مفهوم توقف تاجر ورشکسته

مفهوم توقف تاجر ورشکسته

درتاریخ : 1392/05/12 به شماره : 9209970223700467

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 37 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: ورشکستگی، توقف در پرداخت دیون، توقف واقعی، توقف ظاهری

چکیده رای

وقفه در پرداخت دیون تاجر با بررسی مجموع دارایی وی احراز می‌شود. یعنی اگر دارایی تاجر کفایت از پرداخت دین وی نماید، موجبی برای صدور حکم ورشکستگی نیست. به عبارت دیگر عجز واقعی از پرداخت دیون و انجام تعهدات مورد نظر قانونگذار است.

رای بدوی

درخصوص دادخواست آقای ع.ع. با وکالت خانم م.ش. به طرف د. به خواستة صدورحکم بر ورشکستگی با تعیین و تاریخ توقف. تظر به اینکه خواهان جهت اجابت خواسته‌اش به این دادگاه عرض حال تقدیم داشته است و مجموع محتویات پرونده از جمله نظریه کارشناس واصله از سوی کارشناس منتخب دادگاه، مؤید فزونی دارایی منفی خواهان بر دارایی مثبت وی دارد و اینکه کارشناس منتخب، تاریخ توقف را هم‌زمان با تقدیم دادخواست یعنی 16/11/89 اعلام داشته است که اعتراضی از سوی وکیل خواهان به این موضوع واصل نشده است، لیکن این اعتراض به‌نظر می‌رسد موجه نباشد؛ چون نحوه اعتراض مؤید این مطلب است که خواهان در طول سال‌هایی که به‌پرداخت مبالغی به دیگران محکوم شده، به فعالیت تجاری اشتغال داشته و پس از ناامیدی از بازگشت به شرایط مناسب، به‌علت عدم کفایت دارایی در ایفای دیون مسلم، اقدام به طرح دعوی ورشکستگی نموده است؛ لذا با استناد به مواد 198 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 412، 413، 416، 418، 419، 433 و 434، حکم بر ورشکستگی خواهان با تاریخ توقف 19/11/89 صادر می‌نماید و در این راستا دستور مهر و موم اموال خواهان صادر می‌گردد و اجرای این امر تصفیه کلاً برعهده اداره امور تصفیه ورشکستگی دادگستری تهران خواهد بود. ضمناً بنا به مستناد از ماده 417 قانون تجارت، حکم ورشکستگی موقتاً اجرا خواهد شد و مقرر می‌دارد نسخه‌ای از حکم برای اداره امور تصفیه دادگستری تهران، جهت اطلاع و اقدام وفق مقررات قانونی ارسال شود. این رأی از سوی خواهان در قسمت تعیین تاریخ توقف ظرف بیست روز در دادگاه تجدیدنظر استان تهران قابل تجدیدنظرخواهی می‌باشد و از سوی اشخاص ذی‌نفع مقیم ایران، ظرف یک ماه و افراد ساکن خارج از کشور، ظرف دوماه قابل اعتراض می‌باشد.
رئیس شعبه 87 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ چاووشی

 

رای دادگاه تجدید نظر

درخصوص تجدیدنظرخواهی آقای ع.ع. با وکالت خانم م.ش. به‌طرفیت دادستان دادسرای عمومی و انقلاب تهران نسبت به قسمتی از دادنامه شماره 91047 ـ 28/1/91 صادره از شعبه 87 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به‌موجب آن حکم ورشکستگی خواهان بدوی با تاریخ توقف 19/11/89 صادر شده است، لکن وکیل تجدیدنظر[خواه] مدعی است تاریخ توقف موکلش به‌لحاظ صدور چک فاقد موجود[ی] شماره … ـ 20/2/85 همان تاریخ مندرج در چک می‌باشد. به‌نظر می‌رسد مراد از وقفه در پرداخت دیون تاجر با وصف مجموع دارایی وی بررسی می‌شود، یعنی اگر دارایی تاجر کفایت از دین وی نماید، موجبی برای تصمیم ندارد. یعنی عجز واقعی از پرداخت دیون و انجام تعهدات مدنظر قانونگذار است. حسب محتویات پرونده، تجدیدنظرخواه علی‌رغم داشتن دین، سال‌ها در امور تجاری فعالیت داشته و نظریه کارشناس که حسب اوضاع و احوال مسلم و محق، موضوع ارائه شده بر همین نظریه استوار است، علی‌هذا مستنداً به مواد 412 قانون تجارت 265 و 358 قانون آیین دادرسی مدنی، با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را تأیید می‌نماید. این رأی قطعی است.
رئیس شعبه 37 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
دیوسالار ـ دقیقی

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.