قبول مابذل طلاق خلع از سوی حاکم بجای زوج ممتنع
درتاریخ : 1392/08/25 به شماره : ٩٢٠٩٩٧٠٢٢٤٥٠١٣١٨
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 45 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: طلاق، عسر و حرج، طلاق خلع، بذل مهریه، قبول بذل، قاعده الحاکم ولی الممتنع
چکیده رای
درصورت تحقق عسر و حرج و آمادگی زوجــه برای بذل مهریه و امتناع زوج از قبـول مابذل، حاکم بر مبنای قاعــده« الحاکم ولی الممتنع» مابذل را از سوی زوج قبول میکند
رای بدوی
درخصوص دعوی خانم ف.م. فرزند و. بهطرفیت آقای م.ع. فرزند ر. دایر به صدور حکم طلاق و الزام زوج به اجرای آن که دادگاه جهت اصلاح ذاتالبین پس از صدور قرار ارجــاع امر به داوری در پاسخ توفیقی به دست نیاوردند و از آنجایی که طبق مقررات ماده 1133 قانون مدنی اختیار طلاق بهدست زوج بوده و زوجه در شرایط عسر و حرج موضوع ماده 1130 قانون مدنی و تبصره الحاقی و تخلف زوج از شروط ضمن عقد میتواند با اجازه دادگاه خود را مطلقه نماید که در این جا درخصوص اعتیاد که هیچگونه مستندی ارائه ننموده و در مورد نفقه هیچ حکمی ارائه ننموده و هم چنین راجعبه تهدید و لذا دعوی خواهان غیرثابت تشخیص حکم بطلان آن صادر میگردد. این رأی ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان میباشد.
رئیس شعبه 281 دادگاه عمومی خانواده تهران ـ ملکی
رای دادگاه تجدید نظر
در مورد تجدیدنظرخواهی خانم ف.م. از دادنامه 0783 مورخه 29/5/92 شعبه محترم 281 دادگاه خانواده تهران که بهموجب آن درخصوص دعوی مطروحه مشارالیها بهطرفیت شوهرش آقای م.ع. بهخواسته طلاق حکم بر رد آن تصدیر گردیده دادگاه تجدیدنظرخواهی را وارد میداند زیرا دلایل ارائه شده و مستندات ابرازی حکایت از عسروحرج زوجه را وارد و ادامه زندگی مشترک با کیفیت یاد شده در پرونده نگاه داشتن زوجه است در حرج و مشقت که مورد نهی شرع و قـانون است قـوله تعالی«… لا یرید الله بکـم العسر… و لیس علیکم فی الدین من حرج و نیز ماده 1130 قانون مدنی اصلاحی 14/8/70 و تبصره الحاقی 29/4/81 مجتمع تشخیص مصلحت نظام و تبصره ماده 1133 اصلاحی 19/8/81 همین قانون و ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب مجمع و لحاظ تبصرههای آن و با توجه به اینکـه مساعــی محکمه نیــز در ایــجاد صلـح و سازش فــیمابین به نتیجهای نرسیده و اطرافیان، بستگان زوجین نیز توفیقی در این خصوص نداشتهاند و از طــرفـی زوجــه الحاح و اصــرار به تفارق از ایشان داشتند و حتی حاضر شده همه مهریه خویش را در قبال طلاق به وی بذل نماید و از سایرحقوق مالی خویش هم صرفنظر نموده، دادگاه بهموجب ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاهها در امور مدنی دادنامه معترضعنه را نقض و مستنداً به مـواد مرقوم بر تفارق زوجین از همدیگر تحت عنوان طلاق خلعی صادر و اعلام میدارد. زوجه کل مهریه خویش را در قبــال طلاق بــذل و دادگـاه به اعتبار قـاعده الحاکم ولی الممتنع و الغائب قبول بذل مینماید، زوجه راجعبه جهازیه و سایر حقوق مـالی ادعایی ندارد پس از طلاق مشارالیها میبایست سه ماه عده نگه دارد و در این مدت مستحق نفقه نمیباشد زوجین دارای دو فرزند مشترک هستند که هر دو کبیرند، زوجه حسب اقرارش حامـله نبوده ولی ارائه تست عدم بارداری به هنگام اجرای طلاق به محضر لازم است، رأی دادگاه با استناد به مواد 368 و 397 قانون آیین دادرسی یاد شده ظرف 20 روز قابل فرجامخواهی در دیوانعالی کشور است.
رئیس شعبه 45 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشاران دادگاه
اصلانی ـ نحوی ـ غفاری
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.