مرجع صلاحیتدار در رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی اداره ثبت

مرجع صلاحیتدار در رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی اداره ثبت

درتاریخ : 1391/07/02 به شماره : 9109970907000469

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 10 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: ابطال عملیات اجرائی، اجرای ثبت، رئیس ثبت، صلاحیتصلاحیت، اجرای ثبت، ابطال عملیات اجرائی، رئیس ثبت

چکیده رای

مرجع صلاحیتدار در رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی اداره ثبت، رئیس ثبت محل می باشد.

خلاصه جریان پرونده

در پرونده کلاسه 890295 شعبه دوم دادگاه عمومی حقوقی  ، آقای م.ن. به وکالت از 1- ش. 2 – خانم ط. 3 – خانم س.4 – خانم س. 5 – خانم س.، شهرت ردیفهای 2 الی 5 همگی ق.6 – ح.م. 7 – ک.ب.، ضمن تقدیم دادخواست به طرفیت آقای و.ج. به خواسته صدور دستور موقت مبنی بر توقف عملیات اجرایی موضوع پرونده کلاسه 1417 ب اجرای ثبت  و صدور حکم بر ابطال دستور اجرا و عملیات اجرایی به جهت عدم استحقاق خوانده و عدم مشروعیت توقیف اموال موکلین با استناد به یک فقره چک شماره 340765 – 1014 مقوم به پنجاه و یک میلیون ریال ، توضیح داده است که خوانده دعوی در شرکت، دارای سهام بوده و در تاریخ 15/4/1385 کلیه سهام خود را طی فروش نامه به موکلین وی منتقل نموده است . خوانده در زمان حضور در شرکت، وامی را از بانک تجارت اخذ کرده که تمامی اعضاء سابق از آن منتفع شده اند لیکن در ارتباط با وام موصوف اموال شرکت چاپ ، بدون جهات قانونی مورد توقیف واقع شده است. دادگاه بدواً مطابق تصمیم شماره 466-9/6/89 قرار توقیف عملیات اجرایی موضوع ورقه اجرایی شماره 1417 ب اداره ثبت اسناد ساری را صادر نموده، سپس با اقداماتی از جمله استماع اظهارات طرفین و ملاحظه پرونده اجرایی مربوط، برابر دادنامه شماره 200725 – 26/7/90، قرار شماره 466-9/6/89 مرقوم را ملغی الاثر اعلام و حکم به رد دعوی خواهان ها داده است . وکیل خواهان ها به مقام تجدیدنظرخواهی برآمده و شعبه هفدهم دادگاه تجدیدنظر استان مازندران به موجب دادنامه شماره 000360 – 31/4/91 چنین رأی می دهد : «…. از آنجائی که بازداشت اموال تجدیدنظرخواهان در اجرای عملیات ثبتی صورت گرفته است و تجدیدنظرخواهان هم در عملیات اجرایی شخص ثالث به شمار می آیند که به روند اجرا و اموال مورد اجرا معترضند ، لذا برگرفته از ماده 169 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی مصوب 1387 رئیس قوه قضائیه که بیان   می دارد : پس از شروع عملیات اجرایی هر کس نسبت به آن شکایت داشته باشد می بایست شکایت خود را با ذکر دلیل و ارائه مدارک به رئیس ثبت محل تسلیم نماید تا رئیس اداره ثبت محل به شکایت وی رسیدگی و رأی صادر نماید، حتی در مقررات فوق اعتراض به رأی رئیس اداره ثبت از ناحیه طرفین را قابل طرح در هیأت نظارت صلاحیتدار ثبتی محل دانسته است. بنابراین طرح دادخواست این چنینی از ناحیه تجدیدنظرخواهان ( خواهان های بدوی ) و رسیدگی [به] آن از ناحیه دادگاه نخستین به لحاظ عدم صلاحیت دادگاه یاد شده، صحیح نبوده است. لذا مستنداً به ماده 352 از قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظرخواسته را می شکند و به استناد ماده 169 از قانون صدرالذکر قرار عدم صلاحیت به صلاحیت و شایستگی رئیس اداره ثبت محل  را صادر و اعلام می نماید ….» متعاقباً پرونده جهت تعیین تکلیف به دیوان عالی کشور ارسال شده که پس از وصول و ارجاع به این شعبه تحت کلاسه بالا در دستور کار قرار گرفته است .هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرائت گزارش عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده، چنین رأی می دهد .

رای دیوان

خواسته دعوی خواهان ها ، توقیف عملیات اجرایی و ابطال دستور اجراء و عملیات اجرایی می باشد نظر به اینکه مورد از مصادیق ماده 169 آیین نامه اجراء مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی است، بر این اساس رأی شماره 000360 – 31/4/91 شعبه هفدهم دادگاه تجدیدنظر استان ، صائب و موافق موازین قانونی تشخیص، ضمن تأیید آن و اعلام صلاحیت رییس ثبت محل در رسیدگی به قضیه مطروحه مقرر می-شود، دفتر پرونده را در اجرای ماده 28 قانون آیین دادرسی مدنی به مرجع ذیربط اعاده نماید.

رئیس شعبه 10 دیوان عالی کشور – مستشار 

عبدالله پور – میرمجیدی

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.