درباره دادراه پایگاه دانش مقالات حقوقی نکات حقوقی

مشاوره حقوقی رایگان - تخلف محرز قاضی

پرونده ای بابت تخریب و توهین داشتیم.قاضی بدوی توهین براعت میده و بابت تخریب یکسال حبس تعزیری میده که به جهات وجود تخفیف تبدیل میکنه به 80 میلیون جریمه در حق دولت.تسلیم به رای میزنیم و 25 درصد تخفیف هم اعمال میکنه‌شاکی نسبت به براعت توهین اعتراض میزنه و تجدید نظر توی حکمش قید میکنه اعتراض فقط نسبت به براعت توهین بوده است...بعد از تشکیل جلسه براعت نقض و 20 میلیون جریمه در حق دولت‌میکنه بعدش پرونده میره اجرای احکام و بابت تخفیفات 48 میلیون از من دریافت میکنند.پروتده رو دوباره به تجدید نظر میفرستن واسه تجمیع دوتا جزای نقدی که متاسفانه قاضی تجدید نظر تخلف محرز میکنه و جزای نقدی منو تبدیل به حبس میکنه...الان باید چیکار کرد ماده 477 و 474 کلی طول میکشه واسه تخلف قاصی تحدید نظر برای چی باید یه ادم بیگناه که حکم قطعی داره بابت تبدیل حبس به جزای تقدی الکی باید زندان بره ؟؟؟؟این کارشون مصداق بارز نقض قوانین کیفری و در تضاد با 458 که تجدید نطر نمیتونه رای بدوی بیشتر کنه اصن در صلاحیتشم نبوده چون جلسه بابت توهین فقط برگزار شده

پاسخ ها

اگر صرفا قصدتان این است که مجازات حبس تبدیل شود بهتر است حضوری قضات را دیده و از ایشان درخواست تعلیق کنید 

با توجه به آنچه توضیح داده‌اید، اگر روند پرونده دقیقاً به همین شکل بوده باشد، اقدام دادگاه تجدیدنظر **قابل ایراد جدی** است.

نکات حقوقی مهم:

 

1. **اصل منع تشدید مجازات**

   مطابق ماده ۴۵۸ قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه فقط محکوم‌علیه درخواست تجدیدنظر کرده باشد، دادگاه تجدیدنظر حق تشدید مجازات را ندارد. همچنین اگر تجدیدنظرخواهی شاکی صرفاً نسبت به بخش مشخصی از رأی (در پرونده شما، برائت از اتهام توهین) باشد، دادگاه اصولاً نباید وارد قسمت قطعی و خارج از اعتراض (مجازات تخریب) شود.

 

2. **قطعی شدن مجازات تخریب**

   با توجه به اینکه نسبت به محکومیت تخریب، شما تسلیم به رأی کرده و حتی تخفیف ۲۵ درصدی نیز اعمال شده، آن بخش از حکم قطعی شده است. اعتراض شاکی به برائت توهین، مجوزی برای تغییر مجازات تخریب از جزای نقدی به حبس ایجاد نمی‌کند.

 

3. **تجمیع مجازات‌ها**

   اگر پرونده صرفاً برای اعمال مقررات تعدد یا تجمیع مجازات به دادگاه تجدیدنظر اعاده شده باشد، این اختیار به دادگاه داده نمی‌شود که مجازات قطعی را از جزای نقدی به حبس تبدیل کند، مگر در مواردی که قانون صریحاً چنین اجازه‌ای داده باشد.

 

### چه اقدامی انجام دهید؟

 

به نظر من، قبل از ورود به ماده ۴۷۷، این راه‌ها را بررسی کنید:

 

* **اعتراض به اجرای حکم** و درخواست توقف اجرای حبس، با استناد به اینکه حکم برخلاف قانون صادر شده و دادگاه از حدود صلاحیت خود خارج شده است.

* **درخواست اصلاح رأی یا رفع اشتباه** از همان شعبه تجدیدنظر، اگر اشتباه ناشی از سهو یا اعمال نادرست قانون باشد.

* **شکایت انتظامی علیه قاضی** در دادسرای انتظامی قضات، اگر معتقدید قاضی برخلاف نص صریح قانون اقدام کرده است. این شکایت به خودی خود اجرای حکم را متوقف نمی‌کند، اما می‌تواند تخلف احتمالی را بررسی کند.

* در صورت عدم حصول نتیجه، **درخواست اعمال ماده ۴۷۷** نیز قابل طرح است، زیرا اگر رأی واقعاً برخلاف نص صریح قانون و اصل منع تشدید مجازات باشد، می‌تواند از مصادیق «خلاف بین شرع» تلقی شود، هرچند پذیرش آن قطعی نیست.

 

برای اینکه بتوان دقیق‌تر نظر داد، لازم است متن **دادنامه بدوی، دادنامه تجدیدنظر اول (که توهین را نقض کرده) و دادنامه‌ای که جزای نقدی را به حبس تبدیل کرده** بررسی شود. گاهی علت تغییر مجازات، استناد به ماده خاصی در قانون مجازات اسلامی یا اشتباه در اعمال مقررات تعدد جرم است که از متن رأی مشخص می‌شود.

 

اگر تصاویر یا متن این سه رأی را ارسال کنید، بررسی می‌کنم که آیا تبدیل جزای نقدی به حبس واقعاً خارج از حدود صلاحیت دادگاه تجدیدنظر بوده و چه بهترین راهکار حقوقی برای ابطال یا توقف اجرای آن وجود دارد.

 

با وجود تخلف قاضی در تبدیل جزای نقدی به حبس، می‌توانید از طریق ماده ۴۷۷ یا دادسرای انتظامی قضات، به رأی اعتراض کنید.

سوالات مرتبط

وکلای متخصص