درتاریخ : 1393/05/27 به شماره : 9309970910000403

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 27 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد:

چکیده رای

اجرای صیغه طلاق نیازی به شیعه بودن مجری طلاق ندارد.

خلاصه جریان پرونده

آقای ح.م. فرزند م. دادخواستی به‌طرفیت خانم م.ت. و اداره ثبت احوال کرج به‌خواسته تنفیذ طلاق اجرا شده در کشور آمریکا و الزام خوانده ردیف دوم به ثبت واقعه طلاق، تقدیم شعبه 11 دادگاه خانواده کرج نموده و دادگاه با عنایت به اینکه روشن نیست که طلاق نزد عالم مسلمان شیعی باشد و دلیلی بر اثبات آن ارائه نشده، لهذا دادگاه در دادنامه شماره 00105-29/1/92 مستنداً به ماده 1257 قانون مدنی حکم به ردّ دعوی خواهان صادرنموده و پس از اعتراض به رأی از ناحیه خواهان، پرونده در شعبه 5 دادگاه تجدیدنظر استان البرز مطرح و دادگاه در دادنامه شماره 0001284 – 24/10/92 ضمن ردّ اعتراض خواهان آقای ح.م.، رأی دادگاه بدوی را تأیید نموده‌است. سپس رأی صادره مورد اعتراض خواهان آقای ح.م. قرار‌گرفته و درخواست فرجام‌خواهی نموده‌است و پرونده به این شعبه از دیوان‌عالی‌کشور ارسال شده‌است.

رای دیوان

با توجه به اینکه مطابق مقررات، احکام طلاق صادره از محاکم خارجی قابل بررسی و ارزیابی توسط محاکم ایران می‌باشد که در صورت انطباق با مقررات حاکم قابل تنفیذ برای اجراء می‌باشد و در مانحن‌فیه دادگاه‌ها از طرفین راجع به کیفیت اقدام جهت صدور حکم به طلاق توافقی در محاکم آمریکا و چگونگی اجرای صیغه طلاق تحقیق کافی ننموده‌اند، به‌خصوص در اینکه آیا موضوع مورد پذیرش خوانده (زوجه) می‌باشد یا خیر؟ تحقیقی انجام ندادند، مضافاً به اینکه اجرای صیغه طلاق نیازی به شیعه بودن مجری طلاق ندارد، بلکه قید مزبور نسبت به شهود طلاق است که استدلال دادگاه از این حیث نیز مخدوش است. لذا دادرسی ناقص تشخیص، دادنامه فرجام‌خواسته شماره 24/10/92-1284 صادره از شعبه 5 دادگاه تجدیدنظر استان البرز، مستنداً به بند 5 ماده 371 و بند (الف) ماده 401 قانون آئین دادرسی مدنی نقض و رسیدگی مجدد به همان دادگاه ارجاع می‌گردد.
رئیس شعبه 27 دیوان‌عالی‌کشور – مستشار
فاضل – رزاقی

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.