نحوه تعیین میزان ارشالبکاره
درتاریخ : 1391/11/04 به شماره : 9109970910000782
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 27 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: ارش البکاره، نظریه کارشناس، هیات کارشناسانارش البکاره، نظریه کارشناس، هیات کارشناسان
چکیده رای
چنانچه میزان ارشالبکاره تعیین شده بیش از نظریه هیأت کارشناسان باشد و توجیهی برای آن ذکر نشده باشد از موجبات نقض رأی خواهد بود.
خلاصه جریان پرونده
پیرو گزارش دادنامه شماره 1156 ـ 27/7/88 این شعبه دیوانعالی کشور که از تکرار آن خودداری میشود، آقای م.م. از اتهام زنای به عنف با خانم ر.ع. تبرئه شده و این برائت مورد تأیید این شعبه دیوانعالی کشور قرار گرفته. پرونده برای رسیدگی به موضوع اصل زنا و سایر اتهامات متهم، به محضر دادگاه ارجاع شده. شاکیه اعلام نمود متهم در طول چهارسال با او زنا نموده و ازاله بکارت کرده که پزشکی قانونی نیز شاکیه را مدخوله اعلام نمود. متهم منکر ارتکاب زنا شده، وکیل وی دلایل علیه موکل خود را کافی ندانست. شاکیه اصرار به ارتکاب زنا به طور مکرر داشته و نشانهای از بدن متهم را نیز بیان نموده است، درخواست ارشالبکاره نیز نمود. دادگاه بهمنظور تعیین ارشالبکاره قرار ارجاع به کارشناس صادر نمود. کارشناس میزان ارشالبکاره را بیست و هفت میلیون تومان تعیین نموده. با اعتراض وکیل متهم موضوع به هیأت کارشناس ارجاع، هیأت مذکور میزان ارشالبکاره را بیست و چهار میلیون تومان تعیین، دادگاه با انجام تحقیقات تکمیلی نهایتاً ارتکاب بزه زنا را محرز ندانسته، طی دادنامه تجدیدنظر خواسته، رأی برائت صادر کرده، لکن بزهکاری متهم را در حد رابطه نامشروع محرز دانسته، رأی به محکومیت وی به تحمل شلاق و از باب تقسیم مجازات به دو سال اقامت اجباری صادر و با توجه به نظریه کارشناسان و با تصریح و تأکید به حصول علم و قناعت وجدان در انتساب ازاله بکارت به متهم، او را بابت ازاله بکارت به پرداخت بیست و پنج میلیون تومان محکوم نموده. رأی صادره مورد اعتراض وکیل محکومعلیه قرار گرفته، نامبرده در لایحه تقدیمی اعلام کرده است با صدورحکم برائت از زنا وجهی برای انتساب ازاله بکارت به متهم وجود ندارد. پرونده به این شعبه دیوانعالی کشور ارجاع، با قرائت گزارش آقای رزاقی و ملاحظه نظریه آقای حاتمی دادیار دادسرای دیوانعالی کشور، مبنی بر «دادگاه در مورد ارتکاب زنا توسط متهم با شاکی رأی برائت داده، از طرف دیگر وی را به پرداخت ارشالبکاره محکوم کرده و معلوم ننموده است متهم چگونه از شاکیه ازاله بکارت نموده، آیا به ارتکاب زنا و یا به نحو دیگر مانند انگشت و غیره، همچنین ارشالبکاره در صورتی تعلق میگیرد که زنای به عنف اثبات شده باشد و اگر مطاوعه باشد، نظر مشهود عدم تعلق آن است (لا مهر لبغی) و نیز بیش از نظر هیأت کارشناسی تعیینشده، نظر به نقض رأی به جهت نقص تحقیقات دارم.
رای دیوان
[نظر] به محتویات پرونده و تحقیقات انجام شده و مفاد رأی صادره و لایحه تقدیمی تجدیدنظرخواه و اظهارات طرفین در طول دادرسی، احراز رابطه نامشروع از سوی دادگاه که به اتفاق آراء میباشد، مطابق مقررات تشخیص و به علت عدم ارائه هیچگونه دلیل قابل اعتماد که موجب نقض رأی دادگاه باشد، این بخش از دادنامه موجه تشخیص و مستنداً به بند الف ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری محکومیت کیفری آقای م.م. بابت رابطه نامشروع تأیید میگردد. النهایه در رابطه با پرداخت ارشالبکاره، از آنجایی که طریق احراز و عامل ازاله بکارت را مورد تصریح قرار نداده، به علاوه برای تعیین میزان ارشالبکاره به نظریه هیأت کارشناسان استناد کرده است، ولی میزان ارشالبکاره تعیین شده بیش از نظریه هیأت کارشناسان میباشد و توجیهی برای آن ذکر نشده است، لذا رسیدگی در این خصوص ناقص تشخیص و مستنداً به بند 2 شق ب ماده 265 ق. آ .د. ک.، این بخش از دادنامه نقض، پرونده جهت رسیدگی مجدد به همان شعبه ارجاع میگردد.
رئیس شعبه 27 دیوانعالی کشور ـ مستشار شعبه
فاضل ـ رزاقی
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.