مرجع تشخیص قابلیت فرجام‌خواهی

مرجع تشخیص قابلیت فرجام‌خواهی

درتاریخ : 1392/10/16 به شماره : 9209970908900615

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 5 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: فرجام‌خواهی، دیوان‌عالی کشور، دادگاه صادر کننده رأی مورد فرجام

چکیده رای

دادگاهی که دادخواست فرجام‌خواهی به آن تقدیم می‌شود اختیار دخالت در ماهیت فرجام‌خواهی را نداشته و تشخیص قابلیت فرجام‌خواهی از دادنامه مورد اعتراض یا عدم آن، با دیوان عالی کشور است نه دادگاهی که دادخواست فرجامی به آن تقدیم شده است.

خلاصه جریان پرونده

شعبه پنجم دادگاه عمومی ‌‌دزفول طی دادنامه شماره 500025 ـ 14/1/90 در خصوص دعوی مطروحه از سوی آقای م.س. به‌طرفیت آقای غ.ت. و س. به خواسته اثبات مالکیت نسبت به یک قطعه زمین به مساحت/4500 مترمربع زمین پلاک 515 بخش 3 دزفول و ابطال مصالحه‌نامه فی‌مابین خواندگان ردیف‌های یک و دو مستنداً به اسناد عادی مالکیت، دادگاه در خصوص قسمت اول خواسته خواهان دایر بر اثبات مالکیت با توجه به سابقه ثبت پلاک مذکور به نام دولت و با استناد به ماده 22 قانون ثبت، دعوی مطروحه را قابل استماع ندانسته و قرار عدم استماع آن را به کیفیت حاضر صادر نموده است. و در مورد قسمت دیگر خواسته خواهان مشعر بر ابطال مصالحه‌نامه، با توجه به سابقه ثبت ملک قبل از ثبت به نام دولت ملک به خواهان تعلق داشته و قرارداد مصالحه به لحاظ عدم اجازه از سوی خواهان فضولی بوده و نظر به عدم تنفیذ آن از سوی خواهان دادگاه دعوی را وارد و ثابت تشخیص حکم به ابطال قرارداد موصوف صادر نموده است. با تجدیدنظرخواهی آقای ع.ت. و مسکن و شهرسازی خوزستان نسبت به دادنامه موصوف شعبه بیستم دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان به‌موجب دادنامه 100555 ـ 24/4/92 با ردّ تجدیدنظرخواهی نسبت به دادنامه صدرالذکر دادنامه بدوی را تأیید نموده است. که آقای غ.ت. نسبت به این رأی فرجام‌خواهی کرده و شعبه مرقوم (شعبه پنجم دادگاه عمومی ‌‌دزفول) حسب دادنامه 500523ـ 23/6/92 با این توضیح که آرای دادگاه‌های تجدیدنظر جزء در موارد مذکور در ماده 368 قانون آیین دادرسی مدنی قابل فرجام‌خواهی نمی‌باشد قرار ردّ دادخواست فرجام‌خواهی صادر نموده است که آقای غ.ت. نسبت به این رأی نیز فرجام‌خواهی نموده که پرونده به دیوان‌عالی کشور ارسال‌شده و پس از ارجاع آن به این شعبه‌ اینک تحت نظر است. محتویات پرونده حکایت دیگری ندارد.

رای دیوان

اعتراض نسبت به دادنامه 523 500 ـ 23/6/92 شعبه پنجم دادگاه عمومی حقوقی دزفول ازاین‌جهت وارد و صحیح است که اصولاً دادگاه عمومی ‌‌دزفول مجاز به ورود در ماهیت فرجام‌خواهی نسبت به دادنامه 100555 ـ 24/4/92 شعبه 20 دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان نبوده و موارد دخالت دادگاهی که دادخواست فرجامی به آن تقدیم شده صرفاً در محدوده مقررات ماده 382 قانون آیین دادرسی مدنی بوده و لاغیر و به‌این‌ترتیب ورود در مقوله رأی فرجام‌خواسته و اینکه نسبت به این دادنامه قبلاً در دادگاه تجدیدنظر رسیدگی و حکم صادرشده و لذا دادنامه مرقوم اصولاً قابلیت فرجام‌خواهی نداشته و از مقررات ماده 368 قانون آیین دادرسی مدنی خارج است و قرار ردّ دادخواست فرجامی صادره که برخلاف مفاهیم فوق صادرشده واجد اشکال قانونی شناخته می‌شود و لذا قرار مذکور نقض می‌شود. امّا در خصوص اصل فرجام‌خواهی نسبت به دادنامه 100555 ـ 24/4/92 شعبه 20 دادگاه تجدیدنظر توجهاً به محتویات پرونده و با التفات به ماده 368 قانون آیین دادرسی مدنی رأی موصوف قابل فرجام‌خواهی نبوده و لذا فرجام‌خواهی مذکور مردود اعلام می‌شود
 رئیس شعبه 5 دیوان‌عالی کشور ـ مستشار 
معینی ـ جلیلی تقویان

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.