دعوای فسخ نکاح به دلیل تدلیس
درتاریخ : 1392/10/04 به شماره : ٩٢٠٩٩٧٠٢٢١١٠١٦٨٠
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 11 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: نکاح، فسخ نکاح، تدلیس، شرط ضمن عقد، شرط بنایی
چکیده رای
درصورتیکه زوجه وقوع عقد سابق خویش را کتمان و پنهان نموده باشد این امر تدلیس محسوب نمیشود و حق فسخ ندارد مگر اینکه عدم ازدواج قبلی شرط شده باشد چه در صورت شرط ضمن عقد و یا با توصیف آن در عقد و چه با توصیف قبل از عقد بهنحویکه صیغه عقد بر مبنای آن واقع گردد.
رای بدوی
در خصوص دادخواست خواهان آقای ه.ط. فرزند ح. با وکالت آقای م.ک. بهطرفیت خوانده خانم خ.م. فرزند ص. به خواسته صدور حکم مبنی بر فسخ ازدواج به سبب تخلف از مورد توافق زوجین ضمن عقد نکاح. اختصاراً بدین توضیح که خواهان در دادخواست تقدیمی اظهار میدارد: موکل طی مراسم خواستگاری از زوجه حین انجام مذاکرات اولیه . . . خود را دوشیزه و بدون ازدواج قبلی معرفی نموده است اکنون کاشف بهعملآمده ازدواج قبلی داشته و درخواست استعلام و معرفی زوجه به پزشکی قانونی را خواستاریم خوانده نیز در جلسه دادگاه حضور دارد اظهار میدارد: اینجانب ازدواج قبلی خودم را به اطلاع خواهان رسانده بودم و موضوع را کتمان نکرده بودم و همچنین در ازدواج قبلی نیز باکره بودم . . . خواهان ادعای واهی دارد که بنده به اطلاع ایشان نرساندم، بنده همهچیز را به ایشان گفتم دادگاه پس از استعلام از پزشکی قانونی تحت شماره 21695/م 13/1 – 23/6/92 اشعار گردیده است از خانم خ. صاحب عکس اسکن شده و معاینه به عمل آمد پرده بکارت از نوع حلقوی با لبه نسبتاً بلند و بدون پارگی است. دادگاه پس از بررسی مجموع اوراق و محتویات پرونده و استماع اظهارات ایشان و مداقه در قانون مدنی ملاحظه میگردد سابقهی ازدواج و طلاق درصورتیکه قبل از مراسم زفاف متارکه شده باشد عیب محسوب نمیگردد که در فتوای حضرت آیت اله خامنهای آمده است (در باکره نبودن عیب نیست ولی بکارت صفت کمال است) (رهتوشه قضایی ٤٠٦ص ٢٨٠) به فرض که عیب محسوب شود اعلام آن شرعاً ضرورتی ندارد و لازم نیست بنابراین به فرض که زوجه وقوع عقد سابق خویش را کتمان و پنهان نموده باشد این امر تدلیس محسوب نمیشود و حتی درصورتیکه اگر زوج میدانست زوجه سابقهی ازدواج دارد و با او ازدواج نمیکرد و با این باور و اعتقاد که او سابقه ازدواج ندارد حاضر به ازدواج با او شده باشد و بعد کشف خلاف گردد بازهم حق فسخ نکاح ندارد مگر اینکه عدم ازدواج قبلی شرط شده باشد چه در صورت شرط ضمن عقد و یا با توصیف آن در عقد و درجه توصیف قبل از عقد و اجرای صیغه عقد بر مبنای آن واقع گردد که در این صورت با کشف خلاف حق فسخ برای زوج وجود خواهد داشت لیکن در پرونده حاضر این موضوع نه در عقد شرط شده است و نه قبلاً مطرحشده تا عقد بر مبنای آن واقعشده باشد علیایحال دادگاه دعوی خواهان را محمول بر صحت و ثابت تشخیص نداده و مستنداً فتوای حضرت امام خمینی در تحریر الوسیله جلد ٢ص ٢٩٦ ذیل مسئله ١٣ و مسئله ١٤و ١٥ و رهتوشه قضایی شماره ٤٠٥ صفحه ٤٩٨ تا ٥١٠ و ماده ١١٢٨ قانون مدنی حکم به ردّ دعوی خواهان صادر و اعلام مینماید رأی صادره حضوری و ظرف ٢٠ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه محترم تجدیدنظر استان تهران میباشد.
رئیس شعبه ٢٣٧ دادگاه عمومی خانواده تهران ـ نورالهی
رای دادگاه تجدید نظر
تجدیدنظرخواهی آقای ه.ط. با وکالت آقای م.ک. بهطرفیت خانم خ.م. نسبت به دادنامه شماره 1786 مورخ 14/8/92 شعبه 237 دادگاه عمومی حقوقی (خانواده) تهران که بهموجب آن حکم به ردّ دعوی تجدیدنظرخواه به خواسته صدور حکم به فسخ نکاح صادر گردیده است نظر به اینکه دادنامه تجدیدنظر خواسته مطابق دلایل موجود در پرونده و وفق مقررات قانونی صادر گردیده است و ایراد تجدیدنظرخواه در حدی نیست که موجب حصول علم به وجود اشتباه در حکم گردد لذا اعتراض نامبرده قابل انطباق با جهات مقرر در ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 نمیباشد درنتیجه دادگاه به استناد قسمت اخیر ماده 358 و 368 قانون مذکور ضمن ردّ اعتراض حکم تجدیدنظر خواسته را تأیید مینماید رأی صادره ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل فرجامخواهی در دیوان عالی کشور نمیباشد.
رئیس شعبه 11 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
فرهبد ـ علیمحمدی
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.