شرط رسیدگی دیوانعالی کشور به اختلاف در صلاحیت میان شعب دیوان عدالت با سایر مراجع قضایی
درتاریخ : 1392/09/24 به شماره : 9209970908100297
موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور
این نمونه رای که در شعبه 21 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: صلاحیت ذاتی، اختلاف در صلاحیت، دیوانعالی کشور، دیوان عدالت اداری، مراجع قضایی، مشاوران دیوان عدالت اداری
چکیده رای
ازآنجاکه حل اختلاف بین شعب دیوان عدالت اداری با سایر مراجع قضایی، پس از کسب نظر مشاوران این دیوان صورت میگیرد اطلاق امر، متضمّن این معنی است که کسب نظر مشاوران دیوان، در هر یک از صورتهایی که صدور قرار عدم صلاحیت شعبه دیوان، مقدم یا مؤخر بر صدور قرار از سایر مراجع قضایی باشد، باید قبل از طرح موضوع در دیوانعالی کشور انجام شود.
خلاصه جریان پرونده
شعبه بیستوششم دیوان عدالت اداری نسبت به دعوایی که خانم س.ش. بهعنوان امین اولاد غایب مفقودالاثر ح.ش. که بهموجب دادنامه 9100994 شعبه اول دادگاه عمومی مشهد به این سمت منصوب گردیده به خواسته الزام به صدور شناسنامه برای اولادان غایب به اسامی م. و م. بهطرفیت الف. اقامه کرده بهموجب دادنامه 4147ـ5/12/91 چون رسیدگی را در صلاحیت خود ندانسته به شایستگی محاکم عمومی محل اقامت خواهان به استناد ماده 4 قانون ثبتاحوال قرار عدم صلاحیت صادر و پرونده را مستقیماً به مرجع یادشده ارسال نموده با وصول پرونده به دادگاه عمومی مشـهد ، رسیدگی به شعبه سیام ارجاع میگردد این شعبه هم در وقت فوقالعاده 11/3/92 اجلاس نموده و بهموجب دادنامه 9200339ـ12/3/92 با این استدلال که با عنایت به تعریف سند در ماده 1284 قانون مدنی که طبق مواد 1286 الی 1288 و 1292 قانون مذکور به میزان و چگونگی اعتبار آن میپردازد و نیز توجه به ماده یک قانون ثبتاحوال که ثبت ولادت و صدور شناسنامه را از وظایف ادارات ثبتاحوال دانسته و در مواد 8 و 10 این قانون اسناد ثبتاحوال ازجمله ثبت ولادت و صدور شناسنامه میباشد را احصاء نموده و با اشاره به خواسته خواهان و تقدیم درخواستش به دیوان عدالت اداری و نیز اشاره به ماده 4 قانون ثبتاحوال و اینکه اولاً سند موردنظر از سوی ثبتاحوال صادر نشده تا این مطلب مشمول قسمت اخیر ماده 4 قانون ثبتاحوال گردد اظهارنظر دیوان عدالت را صحیح ندانسته و با توجه به اینکه شکایت از وظایف و اقدامات و … موضوعبند 1 ماده 13 قانون دیوان عدالت اداری طبق اصل 173 قانون اساسی با دیوان عدالت است رسیدگی را در صلاحیت این مرجع دانسته و با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به دیوانعالی کشور ارسال داشته با وصول پرونده به این دیوان و ثبت آن به کلاسه 21/920164 به این شعبه ارجاع شده است.
رای دیوان
دیوانعالی کشور بهموجب ماده 46 قانون دیوان عدالت اداری مصوب 85 مرجع حل اختلاف بین شعب دیوان عدالت با سایر مراجع قضایی پس از کسب نظر مشاوران دیوان است اطلاق امر اخیر متضمّن این معنی است که کسب نظر مشاوران دیوان در هر یک از صورتهای صدور قرار عدم صلاحیت شعبه دیوان مقدم یا مؤخر بر صدور قرار از سایر مراجع قضایی شرط مرجعیت حل اختلاف دیوانعالی کشور است علیهذا موجبات قانونی طرح اختلاف در صلاحیت با عدم اقدام شعبه 26 دیوان عدالت پس از صدور قرار برای کسب نظر مشاوران محقق نیافته و در وضعیت موجود موضوع ماهیت طرح در دیوان را نیافته مقرر است دفتر پرونده را به شعبه 26 دیوان عدالت اداری ارسال دارد اقدام مقتضی معمول و در صورت تأیید نظریه از ناحیه مشاوران نسبت به اعاده آن اقدام گردد.
رئیس شعبه21دیوانعالی کشور ـ مستشار
اخوان ملایری ـ وصالی محمود
توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.