حدود صلاحیت رئیس اداره ثبت محل نسبت به اعتراض به عملیات اجرایی اداره ثبت اسناد

حدود صلاحیت رئیس اداره ثبت محل نسبت به اعتراض به عملیات اجرایی اداره ثبت اسناد

درتاریخ : 1392/03/27 به شماره : 9209970908900174

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 5 دیوانعالی کشور صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: صلاحیت ذاتی، اجرای ثبت، اعتراض به عملیات اجرایی ثبت، دادگاه‌های عمومی

چکیده رای

در دعوای ابطال اجراییه ثبتی و اعتراض به عملیات اجرایی اداره ثبت اسناد و املاک، رئیس اداره ثبت در صورتی صالح به رسیدگی به اعتراض است که عملیات اجرایی به پایان نرسیده باشد (مزایده انجام نشده و صورت‌جلسه مزایده صورت گرفته تنظیم نشده باشد). در غیر این‌صورت رسیدگی به اعتراض در صلاحیت دادگاه عمومی خواهد بود.

خلاصه جریان پرونده

آقای د.ث. مدیر تصفیه شرکت منحله ک. به‌طرفیت 1ـ اداره ثبت ساوه، 2ـ آقای س.ج.، 3ـ آقای ف.ث.، 4ـ دفتر اسناد رسمی شماره … ساوه، 5ـ آقای ح.ع.، 6ـ آقای ق.م. دادخواست توقیف و ابطال اجراییه کلاسه 15936/86/358 ـ 10/7/90 تقدیم دادگاه‌های عمومی ساوه و توضیح داده که خوانده دوم با وجود اطلاع از محل اصلی شرکت و اقامت اینجانب با ذکر آدرس کارخانة تعطیل‌ شده مبادرت به اقدامات اجرایی خلاف بند الف ماده 15 آیین‌نامه‌ای اجرای مفاد اسناد رسمی نموده است در نیمه دوم سال 85 خوانده سوم عضو شرکت 4 فقره چک از شرکت برای تأمین منابع مالی شرکت اخذ تا با تسلیم آن‌ها به خوانده دوم مبلغ 25 میلیون تومان به‌حساب شرکت واریز شود و دو فقره از چک‌ها دارای تاریخ بوده و 2 فقره دیگر بدون تاریخ برای تضمین تسلیم ‌شده خوانده دوم هیچ مبلغی به‌حساب شرکت نریخته و مراتب در 21/9/85 توسط مدیرعامل وقت شرکت به خوانده سوم اعلام‌ شده این دادخواست در شعبه سوم دادگاه عمومی ساوه به کلاسه 900448 ثبت و دادگاه طبق دادنامه شماره 478 ـ 28/8/90 دستور موقت بر توقیف عملیات اجرایی ثبت صادر نموده است (ص 15 و 16) دادگاه به‌موجب دادنامه شماره 568 ـ 6/10/90 چنین استدلال نموده است «… اقدامات اجرایی از سوی اداره ثبت ساوه انجام‌ نشده بلکه در راستای نیابت ارسالی از اداره چهارم اجرای اسناد رسمی تهران در خصوص مطالبات آقای س.ج. و شعبه 16 دادگاه عمومی تهران در خصوص مطالبات آقای ح.ع. بوده است و به استناد ماده 2 قانون اصلاح بعضی از مواد قانون ثبت و قانون دفاتر اسناد رسمی مصوب 27/6/1322 قرار عدم صلاحیت به شایستگی 16 دادگاه عمومی تهران صادر کرده است (ص 65 و 66) پرونده در شعبه 16 دادگاه عمومی تهران به کلاسه 900801 ثبت و آقای ص.گ.ف. به وکالت از خوانده ردیف 6 (ص 75) و آقای ر.ت. به وکالت از خوانده ردیف 5 خود را معرفی نموده است (ص 78) دادگاه پس از جلسه مورخ 4/6/91 به‌موجب دادنامه شماره 566 ـ 4/6/91 چنین رأی داده است: (… اولاً دادگاه دعوی را متوجه خواندگان ردیف اول، سوم، چهارم، پنجم، ششم ندانسته و ذی‌نفع اجراییه نیستند و قرار رد دعوی خواهان صادر می‌شود ثانیاً‌ در خصوص خوانده دوم خواهان دلیلی اقامه نکرده که نشانگر اعمال من غیر حق خوانده در نحوه تحصیل چک باشد یا برخلاف صدور دستور اجرا باشد و حکم به بطلان دعوی صادر می‌نماید و تقاضای توقیف عملیات اجرایی را نیز رد می‌کند …» (ص 93 و 94) با تجدیدنظرخواهی خواهان از این رأی شعبه 51 دادگاه تجدیدنظر در پرونده کلاسه 910520 طبق دادنامه شماره 613 ـ 29/11/91 با استناد به ماده 169 آیین‌نامه اجرایی مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته قرار عدم صلاحیت به شایستگی اداره ثبت ساوه صادر و پرونده را در اجرای ماده 28 قانون آیین دادرسی مدنی به دیوان‌عالی کشور ارسال داشته‌اند که در تاریخ 4/2/92 به این شعبه ارجاع شده است.

رای دیوان

قطع‌نظر از اینکه اجراییه موضوع دعوی از اداره چهارم اجرای اسناد رسمی تهران صادر شده نه ساوه، با عنایت به اینکه صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی رئیس ثبت محل زمانی … است که عملیات اجرایی ثبتی خاتمه نیافته باشد لکن در این پرونده عملیات اجرای ثبتی خاتمه و مزایده انجام و برندة‌ آن نیز مشخص‌ شده است. به‌موجب تبصره ذیل ماده 155 آیین‌نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی مصوب 11/6/87 به علت فروخته شدن کارخانه موضوع دعوی به شخص ثالث و تنظیم صورت‌مجلس مزایده قرار صادره قابل‌تأیید نبوده رسیدگی به دعوای مطروحه در صلاحیت محاکم قضایی است بنا به‌ مراتب پرونده برای ادامه رسیدگی به شعبه اعاده می‌شود.
رئیس شعبه 5 دیوان‌عالی کشورـ مستشار
معینی ـ کریم‌زاده

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.