تفاوت اسناد در وجه حامل قانون تجارت و اوراق مشارکت

تفاوت اسناد در وجه حامل قانون تجارت و اوراق مشارکت

درتاریخ : 1391/12/19 به شماره : 9109970224401654

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 44 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: اسناد تجاری، اسناد در وجه حامل، اوراق مشارکت، مفقود شدن اوراق مشارکتاسناد تجاری، اوراق مشارکت، اسناد در وجه حامل، مفقود شدن اوراق مشارکت

چکیده رای

اوراق مشارکت جزء اوراق بهادتر مشمول مواد 320 تا 334 قانون تجارت نیست. در صورت مفقودشدن این اوراق و اثبات این امر توسط دارنده و عدم وصول آن توسط دیگری، بانک مربوط مکلف به پرداخت سود اوراق به دستور دادگاه خواهد بود.

رای بدوی

در خصوص دعوی آقای ح.م. به طرفیت بانک صادرات ایران به‌ خواسته مطالبه سود اوراق مشارکت به مبلغ 000/275/1 تومان به‌استناد پنج فقره اوراق مشارکت و هزینه دادرسی. خواهان شرح داده است 5 فقره اوراق مشارکت به شماره‌های … الی … و … بابت سود اوراق مشارکت … عهده بانک صادرات شعبه خوانده طلبکار می‌باشم که تاکنون پرداخت ننموده است، لذا درخواست رسیدگی دارم. خوانده طی لایحه‌ای به عدم‌توجه دعوی به خود ایراد نموده است و اظهار داشته وفق مواد 320 الی 334 قانون تجارت اصل و سود اسناد در وجه حامل – که اوراق مشارکت نیز از جمله آن می‌باشد – مستلزم رسیدگی و انتشار سود، حداکثر اعلام مفقودی و سپری شدن سه سال از تاریخ اولین آگهی می‌باشد، درخواست رد دعوی آن می‌شود. دادگاه نظر به‌اینکه حسب مدارک پیوستی خواهان، اوراق توسط بانک خوانده توزیع گردیده است، لذا ایراد وارد نیست. مضافاً اینکه اوراق مشارکت جزء اوراق بهادار مشمول مواد 320 و 334 قانون تجارت نمی‌باشد که مشمول مقررات خاص باشد و اینکه مطابق پاسخ استعلام اوراق مفقودی مشارکت، توسط خواهان از بانک خوانده خریداری‌شده است و به‌نام خواهان می‌باشد که مفقودی آنها توسط خواهان اعلام و کسی اقدام به دریافت سود آن نکرده است و مفقودشدن اوراق، مانعی برای پرداخت سود آن به خواهان نمی‌باشد. لذا دعوی خواهان مستنداً به ماده 10 قانون مدنی محمول بر صحت تشخیص که دادگاه خوانده را به پرداخت سود اوراق مفقودی به شماره‌های مذکور در حق خواهان محکوم‌می‌کند. مطالبه خسارت دادرسی به لحاظ اینکه خوانده اسباب طرح دعوی را فراهم نکرده است، بلکه در اثر فعل خواهان موجبات طرح دعوی فراهم شده است، لذا حکم بر بی‌حقی در این قسمت صادر و اعلام‌می‌شود. رأی دادگاه حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می‌باشد.

رئیس شعبه 124 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ کرمی

رای دادگاه تجدید نظر

تجدیدنظرخواهی بانک صادرات ایران با وکالت بعدی آقای م.ه. به طرفیت آقای ح.م. نسبت به دادنامه شماره 00119 مورخ 13/2/91 صادره از شعبه 124 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر اساس آن تجدیدنظرخواه به پرداخت سود اوراق مفقودی به ‌شماره‌های … در حق تجدیدنظرخوانده محکوم شده است وارد و موجه ‌نمی‌باشد زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته وفق مقررات و براساس محتویات پرونده صادرشده و از ناحیه تجدیدنظرخواه و وکیلش علل و جهات موجهی که موجبات نقض و ازهم‌گسیختن دادنامه تجدیدنظرخواسته را فراهم نماید، ابراز و اقامه‌نشده است. بر این اساس تجدیدنظرخواهی خارج از شقوق مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی تشخیص، به‌استناد ذیل ماده 358 همان قانون با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته ‌تأیید‌می‌شود. رأی صادره قطعی است.

مستشاران شعبه 44 دادگاه تجدیدنظر استان تهران

شیخ‌علیا ـ توحیدی

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.