ابطال ماده 6 اساسنامه مجتمع آموزشی تطبیقی مصوب ششصدوهشتمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 8/3/1376.

ابطال ماده 6 اساسنامه مجتمع آموزشی تطبیقی مصوب ششصدوهشتمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 8/3/1376.

این دادنامه به منظور رسیدگی به طرح دعوی آقای حجت‎الله صنیعی. با خواسته ابطال ماده 6 اساسنامه مجتمع آموزشی تطبیقی مصوب ششصدوهشتمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 8/3/1376. از سوی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با مشخصات پرونده، گردش کار و رأی زیر صادر شده است:

کلاسه پرونده : 380/78

شاکی : آقای حجت‎الله صنیعی.

تاریخ رأی: يکشنبه 6 آذر 1379

شماره دادنامه :

مقدمه:
شاکی طی دادخواست تقدیمی اعلام داشته است، نظر به این‌که متون بند 3 اصل سوم و اصل سی‎ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مورد تحصیل رایگان تا پایان دوره متوسطه جامع و مانع و کاملاً کلی و بدون قید و شرط و پیش‌بینی استثناء و صراحتاً و بسیار دقیق تدوین، وضع و تصویب گردیده است و احتیاج به هیچ تفسیری ندارد و مواد 5 و بند یک ماده 6 تشکیل شورای عالی آموزش و پرورش که حدود اختیارات و خط‌مشی شورای عالی آموزش و پرورش را مشخص نموده و ماده 6 قدیم یا 7 جدید اساسنامه مجتمع آموزشی تطبیقی که یکسان بودن مقررات عمومی این مجتمع را با سایر مراکز آموزشی مشخص کرده است.
با عنایت به این‌که تصویب ماه 6 الحاقی به اساسنامه مجتمع تطبیقی مبنی بر تأمین تمام یا بخشی از هزینه‎های لازم جهت انجام فعالیت‌های آموزشی و پرورشی از طریق اولیاء دانش‌آموزان مغایر قانون اساسی و فاقد وجاهت قانون است. بنا به مراتب ابطال ماده 6 مذکور را دارد.
مدیرکل آموزش و پرورش مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره 03/14986/180 مورخ 14/8/1378 اعلام داشته‎اند، مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش در مقام اجراء برای دستگاه وزارت آموزش و پرورش قانونی و لازم‎الاجراء است که این موضوع در لایحه قانونی راجع به تشکیل شورای عالی آموزش و پرورش به آن تأکید گردیده است. لذا با توجه به مقدمه فوق‎الذکر بنابر دلایل زیر نظرات شاکی محترم محکوم به رد است.
1.بند 6 از ماده 6 لایحه قانونی تشکیل شورای عالی آموزش و پرورش مصوب مورخ 27/11/1385 شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران مؤکداً این اختیار را به شورای مزبور داده است که نسبت به بررسی و تصویب اساسنامه هر نوع مؤسسه تعلیماتی جدید اقدام نماید. به این ترتیب تصویب اساسنامه مجتمع‎های تطبیقی و بین‎الملل با توجه به استدلال فوق خالی از هرگونه شائبه‎ای است.
2.ماده 6 اصلاحیه مورخ 8/3/1376 شورای عالی آموزش و پرورش در مورد اصلاح اساسنامه مجتمع آموزشی تطبیقی به کلمه «می‎تواند» اشاره نموده و این به معنی الزام مجتمع‎ها نبوده، لذا مدیریت مجتمع‎های مزبور در قبال ارائه خدمات جنبی از قبیل فضای مناسب، کلاس‌های تقویتی درسی، کامپیوتر، فوق برنامه و … که به نظر می‎رسد حیثیت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران ارائه این‌گونه خدمات را برای چنین افرادی ایجاب می‎کند، لازم است به برنامه‎ریزی مناسب پرداخته و از اولیاء گرامی دانش‎اموزان در این خصوص کمک بگیرد.
مضافاً بر این‌که کلیه اولیاء با طیب خاطر و توجه به این نکته که خدمات ارائه شده آموزشی و پرورشی رایگان مانند سایر مدارس راهگشای فرزندان آنها که از امکانان مدارس خارج از کشور استفاده نموده‎اند، اقدام به پرداخت خودیاری به مجتمع‎های مزبور می‎نمایند و این رویه به هیچ وجه مخالف اصل سی‎ام قانون اساسی نمی‌باشد. لذا با توجه به موارد فوق تقاضای رد دادخواست نامبرده را دارد.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ فوق به ریاست حجت‎الاسلام‎والمسلمین دری‎نجف‎آبادی و با حضور رؤسای شعب بدوی و رؤسا و مستشاران شعب تجدیدنظر تشکیل و پس از بحث و بررسی و انجام مشاوره با اکثریت آراء به شرح آتی مبادرت به ‌صدور رأی می‎نماید.
رای هیات عمومی:
نظر به بند 3 اصل سوم و اصل سی‎ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در باب مسئولیت دولت در زمینه تدارک و تأمین وسایل و امکانات لازم برای گسترش و تعمیم آموزش و پرورش رایگان تا پایان دوره متوسطه برای عموم افراد ملت و این‌که الزام اشخاص به پرداخت بخشی از هزینه‎های آموزشی در سطح مذکور بدون حکم و تجویز قانونگذار مغایر صریح حکم مقرر در اصول مذکور است، بنابراین ماده 6 اساسنامه مجتمع آموزشی تطبیقی مصوب شورای عالی آموزش و پرورش مستنداً به قسمت دوم ماده 25 قانون دیوان عدالت اداری ابطال می‎گردد.

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.