مشاوره حقوقی رایگان - وقف نامه

با سلام.
در سوال آمده شخصی مسجد را وقف نموده است. در این جا مراد وقف زمین و ساختمان مسجد با هم است یا اگر شخصی ساختمانی با هزینه خود در زمینی که از زمین شهری خریداری شده و اجازه ساخت دارد، به نیت وقف ساختمان مسجد بسازد، آیا میتواند وقف نامه بنویسد و تعیین تولیت کند؟

نظریه شماره 5671/7 مورخ
سؤال: مسجدی چند سال قبل وقف شده و یکی از اولاد واقف، متولی آن بوده که فوت شده است و اولادی ندارد ولی یکی از نوه‌های واقف می‌خواهد متولی همان مسجد شود، آیا شعب تحقیق واحدهای حج و اوقاف و امور خیریه با توجه به ماده 14 قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه صلاحیت رسیدگی به درخواست متقاضی را دارند یا دادگاه مدنی خاص؟

نظریه اداره کل حقوقی قوه قضائیه
در صورتی که واقف ترتیبی برای اداره مسجد داده باشد به همان ترتیب عمل می‌شود حال اگر متولی فوت نماید و در وقف‌نامه بعد از فوت متولی اولاد او نسلاً بعد نسل به عنوان متولی معرفی شده باشند نوه متولی قبلی که پدرش فوت شده حق دارد به عنوان متولی معرفی شود هر چند با توجه به مفاد ماده 14 قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه و بند «الف» از ماده 7 آیین‌ نامه طرز تحقیق و رسیدگی در شعب تحقیق اوقاف باید تقاضای خود را از طریق شعب تحقیق واحدهای حج و اوقاف و امور خیریه مطرح ساخته و چنانچه تصمیم شعب رسیدگی‌ کننده مورد اعتراض متقاضی باشد، حق دارد نسبت به تصمیم به دادگاه مدنی خاص اعتراض نماید اما این امر بدان معنی نیست که دادگاه مدنی خاص ابتدا به درخواست مذکور نباید رسیدگی کند زیرا دادگاه‌ ها مکلفند به دعاوی که در صلاحیت آن ها است طبق قانون رسیدگی نمایند و اختیارات شعب تحقیق، سالب صلاحیت دادگاه مدنی خاص نیست.

پاسخ ها :

محمود رئیسی

جناب آقای محمود رئیسی :

بله تعیین متولی بر عهده واقف است و واقف می تواند متولی را تعیین نماید