نحوه تخفیف و تبدیل مجازات حبس

نحوه تخفیف و تبدیل مجازات حبس

درتاریخ : 1392/09/09 به شماره : 9209970222100871

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 21 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: تخفیف مجازات، تعیین مجازات، حبس، مجازات جایگزین حبس

چکیده رای

دادگاه می‌تواند ابتدا مجازات حبس را تخفیف دهد و سپس بر اساس مجازات‌های جایگزین حبس آن‌را تبدیل به نوع دیگری کند.

رای بدوی

در خصوص اتهام آقای الف.ن. فرزند م.، 31 ساله، اهل و ساکن تهران، آزاد به قید معرفی کفیل، فاقد سابقه کیفری، دایر بر ایراد ضرب و جرح عمدی و تهدید با چاقو موضوع کیفرخواست شماره 6564 مورخه 28/11/91 صادره از دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 5 تهران؛ دادگاه با بررسی اوراق محتویات پرونده بـا توجـه به شکـایت شکـات 1- خانم ر.الف. 2- خانم ن.الف. 3- خانم پ.ک. و گـزارش مرجـع انتظامـی و گـواهی گـواهان پزشکی قانونی و با توجه به عدم حضور متهم و وکیل وی به نام ر.ر. (بدون عذر موجه) در وقت رسیدگی دادگاه و عدم دفاع علی‌رغم ابلاغ قانونی و مصون واقع شدن شکایت شکات از هرگونه ایراد و تعرض و سایر قرائن و امارات موجود در پرونده مجرمیت نامبرده را محرز دانسته و با استناد مواد 29- 295- 480 – 484 – 617 قانون مجازات اسلامی وی را علاوه بر پرداخت دیه در حق شاکی خانم ر.الف. از بابت 1- کبودی بازوی راست سه دو هزارم دیه کامل 2- کبودی پهلوی راست سه دو هزارم پرداخت دیه در حق شاکی خانم پ.ک. و از بابت 1- ناحیه کبودی قسمت داخلی بازوی راست سه هزام دیه کامل 2- کبـودی قـدام بازوی راست سه دو هزارم دیه کامل 3- کبودی خلف بازوی راست سه دو هزارم دیه کامل و پرداخت دیه در حق شاکی خانم ن.الف. از بابت 1- خراشیدگی آرنج راست (حارصه) یک دویستم دیه کامل 2- کبودی بازوی چپ سه دو هزارم دیه کامل 3- کبودی زانوی چپ سه دو هزارم دیه کامل انسان و از جهت جنبه عمومی جرم (بین تجری مرتکب با دیگران) وی را به تحمل نود و یک روز حبس تعزیری و از جهت اتهام تهدید با چاقو وی را به تحمل شش ماه حبس تعزیری و تحمل پنجاه ضربه شلاق تعزیری محکوم می‌نماید. رأی صادره غیابی و ظرف ده روز پس از ابلاغ، قابل واخواهی در همین شعبه دادگاه می‌باشد و پس از انقضاء مهلت واخواهی ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر قابل تجدیدنظرخواهی در مرجع تجدیدنظر استان تهران می‌باشد .
شعبه 1172 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ حسین‌زاده

 

رای دادگاه تجدید نظر

در خصوص اعتراض آقای الف.ن. فرزند م. نسبت به دادنامه شماره 200361 مورخ 24/4/92 صادره از شعبه 1172 دادگاه عمومی تهران که به موجب آن مشارالیه به اتهامات 1- ضرب و جرح عمدی 2- تهدید با چاقو محکومیت حاصل نموده اسـت. با ملاحظـه محتـویات پـرونـده و لایحـه اعتـراضیـه تجدیدنظرخواه، ایراد و اعتراض موجه و مؤثری که موجبات نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته را ایجاب نماید ارائه نگردیده است. لیکن اولاً نسبت به ضرب و جرح عمدی از جهت جنبه عمـومی جرم کـه مجازات حبس تعـیین گـردیده بـا توجـه به این‌که مبنای محکومیت قانون مجازات اسلامی مصوب سال 73 بوده و برابر مواد 386 و 728 و 447 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، این قانون خصوصاً ماده 269 آن فسخ گردیده و از جهت تعیین مجازات جنبه عمومی جرم به کتاب پنجم تعزیرات ماده 614 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 ارجاع گردیده است و ملاک اعمال مجازات موضوع ماده 614 دو چیز است: 1- جراحت وارده منجر به نتایج در آن ماده شود، 2- وسیله به کار برده شده چاقو و نظایر آن مطابق تبصره ذیل ماده مرقوم باشد که در مانحن‌فیه و جراحات وارده هر دو شرط مذکور واقع شده است. لذا دادگاه مستنداً به ماده 250 قانون آیین دادرسـی دادگاه‌هـای عمومـی و انقلاب در امـور کیفری و ماده 22 قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب: 1- مجازات حبس بابت جنبه عمومی ضرب و جرح را حذف می‌نماید. 2- با نقض جنبه خصوصی جرم شامل دیات تعیین شده به لحاظ اعلام گذشت شکات در این خصوص نیز مستنداً به ماده 6 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری قرار موقوفی تعقیب صـادر می‌گردد. ثانیاً نسبـت به اتهام تهدید با چاقو به لحاظ گذشت شکات با رعایت ماده 37 و 19 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 و دو درجه تخفیف و تطبیق با درجه 8 ماده 19 مرقوم و رعایت ماده 65 قانون ذکر شده در مجازات حبس (6 ماه) به سه میلیون ریال جزای نقدی تبدیل 2- مجازات شلاق به پرداخت پانصد هزار ریال جزای نقدی تبدیل می‌گردد. و نهایتاً این بخش از دادنامه با اصلاحات صورت گرفته و تخفیف اعمال شده با رد اعتراض تأیید می‌گردد. رأی صادره قطعی است.
رئیس شعبه 21 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
تولیت ـ پورعرب

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.