نحوه عمل دادگاه در خصوص شرط تنصیف دارایی، نحله و اجرتالمثل
درتاریخ : 1392/05/21 به شماره : 9209970906100464
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 1 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: طلاق، اجرتالمثل، نحله، تنصیف دارایی
چکیده رای
در صورت پذیرش شرط تنصیف اموال توسط زوج در سند نکاحیه،تعیین نحله و اجرت المثل ایام زوجیت منتفی است.
خلاصه جریان پرونده
آقای ق.ر. فرزند ع. متولد 1349 اهل و ساکن روستای… دادخواستی به خواستهی صدور گواهی عدم امکان سازش بهطرفیت خانم ق.ب. به پیوست سند نکاحیه تنظیمی در دفتر ازدواج شماره 46 حوزه ثبت خدابنده تقدیم دادگستری شهرستان خدابنده و اظهار داشته که در تاریخ 20/5/67 با خوانده ازدواج دائم کرده که ثمره آن نیز دو فرزند دختر مشترک است که به دلیل عدم تمکین زوجه و عدم تفاهم ادامه زندگی غیرممکن شده و حاضرم کلیه حقوق زوجه را پرداخته تا حکم و گواهی عدم امکان سازش صادر گردد.
پرونده به شعبه اول دادگاه عمومی ارجاع و با تعیین وقت و ابلاغ به طرفین جلسه دادرسی در تاریخ 14/5/91 با حضور متداعیین تشکیل و خواهان اظهار داشته که فرزندان مشترک دخترند که هر دو ازدواج کردهاند در طول زندگی اختلافات ادامه داشته و استمرار یافته و چندین پرونده تشکیل شده،خوانده نیز اظهار کرده که زحمات زیادی در زندگی کشیده ولی از سه ماه پیش اختلاف ما بالا گرفته من کلیه حقوقم را میخواهم جایی ندارم، طلاق بگیرم کجا بروم، برادر نداریم، هفت خواهر هستیم اموالی از پدرم به ارث رسیده بوده هزینه کردم، شوهرم پنجاه هکتار زمین دارد،پسانداز دارد و یک باب ساختمان، عرض دیگری ندارم، دادگاه قـرار ارجاع به داور صادر خانم خوانده م.ب. و خواهان م.ح. را بهعنوان داوران خویش تعرفه کردهاند، مطالب مسطوره در نظریه آنان تکرار مطالب زوجین است بدون اینکه موفق به صلح و سازش شوند دادگاه با تجدید وقت سعی در ایجاد صلح سازش داشته ولی مطالب زوجین تکرار مطالب مطروحه است، خوانده برای تست حمل به پزشکی قانونی معرفی شده که نتیجه آن منفی اعلامشده دادگاه با اعلام ختم رسیدگی و صدور گواهی عدم امکان سازش زوج را مکلف کرده مهریه را به نرخ شاخص بانک مرکزی، بیست ملیون تومان از باب نحله و یک چهارم اموال تحصیل شده پس از ازدواج، استرداد جهیزیه طلاق را ثبت نماید، از این دادنامه پس از ابلاغ، در تاریخ 7/10/91 فرجامخواهی شده فرجامخواه بدون اینکه دلایلی ارایه کند مدعی شده دادگاه اموال موروثی برده شده به منزل زوج را لحاظ نکرده،فرجامخوانده نیز در لایحه دفاعیه مدعی شده که ملک موروثی زوجه سه هکتار زمین دیم است که خودش اجاره داده و مالالاجاره را دریافت میدارد،منزل مسکونی من هم موروثی است و از پدرم به ارث رسیده و از مستثنیات دین است من از کجا میتوانم نحله تعیین شده را بپردازم لوایح حینالشور قرائت میشود.
رای دیوان
نظر به اینکه تصویر سند نکاحیه پیوست حاکی است که فرجامخوانده شرط تنصیف اموال را پذیرفته و ذیل شرط مذکور را تسجیل کرده است، با این فرض تعیین نحله و یا اجرتالمثل فاقد توجیه و مستند قانونی است لذا فرجامخواهی وارد تشخیص و با نقض دادنامه به استناد بند 5 ماده 371 قانون آیین دادرسی مدنی پرونده به شعبه منشئی دادنامه منقوضه اعاده میشود که بدواً با ارجاع پرونده به مشاوره و مددکاری در رابطه با ادعای فرجامخوانده مبنی بر عدم تمکین زوجه بررسی شود که زوجه تمکین خاص دارد یا خیر و با تحقیق محلی بررسی شود که زوجه تمکین عام دارد؟ در صورت احراز وجود تمکین و عدم توجه تقصیر به مشارالیها از وی خواسته شود اسناد و مستندات اموال تحصیل شده پس از ازدوج را ارایه نماید و در صورت ضرورت کارشناسی با انتخاب کارشناس اموال و املاک بررسی و سپس به مقتضای مطالب محصله اتخاذ تصمیم گردد.
مستشاران شعبه 1 دیوانعالی کشور
حیدری قاسمی ـ علیزاده
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.