مرجع رسیدگی به دعوای ابطال اجرائیه ثبتی راجع به مهریه

مرجع رسیدگی به دعوای ابطال اجرائیه ثبتی راجع به مهریه

درتاریخ : 1392/05/29 به شماره : 9209972130501036

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 30 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: اجرای احکام و اسناد، صلاحیت، دعاوی خانوادگی، ابطال اجرائیه ثبتی، مهریه، دادگاه خانواده، دادگاه عمومی حقوقی

چکیده رای

رسیدگی به درخواست ابطال اجرائیه و عملیات اجرایی ثبتی راجع به مهریه در صلاحیت دادگاه خانواده است.

رای بدوی

آقای م.ص. به‌وکالت از آقای س.ق. به‌طرفیت خانم ن.الف. دادخواستی مبنی بر 1ـ ابطال اجرائیه شماره 2181ـ 3/3/1387 مورخ 13/3/88 دفترخانه اسناد رسمی شماره 160 تهران 2ـ ابطال عملیات اجرایی هر دو موضوع پرونده اجرایی کلاسه 701/س اجراییات اداره ثبت اسناد و املاک قلهک، بدواً تقاضای صدور دستور توقف عملیات اجرایی، به انضمام جمیع خسارات دادرسی تقدیم نموده که در تاریخ 4/10/91 به این شعبه ارجاع شده است. در شرح دادخواست بیان شده، خوانده که همسر سابق خواهان بوده، با مهریه 300 عدد سکه تمام بهار آزادی، در راستای مطالبه مهریه خود در تاریخ 13/3/88 با مراجعه به دفترخانه رسمی ازدواج شماره 160 تهران، اقدام به صدور اجرائیه به‌میزان 100 عدد سکه بهارآزادی از مهریه خود با دستور ممنوعیت خروج خواهان از کشور و توقیف حساب‌های بانکی وی می‌کند. پس از اطلاع، خواهان به‌شرح توافقات مکتوب طرفین (پیوست دادخواست) میزان مهریه و ارزش ریالی آن، مورد توافق طرفین قرار گرفته و به‌صورت کامل از جانب خواهان پرداخت می‌گردد. لیکن خوانده که دیگر حقوقی از باب مهریه نداشته، با مراجعه به اداره ثبت، صرفاً نسبت به رفع ممنوعیت خروج از کشور اقدام و متعاقباً عملیات اجرایی را تعقیب کرده است. لازم به ذکر است که در ابتدا پرونده به شعبه 244 دادگاه خانواده تهران ارجاع شد، لیکن با این استدلال که موضوع دعوا از جمله موضوعاتی نیست که در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارد، به‌موجب دادنامه شماره 9109972162401591 مورخ 20/10/91 قرار عدم صلاحیت صادر شده است. این در حالی است که به صراحت در صدر قانون، اختصاص تعدادی از دادگاه‌های موجود به دادگاه‌های موضوع اصل 21 قانون اساسی (دادگاه خانواده) بیان شده «… صلاحیت دادگاه خانواده عبارت است از رسیدگی به دعاوی مربوط به: … 3ـ مهریه… .» بنابراین منظور قانونگذار، اصل مهریه نیست، بلکه دعاوی مربوط به مهریه نیز در شمول صلاحیت‌های قانونی دادگاه خانواده قرار دارد. به عبارت دیگر رسیدگی به دعوای مطروحه مستلزم بررسی ماهیتی این موضوع می‌باشد که آیا خوانده به‌عنوان زوجه نسبت به مهریه حق دارد یا حقوق خود را از این باب دریافت کرده است. با این اوصاف، دعوای مطروحه در صلاحیت دادگاه‌های عمومی حقوقی نیست. بر همین اساس و به استناد ماده واحده قانون اختصاصی تعدادی از دادگاه‌های موجود به دادگاه‌های موضوع اصل 21 قانون اساسی (دادگاه خانواده)، قرار عدم صلاحیت و شایستگی دادگاه خانواده تهران صادر و اعلام می‌گردد. ضمناً به استناد ماده 26 قانون آیین دادرسی مدنی، پرونده برای رسیدگی به اختلاف در صلاحیت، نزد دادگاه‌های تجدیدنظر استان تهران ارسال می‌گردد. این رأی قطعی است.
رئیس شعبه 42 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ رجبی

 

رای دادگاه تجدید نظر

درخصوص اختلاف نظر فی‌مابین شعبه 244 دادگاه خانواده تهران و شعبه 42 دادگاه حقوقی تهران در صلاحیت رسیدگی به موضوع پرونده، بدین توضیح که آقای س.ق. به‌طرفیت همسرش خانم ن.الف. دعوایی به‌خواسته ابطال اجرائیه شماره 2181 مورخ 3/3/87 و ابطال عملیات اجرایی را طرح کرده و اعلام داشته که مهریه زوجه را پرداخت نموده، لکن وی مجدداً بدون ارائه توافق‌نامه تنظیمی به اداره ثبت، تقاضای اجرائیه برای مطالبه مهریه خود نموده است و زوج را ممنوع‌الخروج کرده است. رسیدگی به این دعوی به دادگاه خانواده ارجاع شده و دادگاه محترم خانواده خود را مستنداً به اصل 21 قانون اساسی، دادگاه‌های خانواده صالح ندانسته و پرونده به دادگاه محترم حقوقی ارجاع شده که با اختلاف حادث شده، پرونده جهت حل اختلاف به دادگاه تجدیدنظر ارسال، با توجه به محتویات پرونده، دادگاه با پذیرش استدلال دادگاه محترم 42 حقوقی، مستنداًً به ماده 27 قانون آیین دادرسی مدنی، با صالح دانستن شعبه 244 دادگاه خانواده به رسیدگی حل اختلاف می‌گردد. این رأی لازم الاتباع خواهد بود.
رئیس شعبه 30 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
بیگدلی ـ آل‌حبیب

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.