معیار تاریخ ابتلا به بیماری منجر به از کار افتادگی

معیار تاریخ ابتلا به بیماری منجر به از کار افتادگی

درتاریخ : 1391/10/06 به شماره : 9109970902503349

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 25 بدوی دیوان عدالت اداری صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: مقررات استخدامی عام، از کارافتادگی، کمیسیون پزشکی، تاریخ ابتلا به بیماری، تاریخ اولین مراجعه به پزشک، سازمان تأمین اجتماعی، مستمری، بیماری، کاهش قدرت کار، درصد ازکارافتادگی

چکیده رای

تاریخ اولین مراجعه به پزشک، تاریخ ابتلا به بیماری منجر به از کارافتادگی محسوب می‏گردد و اگر این تاریخ مشخص نباشد، می‏توان تاریخی را که کمیسیون پزشکی، درجه کاهش قدرت کار بیمه شده را 66% یا بیشتر تعیین کند، ملاک قرار داد.

رای دیوان

بنا به حکم قانونگذار در ماده 70 قانون تأمین اجتماعی و تبصره ذیل آن، بیمه شدگانی که طبق نظر پزشک معالج خود غیر قابل علاج تشخیص داده می‏‏شوند، پس از انجام خدمات توانبخشی و اعلام نتیجه توانبخشی یا اشتغال چنانچه طبق نظر کمیسیون‏های پزشکی مذکور در ماده 91 این قانون توانایی خود را کلاً یا بعضاً از دست داده باشند، هرگاه درجه کاهش قدرت کار بیمه شده شصت و شش درصد و بیشتر باشد، از کارافتاده کلی شناخته می‏‏شود و جهت برقراری مستمری از کارافتادگی، ماده 75 قانون تأمین اجتماعی مقرر نموده: بیمه شده‏ای که ظرف ده سال قبل از وقوع حادثه غیر ناشی از کار یا ابتلا به بیماری، حداقل حق بیمه یک سال کار را که متضمن حق بیمه نود روز کار ظرف یک سال قبل از وقوع حادثه یا بیماری، منجر به از کارافتادگی باشد، پرداخت نموده باشد، در صورت از کارافتادگی حق استفاده از مستمری از کارافتادگی کلی غیر ناشی از کار ماهانه را خواهد داشت. بنابراین برای احراز شرایط قانونی جهت برقراری مستمری از کارافتادگی تعیین تاریخ ابتلا به بیماری منجر به از کارافتادگی ضروری است. طبق ماده 91 قانون تأمین اجتماعی و دادنامه شماره 79ـ 1/2/85 [17/2/85] هیأت عمومی دیوان عدالت اداری کمیسیون پزشکی صرفاً مجاز به تعیین درصد و میزان از کارافتادگی است و تعیین تاریخ شروع یا ابتلای بیماری منجر به از کارافتادگی خارج از صلاحیت کمیسیون پزشکی است. اما با امعان نظر در مفاد مقررات مزبور، تاریخ ابتلای بیمه شده به بیماری منجر به از کارافتادگی مشخص می‏‏گردد. به این معنی که از کارافتادگی یک فرایند است که با مراجعه بیمه شده بیمار به پزشک معالج خود و انجام معاینات پزشکی و اقدامات تشخیصی و آزمایشگاهی شروع و پس از اثبات ابتلا به بیماری و عدم بهبودی کامل یا نسبی وی، کمیسیون پزشکی در مورد میزان از کارافتادگی بیمار اظهار نظر می‏‏نماید. بر این پایه تاریخ ابتلای بیماری منجر به از کارافتادگی، اولین مراجعه بیمار به پزشک معالج خود محسوب می‏‏گردد و چنانچه مدرک و مستندی در مورد تاریخ اولین مراجعه به پزشک در دست نباشد، تاریخی که کمیسیون پزشکی ـ بر اساس بند الف ماده 70 قانون تأمین اجتماعی ـ درجه کاهش قدرت کار بیمه شده را شصت و شش درصد و یا بیشتر تعیین می‏‏نماید، و بیمار از کارافتاده شناخته می‏‏شود را می‏‏توان به عنوان تاریخ ابتلای بیماری منجر به از کارافتادگی تعیین نمود. بنا به مجموع مراتب فوق، خواسته شاکی وارد تشخیص، به تجویز ماده 13 قانون دیوان عدالت اداری ضمن صدور حکم الزام مشتکی عنه نسبت به تعیین تاریخ ابتلای به بیماری منجر به از کارافتادگی بر اساس ملاک‏های مذکور و تعیین تاریخ 9/8/81 به عنوان تاریخ ابتلا و شروع بیماری شاکی از سوی کمیسیون پزشکی ابطال می‏‏گردد. در مورد خواسته دیگر شاکی مبنی بر برقراری مستمری از کارافتادگی، با عنایت به ابطال تعیین تاریخ شروع بیماری از سوی کمیسیون پزشکی و الزام مشتکی عنه نسبت به تعیین تاریخ جدید ابتلا به بیماری منجر به از کارافتادگی بر اساس معیارهای مذکور و لزوم تطبیق تاریخ جدید با ماده 75 قانون تأمین اجتماعی و احراز شرایط قانونی از سوی مشتکی عنه، در وضعیت موجود قرار رد شکایت شاکی صادر و اعلام می‏گردد. رأی صادر شده قطعی است.
 رئیس شعبه 25 دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه 
نوروزی ـ امینی

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.