از دست رفته را تامین نکند .به عنوان مثال برای یک مهندس عمران با ده سال سابقه کار در یک شرکت خصوصی همان پایه وزارت کار را محاسبه میکنند.مگر اینکه قرارداد معتبری در دست داشته باشد که غالبا شرکتها قرارداد را به کارکنان نمی دهند.موقع صدور حکم هم اگر ثابت شود فردی از پنج سال پیش تا با امروز حقوق نگرفته است همان حقوق پنج سال گذشته را برپایه همان سال کارکرد محاسبه می کنند.مثلا اگر پنج سال پیش حقوق ایشان طبق وزارت کار ماهی هفتصد تومان بوده هیات حل اختلاف همان هفتصد تومان را در نظر میگیرد.در حالیکه همه می دانیم پایه وزارت کار امروز چندین برابر آن مبلغ هست.حال با این شیوه کارفرمایی که حقوق کارگر را از پنج سال پیش تا به امروز نپرداخته است علیرغم تخلفی که مرتکب شده سود هم می برد.چون بعد از پنج سال نهایتا محکوم به پرداخت همان حقوق پنج سال پیش می شود.قانون کار امروز پاسخگوی نیازهای جامعه کارگری نیست و نیازمند اصلاح و بازنگریست و تا زمانی که قانون تغییر نکند متاسفانه نمی توان انتظار احقاق حق داشت.