تعیین مدت اجاره به دوره حیات مستأجر

تعیین مدت اجاره به دوره حیات مستأجر

درتاریخ : 1391/07/17 به شماره : 9109970220800809

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 8 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: اجاره، مدت اجاره، معین بودن مدتاجاره، مدت اجاره، معین بودن مدت

چکیده رای

اگر مدت زمان عقد اجاره تا پایان عمر مستأجر تعیین شده باشد ابتدای آن روز انعقاد قرارداد و انتهای آن زمان موت مستأجر می‌باشد و مدت آن معین است.

رای بدوی

در خصوص دعوی آقای م.ش. و خانم الف.ج. به وکالت از خانم ن.خ. به خواسته ابطال قرارداد اجاره و صدور حکم تخلیه، توضیح اینکه وکیل خواهان اظهار داشته به موجب قرارداد اجاره عادی مورخ 13/2/84 یک دستگاه آپارتمان برای مدت یک‌سال از تاریخ 30/2/84 لغایت 30/2/85 با مبلغ معین به خوانده تحویل، قرارداد مزبور تا تاریخ 15/4/87 تمدید نهایتاً طرفین در تاریخ 2/3/87 توافق و مقرر نموده‌اند ملک مورد اجاره تا زمان حیات مستأجر استمرار یابد با توجه به اینکه مدت اجاره قرارداد اخیرالذکر نامعین و مجهول می‌باشد مطابق ماده 468 ق.م خواسته فوق مورد استدعاست. وکیل خوانده (آقای م.ص.) دفاعاً لایحه‌ای تقدیم که تحت شماره 766 مورخ 7/3/91 مضبوط و منعکس در پرونده گردیده و مورد ملاحظه دادگاه قرار گرفته است. دادگاه با توجه به محتویات پرونده نظر به اینکه در ماده 468 قانون موصوف عنوان گردیده “در اجاره اشیاء مدت اجاره باید معین شود…” با عنایت به اینکه طرفین با تعیین مدت عمر مستأجر ، انتهای مدت عقد را معلوم و آغاز عقد نیز مطابق ماده 400 همان قانون تاریخ انعقاد عقد محسوب می‌گردد و توجهاً به ماده 223 قانون مدنی که اصل بر صحت عقود و قرار دادهاست و با عنایت به قاعده فقهی اصاله‌الصحه و مستفاد از نظریه شماره 983/7 مورخ 26/3/1370 اداره کل حقوقی قوه قضائیه که عنوان داشته ” چنانچه در عقد بیع، خیار فسخ در مدت عمر فروشنده شرط شود چون ابتدای شرط از زمان عقد بیع و انتهای آن موقع فوت فروشنده است، شرط مدت دار بوده و مشمول ماده 399 ق.م است.” مع‌الوصف دادگاه دعوی مزبور را غیر ثابت تشخیص مستنداً به ماده 10 قانون مدنی ناظر بر مواد قانونی مرقوم و به استناد ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به رد دعوی صادر و اعلام می‌گردد. رأی صادره حضوری، ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.

 رئیس شعبه 20 دادگاه عمومی حقوقی تهران – سروی

رای دادگاه تجدید نظر

دادنامه تجدیدنظرخواسته به شماره 00195-9/3/91 صادره از شعبه 20 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به صدور حکم بر رد دعوای خواهان با خواسته ابطال قرارداد اجاره و صدور حکم تخلیه اشعار دارد مطابق موازین قانونی و مدارک ابرازی و محتویات پرونده می‌باشد و مفاد لایحه تجدیدنظرخواه نیز به نحوی نیست که خدشه‌ای بر آن وارد سازد و یا موجب بی‌اعتباری آن شود و بر نحوه رسیدگی و استنباط دادگاه نخستین منقصت قانونی مترتب نیست زیرا خواهان دلایل و مدارکی که موجبات ابطال قرارداد اجاره را بنماید ارائه و ابراز نکرده و قرارداد تنظیمی واجد شرایط قانونی عقد اجاره می‌باشد و موجر حق انتفاع از مورد اجاره را که سکونت در مورد اجاره می‌باشد برای مستأجر برقرار کرده است مواد 41 و 43 قانون مدنی نیز مؤید همین موضوع است بنابراین دادگاه تجدیدنظرخواهی را وارد ندانسته به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی با رد ادعای تجدیدنظرخواه دادنامه تجدیدنظرخواسته را تأیید می‌نماید رأی دادگــاه قطعی است.

رئیس شعبه 8 دادگاه تجدیدنظر استان تهران – مستشار دادگاه 

صفیری – امیری 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.