مشاوره حقوقی رایگان - تعیین تکلیف دیه

باسلام و احترام 9ماه پیش یک خانواده به علت سرعت بالا ماشین منحرف موجب فوت شدن در خانواده، یک دختر 12ساله، یک دختر خانم 20ساله که باردار هم بوده و بچه و مادر بچه به علت جراحات سنگین فوت میشوند بقیه افراد خانواده دونفر آسیب جدی پس از مداوا نجات پیدا میکنن، سوال اینجاست خانم بارداری که فوت شده دختر راننده راننده هم فوت شده شوهر خانم درخواست دیه و شاکی در رابطه که بدون اجازه به سفر با پدر و مادرش رفته این درحالی هست که خانم مدت سه ماه به دلیل مشکلات با شوهر در خانه پدری بوده شوهر هم رفت و آمدی نداشته است، 1-دیه خانم باردار چطور تقسیم میشود، بچه 8ماهه دیه کامل تعلق میگیرد؟ 3، در گواهی انحصار وراثت مادر دختر شوهر دختر دیه تعلق میگیره،‌پدر بزرگ پدری زنده هست آیا از نوه اش که همین خانم باردار بوده دیه تعلق نمیگیره، 4، ایا خانواده خانم می‌توانند ادعای نفقه و مهریه را از شوهر آن مرحوم داشته باشن، با وجودی که پدر بزرگ پدری این خانواده زنده هست نباید جزو وارث قرار میگرفت در برگ انحصار وراثت مادر دختر و شوهر آن مرحوم قید شده اند، ایا راهکاری وجود دارد , در صورت اختلاف بین شوهر آن مرحوم و مادر مرحوم در رابطه با دیه خانم باردار که در برگ انحصار وراثت پدر بزرگ درقید حیات می باشد اما در برگ انحصار وراثت اسمی از پدر بزرگ نیامده است دیه خانم در برگ انحصار وراثت یک دوم به شوهر یک ششم به مادر وار پدر بزرگ اسمی نیامده راه کار مناسب جهت راهنمایی

پاسخ ها :

سيدمحمدحسين  نجيبي

جناب آقای سيدمحمدحسين نجيبي :

با سلام.
شوهر آن خانم نیمی از دیه همسرش را به ارث میبرد و مادر و پدرش نیز هرکدام یک ششم ارث میبرند .
دیه جنین در هر مرحله ای که باشد ،مطابق با همان مرحله به ورثه تعلق میگیرد و دیه جنین هشت ماهه دیه کامل است .
درصورت زنده بودن پدر و مادر آن شخص ، پدر بزرگ و مادر بزرگ وی وارث به حساب نمی آیند .
ورثه زن میتوانند مهریه و نفقه وی را از شوهرش مطالبه کنند اما چون مرد وارث زن به حساب می آید و نیمی از اموال زن را به ارث میبرد ، بنابراین ذمه مرد از نیمی از مهریه و نفقه زوجه از طریق مالکیت ما فی الذمه بری شده است و تنها نسبت به نیمی دیگر میتوانند اقدام کنند .
موفق باشید