تحقق خیانت در امانت در مضاربه
درتاریخ : 1391/11/07 به شماره : 9109970222301455
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 23 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: تقسیم ضرر و زیان، خیانت در امانت، سپردن مال، مضاربهخیانت در امانت، سپردن مال، مضاربه، تقسیم ضرر و زیان
چکیده رای
چنانچه دو نفر عقد مضاربه منعقد نمایند و فرد عامل، سرمایه سرمایه گذار را به نفع خود بردارد و متواری شود، خیانت در امانت است؛ زیرا سپردن اموال و دسته چکها به متهم جهت مصرف معین (خرید و فروش و در نهایت تقسیم ضرر و زیان حاصل)، به صورت امانی بوده است
رای بدوی
در خصوص اتهام آقای ب. فرزند م. دایر بر خیانت در امانت با توجه به شکایت شاکی به نام آقای ع. و اقدامات انجام شده و نظر به قرار مورخه 7/12/90 نسبت به منع تعقیب متهم به جهت عدم احراز شرایط امانی فیمابین طرفین و ملاحظه اظهار نظر دادیار محترم اظهار نظر در ذیل ظهر قرار مذکور و سپس وکالت آقای ن. از شاکی و اظهارات وی و اقدامات انجام شده و قرار مجرمیت و کیفرخواست صادره از شعبه 5 بازپرسی دادسرای عمومی ناحیه 12 تهران ملاحظه اظهارات شاکی در شکوائیه و وکیل شاکی در لوایح تقدیمی و موضوع شراکت کاری فیمابین و سپس عنوان کردن مشغول سرکار بودن متهم کارگر در صدی نزد شاکی و سایر موارد اعلامی دادگاه به جهت تضاد در موضوع بهعنوان شرکت کاری شاکی با متهم و سپس عنوان کارگری متهم در مغازه شاکی و اینکه اعلام شده مقداری از اجناس را متهم به آپارتمانی در کرج میبرد و مقداری را نیز میفروشد تا چکهای موکل را پاس کند و حدود چهل و هشت میلیون تومان را تا همان تاریخ وصول مینماید و مورخ 30 /11/90 متهم اجناس داخل مغازه را به جای نامعلومی برد و با در نظر گرفتن موارد اعلام شده در صفحه 85، 84، 83 و 82 و غیره دادگاه شرایط بزه ارتکاب خیانت در امانت را به جهت عدم وجود امانی بودن موضوع اجناس اعلام شده و در نتیجه عدم وجود رکن سپردن اجناس اعلام شده و قرینه قرار اولیه صادر نسبت به منع تعقیب متهم دو بدو امر واینکه چکهای اعلام شده در متن لایحه تقدیمی وکیل و فاکتورهای پیوستی در پرونده و انتقال اجناس از محل و مغازه مشترک به محل دیگری با توجه به مراتب بیان اظهارات شاکی و وکیل وی دادگاه اصل ارتکاب بزه انتسابی را موجه ندانسته با استناد اصل 37 قانون اساسی دادگاه حکم به برائت متهم صادر و اعلام میدارد. ضمناً با حدوث اختلاف فیمابین طرفین در شراکت شاکی با طرح دعوی حقوقی و یا موضوعات قانونی میتواند اقدام نماید والّا با توجه به عناوین معنونه و وسایل انتقال داده شده و چکهای مطروحه به قرینه عدم ابلاغ واقعی اخطاریه به متهم و عدم احراز علم و اطلاع وی از موضوع ممکن است حقوق افرادی راکه چکهای طرفین در ید آنها باشد حق آنها را از بین ببرد و لذا با تردید در شرایط احراز بزه خیانت در امانت حکم به شرح فوق صادر گردید. رأی صادر ظرف 20روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر میباشد.
رئیس شعبه 1015 دادگاه عمومی حقوقی تهران – صدوقی
رای دادگاه تجدید نظر
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ن. به وکالت از آقای ع. نسبت به دادنامه شماره 00443-91 مورخ 26/4/1391 در پرونده کلاسه 1322-900 صادره از شعبه 1015 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن در خصوص اتهام آقای ب.ش. دایر بر خیانت در امانت و به لحاظ عدم احراز رکن سپردن حکم بر برائت وی صادر شده است، نظر به مفاد لایحه تجدیدنظرخواه و توجهاً به اینکه طبق قراردادهای شراکت ابرازی مورخ 5/6/88 و 25/5/1390 فیمابین آقای ع.ب. و ب.ش.، آقای ع.ب. بهعنوان سرمایهگذار تمام سرمایه شراکت و پنج دسته چک از پنج حساب بانکی خود را در اختیار آقای ب.ش. قرار داده است که بدون تعدی و تفریط، در امر خرید و فروش قرار داده و سود و زیان حاصل را به صورت مساوی بین خود تقسیم نمایند و مستفاد از قراردادهای ابرازی سپردن اموال و دسته چکها به آقای ب.ش. جهت مصرف معین (خرید و فروش و در نهایت تقسیم ضرر و زیان حاصل) به صورت امانی بوده است و از مفاد قراردادهای ابرازی مستفاد میگردد که آقای ش. در سرمایه و اموال شرکت سهیم نبوده بلکه تخصص و خدمت خود را به شراکت گذاشته است و عنایتاً به مفاد شهادت شهود در این زمینه که مفاداً دلالت دارد که تجدیدنظرخوانده کلیه اموال را به جای نامعلومی برده و متواری گردیده است و توجهاً به اینکه تجدیدنظرخوانده با وصف ابلاغ وقت از طریق نشر آگهی در مطبوعات در دادگاه حاضر نشده و دفاعی به عمل نیاورده است لهذا دادگاه با توجه به مراتب، دادنامه تجدیدنظرخواسته را منطبق با موازین قانونی و دلایل موجود در پرونده تشخیص نداده و به استناد بند 4 قسمت ب ماده 257 و 260 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 674 قانون مجازات اسلامی، ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته، حکم بر محکومیت آقای ب.ش.دایر بر خیانت در امانت به تحمل دو سال حبس تعزیری صادر و اعلام مینماید. رأی صادره غیابی و ظرف بیست روز پس از ابلاغ واقعی قابل واخواهی در این دادگاه است.
مستشاران شعبه23 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
طائفی ـ جعفری شهنی
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.