شرایط طرح دعوای خواهان‌های متعدد در یک دادخواست

شرایط طرح دعوای خواهان‌های متعدد در یک دادخواست

درتاریخ : 1392/08/07 به شماره : ٩٢٠٩٩٧٠٢٢٣٥٠٠٩١٣

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 35 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: دادخواست، خواهان، تعدد خواهان، وحدت منشأ، بیع

چکیده رای

درصورت طرح دعوای خواهان‌های متعدد در یک دادخواست، باید بین خواسته‌های آنها وحدت منشأ وجود داشته باشد، بنابراین در دادخواست خریداران متعدد علیه فروشنده، درصورت انعقاد مستقل مبایعه‌نامه‌ها و مجزا بودن مبیع خریداری شده، وحدت منشأ وجود ندارد و موضوع قابل طرح در یک دادخواست نیست.

رای بدوی

در‌خصوص دعوی آقایان ح.ک.، ع.ب. و خانم ش.ر. با وکالت آقای ه.ح. و خانم ل.ص. به‌طرفیت خانم ف.د. به‌خواسته مطالبه ارزش معادلی مبالغی که به‌شرح مندرج در دادخواست و لوایح تقدیمی توضیح داده شده است و خسارات دادرسی وکیل محترم خواهان توضیح دادند که خوانده سه واحد آپارتمان را به خواهان‌‌ها فروخت و تعهد به تکمیل واحدها داشت و موکلین برای فک رهن نیز به قائم‌مقامی از خوانده جهت تنظیم سند هزینه‌هایی را پرداخت کردند و صدور حکم طبق نظر کارشناس را درخواست کردند خوانده لوایح متعددی را به دادگاه تقدیم نمودند که نسبت به آقای ح.ک. ایراد اعتبار امر قضاوت شده صحیح و وارد می‌باشد زیرا قبلاً به همین دعوا در شعبه شانزدهم دادگاه عمومی تهران به‌شماره دادنامه 747 با وحدت موضوع و سبب و اصحاب دعوا حکم به بطلان دعوا صادر شد که این حکم به‌موجب دادنامه شماره 1546 صادر شده از شعبه بیست و هشت دادگاه عمومی تهران تأیید شد بنابراین دعوای آقای ح.ک. به استناد ماده 89 ناظر بر بند 6 ماده84 از قانون آیین دادرسی مدنی منتهی به صدور قرار رد دعوا می‌گردد و نسبت به خواهان‌های دیگر ایرادات خوانده مردود اعلام شد زیرا قرار ابطال دادخواست اعتبار امر قضاوت شده را ندارد و با ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری و وصول نظریه کارشناس خوانده نسبت به نظر کارشناس یک نفره مثبوت به‌شماره 3617 اعتراض به‌عمل آوردند که در راستای حفظ حقوق احتمالی ایشان موضوع به هیأت سه نفره کارشناسان رسمی دادگستری ارجاع شد و نظریه هیأت سه نفره کارشناسان رسمی دادگستری مثبوت به‌شماره 1418 نیز خوانده طی لوایحی اعتراض به‌عمل آوردند که این اعتراض مثبت عدم تطابق نظریه هیأت کارشناسان رسمی دادگستری با اوضاع و احوال محقق قضیه نمی‌باشـد بنابرایـن دادگاه به استناد مواد 198 و 257 و 260 و 265 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت خوانده به‌پرداخت مبلغ 138/559/90ریال در حق آقای ح.ب. و مبلغ 499/991/103 ریال در حق خانم ش.ر. و نیز به‌پرداخت مبلغ 10372000 ریال و حق‌الوکاله وکلای خواهان‌ها طبق تعرفه به‌عنوان خسارت ناشی از طرح دعوا محکوم می‌گردد مازاد خواسته وکیل محترم خواهان‌ها که مندرج در لایحه مثبوت به‌شماره 1008 مورخ 8/4/89 می‌باشد به استناد ماده 197 از قانون آیین دادرسی مدنی محکوم به رد اعلام می‌گردد و نظر به اینکه وکیل خواهان مبلغ مطالبات خود را به‌صورت منجز در لایحه اخیرالذکـر اعلام نمـوده است و با استنـاد به ماده 522 از قانون آیین دادرسی مدنی و اینکه مطالبه ارزش خواسته با احتساب شاخص بانک مرکزی حمل بر مطالبه خسارت تأخیر تأدیه بر آن اساس را دارد خوانده به‌پرداخت خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ 16/3/89 تا روز پرداخت اصل محکوم‌به مذکور طبق شاخص تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی در حق محکوم‌له‌ها به‌عنوان خسارت تأخیر تأدیه محکوم می‌گردد حکم صادر شده حضوریست و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر تهران است.
رئیس شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ کلانتریان

 

رای دادگاه تجدید نظر

تجدیدنظرخواهی خانم ف.د. به‌طرفیت آقای ع.ب. و خانم ش.ر. نسبت به دادنامه شماره 937 … 91 مورخه 12/9/91 صادره از شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی تهران که طی آن حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت 138/559/90 ریال در حق آقای ب. و 499/991/103 له خانم ر. و پرداخت حق‌الوکاله و خسارت تأخیر تأدیه از 16/3/89 صادر گردیده است در محدوده تجدیدنظرخواهی وارد و موجه است و دادنامه تجدیدنظرخواسته بنا به دلایل ذیل مخدوش و در خور نقض است نظر به اینکه خواهان‌ها طی مبایعه‌نامه‌های جداگانه و مستقل مبادرت به خریداری یک واحد آپارتمانی از خوانده نموده‌اند که به‌جهت عدم انجام تعهدات از ناحیه فروشنده مبادرت به تقدیم دادخواست نموده‌اند با التفات به اینکه دعاوی متعدد که از یک منشأ نمی‌باشد طی یک دادخواست طرح گردیده است که فاقد وجاهت قانونی می‌باشد زیرا اولاً ـ مبایعه‌نامه‌های خواهان‌ها مستقل از یکدیگر می‌باشند. ثانیاً ـ هرکدام از آنان یک واحد آپارتمانی به نحو شش دانگ خریداری نموده‌اند که ارتباطی با همدیگر نداشته تا طی یک دادخواست مطـرح گردد. ثالثاً ـ تعهـدات فروشنده نسبت به هر یک از خواهان‌ها مختلف و متفاوت و مبالغ درخواستی آنان نیز مستقل می‌باشد لذا این دادگاه طرح دعوی مستقل از همدیگر را صحیح و قانونی دانسته و هزینه آن دعاوی علی‌حده و مستقل از همدیگر می‌باشد لذا این دادگاه به استناد ماده 358 و 2 قانون آیین دادرسی مدنی با نقض حکم صادره قرار رد دعوی خواهان‌ها در محدوده تجدیدنظرخواهی را صادر و اعلام می‌نماید. رأی صادره قطعی است.
رئیس شعبه 35 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
پورفلاح ـ زیوری

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.