مشاوره حقوقی رایگان - تخلیه در زمان کرونا

سلام و درود
لطفا راهنمایی کنید
من ملکی را به مدت پانزده ماه برای پدرمادر پیرم اجاره کردم خرداد سال 1400مهلتم تموم میشه و به صاحب ملک اعلام آمادگی برای افزایش 30تا 35درصد رو دادم اما میگن باید خیلی بیشتر افزایش بدی حدود 100درصد و اگر نمیتونی تخلیه کن چون قیمتش همینه و قبلا من به شما ارزون داده بودم اگر نمیتونی تخلیه کن یه نفر دیگه یا دختر خودم که چندساله ازدواج کرده بیاد بشینه (البته مساله دخترشون کاملا دروغه)
الان من به خاطر بیماری پدر جانبازم واقعا توان جابه جا شدن در کرونا رو ندارم باید چیکار کنم؟
همیشه اجاره ها سرموعد و حتی زودتر پرداخت شده و کوچکترین مشکلی ایجاد نکردم.
میتونم سر موعد برم بنگاه و تمدید خودکار بکنم و سی درصد رو به حساب صاحب ملک بریزم و یکسال بشینم؟

پاسخ ها :

سيده سميرا  موسوي

سرکار خانم سيده سميرا موسوي :

سلام مخاطب محترم. در خصوص جدیدترین شیوه اجرای مصوبه تمدید اجباری قراردادهای اجاره که تابستان پارسال در ستاد مبارزه با کرونا تصویب شد، اجرای این مصوبه به قوت خود باقی است و موجران نمیتوانند مستاجران را جواب کنند.تنها تفاوتی که شامل اجرای این مصوبه شده است اضافه شدن بند چهارم با عنوان «شرط استفاده ملک برای اولاد ذکور است». در صورتی که موجر ملک را برای سکونت فرزند ذکور خود بخواهند مستاجر باید ملک را تخلیه کند.پیش تر در صورتی موجر میتوانست حکم تخلیه ملک را بگیرد که مستاجر به تعهدات قبلی خود عمل نکرده بود و به عنوان مستاجر بد در مراجع قضایی شناخته می شد و یا مالک ملک خود را فروخته بود اما اکنون شرط استفاده ملک برای فرزند ذکور هم اضافه شده است. مصوبه تمدید اجباری قراردادهای اجاره تا ٣ ماه بعد از پایان کرونا اجرا خواهد شد و هیچ صاحبخانه ای نمیتوانند بدون دلایل ذکر شده برای مستاجر خود حکم تخلیه بگیرد.
بدین ترتیب، چنانچه مالک به منظور تخریب واحد مسکونی و احداث ساختمان جدید، «پروانه ساختمانی اخذ کرده باشد»؛ و یا چنانچه مستاجر تا یکماه پس از تمدید قرارداد اجاره جدید، مابه‌التفاوت مال الاجاره رابه موجر پرداخت نکرده باشد.همچنین چنانچه به تشخیص مرجع صالح رسیدگی کننده، نیاز مالک(موجر) به دلیل ازدواج اولاد ذکور وی به ملک مسکونی مورد اجاره احراز شود در این سه صورت موجر می تواند موفق به اخذ دستور تخلیه گردد.
متن مصوبه مورخ 1399/4/8 جلسه ستاد مبارزه با کرونا درخصوص قراردادهای اماکن استیجاری به شرح زیر است: «با عنایت به شرایط اقتصادی تحمیلی بر کشور ناشی از شیوع ویروس کرونا و همچنین تحریم‌های ظالمانه و با لحاظ ضرورت حمایت از اقشار آسیب‌پذیر، کلیه قراردادهای مربوط به املاک مسکونی استیجاری که تا تاریخ 99/4/8 هنوز تمدید نشده است در صورت عدم توافق بین طرفین و تمایل مستاجر تا سه ماه پس از اعلام رسمی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نسبت به پایان شیوع کرونا و اتمام شرایط اضطراری تمدید می‌گردد. حداکثر افزایش میزان اجاره‌بها یا مبلغ رهن برای شهر تهران تا 25 درصد، کلان‌شهرهای دیگر (مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز، کرج، اهواز، قم و کرمانشاه) تا 20درصد و سایر شهرهای کشور تا 15 درصد خواهد بود.
تبصره 1. املاک مورد اجاره که قبلا یا در مدت تمدید قرارداد به طور قطعی و رسمی مورد معامله قرار گرفته باشد، مستاجر می‌بایست ظرف 2 ماه از تاریخ انتقال سند رسمی نسبت به تخلیه و تحویل آن اقدام نماید.
تبصره 2. مستاجرینی که در دوره قرارداد اجاره بر اساس این مجوز، به تشخیص دادگاه صالح به تعهدات خود عمل نکنند و موجب تضییع حقوق موجر شوند مشمول این مصوبه نخواهند شد.
تبصره 3. چنانچه مستاجر با افزایش مبلغ اجاره با نرخ‌های فوق‌الذکر موافقت ننماید، واحد قابل تخلیه است.
تبصره 4. چنانچه در قرارداد اجاره مدت زمان بیشتری نسبت به این مصوبه برای انقضای قرارداد در نظر گرفته شود،‌ مدت زمان قراردادی معتبر است».
البته به این مصوبه بند چهارم با عنوان «شرط استفاده ملک برای اولاد ذکور» اضافه شده که طی آن در صورتی که موجر ملک را برای سکونت فرزند ذکور خود بخواهند مستاجر باید ملک را تخلیه کند».
پیشنهاد می کنم چند روز قبل از انقضای مدت اجاره اظهارنامه ای خطاب به مالک جهت تمدید مجدد قرارداد اجاره وفق مصوبه ستاد مبارزه با کرونا درخصوص قراردادهای اماکن استیجاری و تغییرات بعدی آن ارسال نمایید و منتظر اقدام از سوی ایشان بمانید.