درتاریخ : 1393/04/29 به شماره : 9309970910600560

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 33 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد:

چکیده رای

درصورتی‌که که مرجع تجدیدنظر معتقد به حذف تعلیق مجازات باشد باید شرایطی را که متهم از رعایت آن‌ها سرباز زده است به‌دقت و صراحت ذکر نماید و در غیر این صورت و ابهام در حکم، از موارد تجویز اعاده دادرسی است.

خلاصه جریان پرونده

آقای ن.ج. فرزند ف. با وکالت آقای م.ر. به اتهام نشر اکاذیب و توهین و هتک حرمت تحت تعقیب قرارگرفته و به‌موجب دادنامه شماره 1817-30/10/92 شعبه 102 دادگاه جزائی یاسوج و مستنداً به مواد 698 و 607 قانون تعزیرات به مجازات تحمل دو سال حبس به خاطر نشر اکاذیب و دو فقره 74 ضربه شلاق به خاطر توهین به شکات که به یک سال حبس و دو فقره 37 ضربه شلاق تقلیل یافته و یازده ماه حبس طی 5 سال معلق شده محکوم گردیده است و رأی صادره به‌موجب دادنامه شماره 1798-25/12/92 شعبه سوم دادگاه تجدیدنظر استان کهگیلویه و بویراحمد پس از حذف قرار تعلیق مجازات یازده ماه حبس نامبرده تأیید و قطعیت یافته است. محکوم‌علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور و با اعلام این‌که: 1 – مبنای محکومیت من کپی دست‌نوشته‌ای بوده که اصالت نداشته و قابل استناد نیست چون نفس کارشناسی اماره قضائی است و نه دلیل 2 – هرگاه طرق تحصیل علم و قناعت وجدان تکیه بر نظر کارشناسی باشد زمانی قابل‌اعتنا است که مبتنی بر اصول علمی و فنی باشد و در پرونده با توجه به عدم وجود اصل سند مورد ادعا نمی‌تواند مورد انطباق در کارشناسی باشد زیرا کپی قابل الحاق و تغییرات طبیعی است و درهرحال مبنای حکم دادگاه دست‌نوشته‌ای بوده که بعداً بی‌اعتباری آن با تأمین دلیل ثابت گردیده است، 3 – کارشناسی بدون رعایت قواعد انجام شده است 4 – دست نوشته‌های علمی این‌جانب نزد شاکی موجود بوده و امکان هرگونه سوءاستفاده فراهم بوده است و با توجه به این‌که نقدی علمی بر کتاب نگاشته شده توسط یکی از شکات به نام ک.س. توسط این‌جانب ارائه گردید ایشان برای انتقام‌جوئی دست‌نوشته کپی مستند رأی دادگاه را به این‌جانب نسبت داده است و مستنداً به بند 5 ماده 272 قانون آئین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری درخواست اعاده دادرسی نموده است که پرونده در مورخ 22/2/1393 به این شعبه ارجاع گردیده است که به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می‌نماید.

رای دیوان

با توجه به این‌که اولاً دادگاه بدوی که حکمش در مرحله تجدیدنظر تأییدشده به خاطر توهین به شکات، متهم را با استناد به ماده 608 قانون تعزیرات (که در دادنامه اشتباهاً 607 ذکرشده) به دو فقره سی‌وهفت ضربه شلاق محکوم کرده، بااینکه طبق ماده 47 قانون مجازات اسلامی در مورد تعدّد جرم هرگاه جرائم ارتکابی مختلف نباشد فقط یک مجازات باید تعیین شود و تعدّد می‌تواند از علل مشدّده کیفر باشد. ثانیاً بااینکه به نظر می‌رسد در رأی بدوی شرایط مندرج در ماده 40 قانون مجازات اسلامی رعایت شده، مرجع تجدیدنظر استان صرفاً با استدلال بر عدم رعایت شرایط (و بدون توضیح این امر که کدام شرط رعایت نشده است) قرار تعلیق مجازات یازده ماه حبس محکوم‌علیه را حذف کرده است. به نظر می‌رسد درخواست تجویز اعاده دادرسی موجّه و مشمول بند 6 ماده 272 قانون آئین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری است. لذا با استناد به ماده 274 قانون مذکور، ضمن تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 1798-25/12/92، رسیدگی مجدّد را به دادگاه هم‌عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می‌نماید.

رئیس شعبه 33 دیوان عالی کشور- عضو معاون

نیازی- قرشی

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.