لزوم علم مفتری به عدم صحت انتساب
درتاریخ : 1391/10/13 به شماره : 9109970907100999
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 11 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: افترا، علم به عدم صحت انتساب، مفتریافترا، مفتری، علم به عدم صحت انتساب
چکیده رای
در افترا علم به کذب بودن انتساب ضروری است.
خلاصه جریان پرونده
دادگاه عمومی بخش کشاورز در خصوص اتهام آقای الف.ق.، دایر بر افترا با نسبت دادن بزه سقط جنین به شاکیه خانم ن.خ. رسیدگی نموده و با استدلال مندرج در رأی صادره، مستنداً به بند الف ماده 177 قانون آیین دادرسی کیفری، حکم بر برائت متهم صادر کرده است. دادگاه تجدیدنظر در مقام رسیدگی به اعتراض شاکیه، حکم برائت صادره را نقض و متهم موصوف را به استناد ماده 698 قانون مجازات اسلامی، به تحمل یکسال حبس تعزیری محکوم نموده است. متقاضی طی لایحهای که به دیوانعالی کشور فرستاده، اعاده دادرسی را درخواست و در قسمتی از لایحه اش آورده است …. «… حقیقتاً اینجانب سوء نیتی داشته یا خیر. این امر در دادنامه محرز و مشخص نیست یا اینکه درصدد احقاق حق بودهام. چون اگر از بعد دیگری نیز نگاه کنیم، در خود دادنامه کاملاً محرز است که به متعارض بودن اوراق آزمایشگاهی اشاره شده و شکایت اینجانب نفی شده و فقط در اصل حاملگی همسرم تردید وجود دارد و نمیتوان این موضوع را اقرار تلقی نمود و کاملاً محرز است دادگاه در محکومیت اینجانب انصاف و عدالت را رعایت ننموده است …» متن کامل لایحه متقاضی هنگام شور قرائت خواهد شد. با وصول پرونده و ثبت آن جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده است. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرائت گزارش آقای حکیمینژاد عضو ممیز و اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای حبیبی دادیار دیوانعالی کشور اجمالاً مبنی بر پذیرش درخواست اعاده دادرسی دادنامه شماره 289 ـ 31/4/91 تجدیدنظرخواسته مشاوره نموده چنین رأی میدهد:
رای دیوان
درخواست اعاده دادرسی آقای الف.ق. نسبت به دادنامه شماره 289 مورخ 31/4/91 صادره از شعبه 16 دادگاه تجدیدنظر قابل پذیرش است زیرا 1ـ متقاضی با ارائه اقرار نامه رسمی شماره 70335 مورخ 1/6/91 دفتر اسناد رسمی شماره 8 شاهین دژ (دو نفر شاهد) و گواهی پزشکی که توسط خانم دکتر ک. صادر شده، مدعی حاملگی همسرش خانم ن. گردیده است (هر چند خانم ن. منکر حاملگی خود و مراجعه به پزشک مزبور میباشد). 2ـ استناد دادگاه به ماده 698 قانون مجازات اسلامی، صحیح نیست. چون عمل ارتکابی متهم به فرض احراز آن، مشمول ماده 697 همان قانون است ولیکن مجازات یک سال حبس، با توجه به اینکه اقل مجازات یکماه و اکثر آن یکسال و 74 ضربه شلاق یا یکی از آنها حسب مورد خواهد بود، متناسب به حال متهم که در حال حاضر دانشجو هم میباشد، نیست. بنابراین مستنداً به بندهای 5 و 6 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 1378 با پذیرش اعاده دادرسی، پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه همعرض دادگاه تجدیدنظر ارجاع میگردد.
رئیس شعبه 11 دیوانعالی کشور ـ عضو معاون
صاحبالزمانی ـ حکیمینژاد
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.