مشاوره حقوقی رایگان - کلاهبرداری

با سلام و ادب خدمت متخصصین حقوقی.
برادرم مغازه ای داشتند. فردی بعد از مدتی که مشتری ایشان شده بودند با توسل به وسایل متقلبانه خودش را تاجر برنج معرفی میکند و برادرم بعد از اعتماد کامل به آن آقا بابت شراکت در تجارت برنج 31 سکه بهار آزادی و 116 گرم طلای آب شده و حدود 250 میلیون پول به آن فرد شیاد میدهد و برادرم به این پیشنهاد کلاهبردار به بهانه این که در منزل نیست طلا ها را به همسر کلاهبردار میدهد و رسید تحویل به اثر انگشت همسرش میگیرد. کلاهبردار فردای روز بعد سفته هایی به ارزش کمتر از امول به مبلغ 450 میلیون تومان به برادرم میدهد و رسید تحویل طلاها را از برادرم میگیرد و کپی را به برادرم میدهد. قرار بر این بوده که برای تنظیم قرارداد برنج بیاد. اما کلاهبردار نه برنجی به برادرم تحویل میدهد و نه برای تنظیم قرارداد می آید. حال از آن جا که مقداری از طلا برای من بوده، سفته را به نام منتقل کرده تا بتوانم به استناد اسناد تجاری از کلاهبردار مطالبه وجه سفته کنم و علاوه بر مطالبه وجه سفته چون موضوع جنبه کیفری داشت در دادسرا شکایت کلاهبرداری و تحصیل مال نامشروع کردم اما چون فکر میکردم میزان سفته ها برابر با اموال بوده در شکوائیه میزان اموال را برابر با ارزش آن زمان اموال قید کردم. حال پرونده سفته ها در دادگاه حقوقی در حال رسیدگی می باشد و دادسرا نیز برای آن ها احضاریه فرستاده.
1- اگر کلاهبردار به عنوان خوانده دعوی حقوقی مجبور به پرداخت وجه سفته بشود و در دادگاه کیفری نیز محکوم به رد مال شود، آیا میتوان هم از او وجوه سفته را گرفت و هم اموال را در دادگاه کیفری؟
2- آیا میتواند به استناد به ماده 16 آیین دادرسی کیفری به شکایت کیفری ایراد وارد کند؟ از آن جا که ابتدا در دادگاه حقوقی مطالبه وجه صورت گرفته.

پاسخ ها :

سيدمحمدحسين  نجيبي

جناب آقای سيدمحمدحسين نجيبي :

با سلام .
اگر کلاهبرداری به اثبات برسد ،ارتباطی با دادخواست حقوقی ندارد .
اگر در دادگاه حقوقی محکوم به پرداخت وجه سفته شود و آنرا پرداخت کند و در اجرای احکام کیفری اثبات کند که پرداخت وجه سفته ها بابت رد مال همان پرونده بوده است از رد مال در پرونده کیفری معاف میشوند.
موفق باشید