صلاحیت دادگاه های عمومی و دیوان عدالت اداری در رسیدگی به مطالبۀ بهای املاک تملک شده توسط دولت

صلاحیت دادگاه های عمومی و دیوان عدالت اداری در رسیدگی به مطالبۀ بهای املاک تملک شده توسط دولت

درتاریخ : 1391/06/26 به شماره : 9109970222800724

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 28 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: تملک اراضی، دادگاه عمومی، دیوان عدالت اداری، صلاحیت عام، مطالبه بهای ملکصلاحیت عام، دادگاه عمومی، دیوان عدالت اداری، مطالبه بهای ملک، تملک اراضی

چکیده رای

برای طرح دعوای مطالبۀ بهای روز املاک متصرفی از سوی ادارات دولتی جهت طرح های عمرانی، لزومی به طرح دعوای ابتدایی در دیوان عدالت اداری جهت تشخیص استحقاق یا عدم استحقاق نیست و دادگاه های عمومی دادگستری به عنوان مراجع عام تکلیف رسیدگی در این خصوص را نیز دارند.

رای بدوی

در خصوص دعوی (الف. م.) با وکالت آقایان (م. ص.) و (ع. ذ.) به طرفیت شرکت برق، با وکالت آقای (ش. ن.) و خا نم (س. ج.) به خواسته محکومیت خوانده به پرداخت بهای روز ملک به پلاک ثبتی 783/1 اصلی بخش 10 تهران، اراضی کوهک، با ارجاع امر به هیئت کارشناسی با احتساب هزینۀ دادرسی و حق الوکالۀ وکیل طبق تعرفه مقوّم به مبلغ 000/000/51 ریال، با عنایت به مجموع محتویات پرونده، نظر به اینکه مطالبۀ بهای روز ملک فرع بر استحقاق خواهان به دریافت آن می باشد و با توجه به اینکه تشخیص صحت و سقم تملک خوانده و استحقاق یا عدم استحقاق خواهان به دریافت بهای ملک در صلاحیت دیوان محترم عدالت اداری است، لذا دعوی خواهان به کیفیت مطروحه وجاهت قانونی نداشته، دادگاه با استناد به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی، قرار عدم استماع آن را صادر و اعلام می نماید. رأی صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران     می باشد. 

دادرس شعبۀ 212 دادگاه عمومی حقوقی تهران – کرمی

رای دادگاه تجدید نظر

تجدیدنظرخواهی (الف. م.) با وکالت آقای (م. ص.) و آقای (ع. ذ.) به طرفیت شرکت برق، نسبت به دادنامۀ شماره 185-4/4/91 شعبۀ 212 دادگاه عمومی حقوقی تهران  که به موجب آن قرار عدم استماع دعوی خواهان به خواسته مطالبه بهای روز ملک به پلاک ثبتی 783/1 بخش 10 تهران به علت نصب دکل و تأسیسات برق فشار قوی و عبور خط انتقال برق فشار قوی صادر گردیده است، وارد و موجّه است، زیرا دعوی مطروحه از دعاوی ترافعی و قابل استماع در دادگاه های دادگستری می-باشد و نیازی به اثبات استحقاق خواهان بدواً از طریق دیوان عدالت اداری نمی باشد و دادگاه بدوی با احراز مالکیت خواهان و اثبات ادعای وی می تواند به دعوای خواهان رسیدگی نماید. علی هذا با پذیرش تجدیدنظر خواهی و مستنداً به ماده 353 از قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظر نقض، و پرونده جهت ادامه رسیدگی ماهیتی به دادگاه بدوی اعاده می گردد. این رأی قطعی است.

رئیس شعبۀ 28 دادگاه تجدید نظر استان تهران – مستشار دادگاه

باقری – رشیدی

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.