درتاریخ : 1393/05/19 به شماره : 9309970925300944

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 38 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد:

چکیده رای

دادگاهی که جهات تخفیف مجازات را احراز می‌کند، باید تخفیف را نسبت به همه مجازات‌ها اعمال کند.

خلاصه جریان پرونده

به موجب دادنامه شماره 658- 10/6/92 صادره از شعبه 1088 دادگاه عمومی جزایی تهران آقای م.الف. به اتهام نگه‌داری یک لیتر مشروبات الکلی به پرداخت نهصد هزار ریال جزای نقدی بدل از حبس و پرداخت سیصد هزار ریال جزای نقدی بدل از شلاق محکوم گردیده است، پس از اعتراض از طرف معاون دادستان تهران شعبه 53 دادگاه تجدید نظر استان تهران، برابر دادنامه شماره 1035 – 18/8/92 با نقض دادنامه معترضٌ‌عنه نامبرده را به تحمل سه ماه حبس و ده ضربه شلاق و پرداخت یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌نماید. وکیل محکومٌ‌علیه درخواست اعاده‌دادرسی نسبت به دادنامه مذکور تقدیم و اظهار کرده‌است، نظر به این‌که دادگاه محترم تجدیدنظر متأسفانه حکم بدوی را مورد افزایش قرار داده‌است و اصولاً توجه به اعتراف موکل نداشته، صرفاً بر مبنای تفسیر معاون دادستان اکتفاء کرد و اجتهاد در مقابل نص صریح قانون نموده‌است؛ در صورتی که در نظر گرفتن میزان حبس 3 ماه برابر ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدها غیر قانونی بوده و دادگاه محترم مکلف بوده آن را به جزای نقدی تبدیل نماید: نکته قابل توجه این می‌باشد که چنانچه قانون لاحق مناسب به وضع متهم باشد، قابلیت اجرایی خواهد داشت. متأسفانه دادگاه تجدیدنظر قانون لاحق که موجب اضرار به وی بوده را تفسیر کرده‌است. در صورتی که قانون موصوف اصولاً جایگاهی در پرونده موکل نخواهد داشت، فلذا با عنایت به مراتب فوق و توجهاً به این‌که میزان حبس 3 ماه در قانون موارد تبدیل آن به جزای نقدی پیش‌بینی شده‌است، در مانحن‌فیه توجه به آن نشده‌است؛ موکل سن جوانی قرار دارد، کلیه هزینه‌های امرار معاش خانواده توسط وی تأمین می‌شود و تاکنون مرتکب بزه نشده‌است، تقاضای بذل توجه به مراتب فوق‌الذکر و اتخاذ تصمیم صالحه و شایسته قانون و شرعی مورد استدعاست.
هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش عضو ممیز و اوراق پرونده و نظریه کتبی دادیار دیوان‌عالی‌کشور اجمالاً مبنی بر: «پذیرش درخواست اعاده‌دادرسی» دادنامه شماره 1035 – 18/8/92 تجدیدنظرخواسته مشاوره نموده، چنین رأی می‌دهد:

 

رای دیوان

درخواست اعاده‌دادرسی آقای م.الف. با وکالت آقای ب.د. نسبت به دادنامه شماره 1035–18/8/92 صادره از شعبه 53 دادگاه تجدیدنظر استان تهران، نظر به این‌که دادگاه بدوی برابر ماده 67 و بند ت ماده 37 قانون مجازات اسلامی جدیدالتصویب 1392 مجاز به تبدیل حبس و شلاق (جایگزین) به جزای نقدی بوده و فقط در تعیین جزای نقدی بند پ ماده 86 همان قانون را مراعات ننموده‌است؛ از این رو دادگاه تجدیدنظر نیز که بر اصل استحقاق تخفیف محکومٌ‌علیه (متقاضی اعاده‌دادرسی) معتقد بوده، می‌بایست در اجرای بند پ ماده فوق مبادرت به اصلاح و تصحیح دادنامه می‌نمود. در حالی که بر خلاف موازین تبدیل حبس و شلاق را غیرقانونی اعلام نموده که موجه نبوده است. از این رو تقاضای اعاده‌دادرسی آقای م.الف. با وکالت آقای ب.د. نسبت به دادنامه مذکور درخور پذیرش بوده و با بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری مطابقت داشته که در ضمن تجویز اعاده‌دادرسی پرونده جهت تجدید دادرسی به شعبه هم‌عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می‌شود.
رئیس شعبه 38 دیوان‌عالی‌کشور ـ عضو معاون
لطیفی‌رستمی ـ محمدی

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.