مرجع رسیدگی به دعوای تقسیم ترکه
درتاریخ : 1392/05/14 به شماره : 9209970909100178
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 3 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: صلاحیت محلی، تقسیم ترکه، اقامتگاه متوفی، گواهی انحصار وراثت
چکیده رای
با توجه به اینکه دعوای تقسیم ترکه از امور مربوط به ترکه است بنابراین دادگاه صالح جهت رسیدگی آن، دادگاه آخرین محل اقامت متوفی بوده و صرف محل فوت مذکور در گواهی انحصار وراثت نمی تواند معیار تعیین صلاحیت محلی باشد.
خلاصه جریان پرونده
در تاریخ 15/8/1391 ق.، ح.، الف.، ل. و ف.ش. به طرفیت الف. و ن.ل. مبادرت به تقدیم درخواست رسیدگی و صدور حکم به تقسیم ماترک پدری کردهاند و توضیح دادهاند که پدرشان در تاریخ 21/9/1370 فوت و اموالی از وی باقیمانده که در اختیار خواندگان است و حاضر به تقسیم آن نمیباشند. درخواست رسیدگی و اضافه کردهاند که مورث آنان در اقامتگاه دایمی خود در روستای کمال آباد فوت نموده است. شعبه اول دادگاه عمومی نیر به استناد ماده 20 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 163 قانون امور حسبی دادگاه صالح را دادگاه آخرین اقامتگاه متوفی تلقی و چون گواهی حصر وراثت از محاکم تهران صادر شده است لذا دادگاه تهران را صالح دانسته است شعبه 23 دادگاه عمومی تهران هم طی قرار شماره 1005 ـ 30/10/91 محل اقامت دائم را کمال آباد تلقی و بهاعتبار دادگاه عمومی نیر از خود نفی صلاحیت کرده است .
رای دیوان
نظر به اینکه تقسیم ترکه از امور مربوط به ترکه است و طبق ماده 163 قانون امور حسبی دادگاه صالح به آن دادگاه محل اقامـت متـوفی است چون گواهی حصر وراثـت صـادره دلالـت بر محل فوت مورث دارد و تحقیق دیگری هم در این باره نشده است و قبل از رفع ابهام حل اختلاف مطروحه مقدور نیست لذا پرونده به دادگاه عمومی نیر ارسال میشود تا درباره محل فوت و دفن و آخرین محل اقامت وی بررسی و عندالاقتضاء تحقیق محلی صورت پذیرفته و تصویر گواهی فوت پیوست گردد سپس برای اتخاذ تصمیم پرونده اعاده گردد.
رئیس شعبه 3 دیوانعالی کشور ـ مستشار
شاملو ـ غفارپور
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.