عدم تحقق معامله به قصد فرار از دین با معامله صوری

عدم تحقق معامله به قصد فرار از دین با معامله صوری

درتاریخ : 1391/11/12 به شماره : 9109970910000806

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 27 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: معامله به قصد فرار از دین، معامله صوری

چکیده رای

چنانچه در محکمه حقوقی صوری بودن معامله‌ای اثبات شود، به دلیل اینکه با معامله صوری انتقال صورت نمی‌گیرد، لذا بزه معامله به قصد فرار از دین نیز موضوعیت نخواهد داشت.

خلاصه جریان پرونده

آقایان ح.م. و س.ر. به اتهام شرکت در معامله به‌قصد فرار از دین تحت تعقیب قرار گرفتند. شعبه 108 دادگاه عمومی جزایی  طی دادنامه شماره 00011-19/1/91، با این استدلال که متهم ردیف اول به قصد فرار از پرداخت مهریه موضوع سند نکاحیه و اظهارنامه مورخ 9/9/89 با شرکت متهم ردیف دوم، سرقفلی مغازه را مورد معامله قرار داده‌اند و در تاریخ معامله از منتقل‌الیه (متهم ردیف دوم) سند وکالت انتقال نیز دریافت نموده است، بزهکاریش را احراز نموده و هر یک از متهمان را به استناد ماده 4 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی به مجازات حبس محکوم نموده است. تجدیدنظرخواهی آنان در شعبه 10 دادگاه تجدیدنظر استان  رسیدگی، دادگاه مزبور با این استدلال که انجام معامله به‌طور صوری و به منظور فرار از پرداخت دین بوده است، رأی بدوی را جعلی دانسته و طی دادنامه شماره 00754-25/7/91 تأیید نموده است. آقای الف.ب. به وکالت از محکوم‌علیها به شرح لایحه تقدیمی نسبت به رأی صادره درخواست اعاده دادرسی کرده، پرونده به این شعبه دیوان‌عالی کشور ارجاع، با قرائت گزارش آقای رزاقی به شرح زیر اقدام به صدور رأی می‌نماید.

رای دیوان

صرف‌نظر از اینکه تاریخ انجام معامله مورد حکم 31/6/89 بوده و تا تاریخ مزبور هیچ‌گونه حکمی علیه آقای ح.م.در حق همسرش صادر نشده و تاریخ تقدیم اظهارنامه زوجه دایر به مطالبه مهریه نیز 9/9/89 مؤخر از تاریخ معامله مزبور بوده است، از آنجایی که در دادنامه شماره 00754-25/7/91 صادره از شعبه 10 دادگاه تجدیدنظر استان ، تصریح شده است که معامله انجام شده صوری بوده است که مطابق ماده 218 قانون مدنی معامله صوری باطل می‌باشد، در حالی که بیان مقنن در ماده 4 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی، ظهور در انجام معامله به‌طور صحیح و تحقق انتقال به غیر دارد، (چنانچه اداره حقوقی نیز در نظریه شماره 6223/7-7/10/1378 حاکی است که در صورت عدم وقوع بیع، موضوع از شمول ماده مزبور خارج است.) لذا با وصف مذکور، محکومیت کیفری متهمان موجه نبوده، به استناد بند 5 ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری، با درخواست اعاده دادرسی آقای الف.ب. وکیل آقایان ح.م. و س.ر. نسبت به دادنامه دادگاه تجدیدنظر موافقت می‌شود و پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه دیگر هم‌عرض ارجاع می‌گردد.

رئیس شعبه 27 دیوان‌عالی کشور ـ مستشار

فاضل ـ رزاقی

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.