یافت شدن وجوه در جیب متهم

یافت شدن وجوه در جیب متهم

درتاریخ : 1391/12/05 به شماره : 9109970908700948

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 31 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: ادله اثبات جرم، ارتشاء، اقرار، راشی، مرتشی، رشوه، نگهداری آلات مواد مخدر، استعمال مواد مخدر، مواد مخدر

چکیده رای

صرف پیدا کردن وجوهی در جیب متهم و اقرار برخی افراد به پرداخت رشوه دلیل بر اثبات اتهام دریافت رشوه نیست.

خلاصه جریان پرونده

به موجب قسمتی از دادنامه 00137-21/3/91صادره از شعبه اول دادگاه نظامی یک اهواز آقایان ع.الف. و ه.الف. هر دو جمعی پلیس راه  به اتهام اخذ رشوه به علاوه ردیف اول نگهداری مواد مخدر و استعمال آن و نگهداری آلات آن و نگهداری غیرمجاز و مهمات تحت پیگرد قرار گرفته‌اند. بدین شرح که حفاظت اطلاعات فرماندهی انتظامی استان  در گزارشی خطاب به دادستانی نظامی استان اعلام داشته مورخ 11/4/90 عوامل حفاظت و بازرسی رفتار نامبردگان فوق حین ‌گشت را مورد کنترل قرارداده و مشاهده می‌کنند نامبردگان از کامیون‌هایی که دارای اضافه تناژ بوده با اخذ مبالغی اجازه عبور می‌دهند و مبالغی از جیب هر دو متهم بیرون آورده و ضبط می‌کنند و تحقیقاتی پیرامون موضوع آغاز شده و پرونده پس از صدور کیفرخواست در شعبه اول دادگاه نظامی یک  مورد رسیدگی واقع شده است. متهمان در محضر دادگاه در مراحل قبلی منکر بزه انتسابی شده‌اند ولکن ع.الف. سایر اتهامات را پذیرفته است. دادگاه به شرح صورتجلسه پیوست رسیدگی کرده و به موجب دادنامه صادره با استناد به گزارش یگان و اظهارات متهمان و به استناد بند ب ماده 118 و ماده 5 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح و ماده 5 و16 و 19 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و ماده 22 قانون مجازات اسلامی و ماده 2 ناظر بر بند 2 ماده یک قانون تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاقچیان مسلح مصوب 26/11/1350 حاکم در زمان وقوع جرم آقای ع.الف. را از جهت اخذ رشوه و جزای نقدی به میزان سی میلیون ریال بدل از حبس و جزای نقدی معادل وجه مأخوذه و تنزیل دو درجه از جهت نگهداری مواد مخدر به یک میلیون ریال جزای نقدی و دویست هزار ریال بدل از شلاق و از جهت نگهداری آلات مخدر به ازای هر یک از آلات یک صد هزار ریال و از جهت استعمال مواد مخدر به دو میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس محکوم و آقای ه.الف. را از جهت اخذ رشوه به استناد بند الف ماده 118 و ماده 4 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح به ده میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس و جزای نقدی معادل وجوه مأخوذه و تنزیل یک درجه محکوم نموده است. مورخ 28/3/91 رأی به محکومان ابلاغ شده است با پرداخت هزینه دادرسی و تقدیم لایحه نسبت به رأی اعتراض کرده‌اند و در لایحه تقدیمی اصرار بر این ورزیده‌اند که وجهی از کسی به عنوان رشوه دریافت نکرده‌اند، پرونده به دیوان‌عالی کشور ارسال و حسب‌الارجاع به این شعبه تحت نظر است.

رای دیوان

درخصوص اعتراض آقای الف.الف. و ه.الف. نسبت به دادنامه 00137-21/3/91 صادره از شعبه اول دادگاه نظامی یک  که حسب آن متهمان به اتهام اخذ رشوه محکوم و به علاوه آقای الف. از جهت نگهداری مواد مخدر و نگهداری آلات مواد مخدر و استعمال مواد مخدر نیز محکوم گردیده است با توجه محتویات پرونده و اینکه چون مبانی استدلال دادگاه درخصوص اخذ رشوه موجه نیست، زیرا صرفاً از جیب متهمان وجوهی کشف شده و افرادی به عنوان راشی اقرار به دادن رشوه نموده‌اند لکن متهمان مصرانه منکرند، علی‌هذا در این خصوص رأی صادره قابل ابرام نیست. همچنین درخصوص نگهداری مهمات استناد دادگاه به قانون تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات مصوب 26/11/1350 صحیح نمی‌باشد. لذا در این قسمت رأی صادره مختلف و رسیدگی به شعبه دیگر هم‌عرض محول می‌گردد و در سایر موارد دادنامه بلااشکال تشخیص می‌شود و دلیلی که موجب نقض گردد ارائه نشده، مستنداً به بند الف ماده 5 قانون تجدیدنظر آراء دادگاه‌ها عیناً ابرام می‌گردد.

رییس شعبه 31 دیوان‌عالی کشور – مستشار

جعفری – طباطبایی

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.