توافق درخصوص مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه سفته

توافق درخصوص مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه سفته

درتاریخ : 1392/05/20 به شماره : 9209970224300412

موضوعات مرتبط با این نمونه رأی و مرجع صدور

این نمونه رای که در شعبه 43 دادگاه تجدید نظر استان تهران صادرشده است درباره این موضوعات می باشد: خسارت تأخیر تأدیه، سفته، شرط ضمن عقد، سررسید، واخواست، اختیارات قاضی

چکیده رای

در صورتی که طرفین ضمن قرارداد ، به‌جای تاریخ واخواست سفته، زمان سررسید را مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه قرار داده باشند این توافق صحیح و دادگاه مأخوذ به آن است.

رای بدوی

دعوی خواهان ب. به‌طرفیت خواندگان 1ـ ش. 2ـ ش.3 ـ م.س. به‌خواسته محکومیت تضامنی خواندگان به‌پرداخت مبلغ 670/661/784 ریال وجه 21 فقره سفته از شماره 605831 الی 605839 و خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید سفته‌ها درخور پذیرش است. زیرا سفته‌های مدرکیه دعوی که در تاریخ 6/2/86 واخواست گردیده، اشتغال ذمه خواندگان را متضمن بوده که خوانده ردیف اول به‌عنوان متعهد و سایر خواندگان به‌عنوان ضامن، علی‌رغم ابلاغ قانونی حاضر نشده و لایحه ای ارسال نداشته‌اند. علی‌هذا، دادگاه نظر به‌مراتب مذکور و مصونیت ادعا و اسناد ابرازی، از هرگونه تعرض و تکذیب و مستنداً به مواد 306، 305 قانون تجارت و مواد 198، 306، 336، 519 قانون آیین دادرسی مدنی، دعوی خواهان را مقرون به‌واقع تشخیص و خواندگان را به‌پرداخت تضامنی مبلغ 670/661/784 ریال بابت اصل خواسته و مبلغ 000/500/1 ریال بابت هزینه دادرسی و به‌علاوه خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ 6/2/86 تاریخ (واخواست سفته‌ها) لغایت وصول آن و نیز پرداخت حق‌الوکاله طبق تعرفه قانونی درحق خواهان محکوم می‌نماید؛ و ادعای خواهان نسبت به‌پرداخت خسارت تأخیر تأدیه بر مبنای 22 درصد، به‌لحاظ عدم اتکای آن به موازین قانونی رسیدگی، محکوم به بطلان است. درخصوص دعوی خواهان به‌طرفیت خوانده ردیف چهارم (پ.ت.)، نظر به اینکه نام‌برده مدعی است امضاء وی در سفته، مستند دعوی جعل گردیده است که موضوع در دادسرا و دادگاه جزایی درجریان رسیدگی می‌باشد، مفتوح است تا پس از حصول نتیجه نهایی، در پرونده استنادی تصمیم قانونی اتخاذ گردد، رأی صادره غیابی و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در همین دادگاه و سپس ظرف بیست روز قابل اعتراض در دادگاه محترم تجدیدنظر استان تهران است.
رئیس شعبه 120 دادگاه حقوقی تهران ـ غفوری

 

رای دادگاه تجدید نظر

پرونده بیانگر اعتراض و تجدیدنظرخواهی ب. به‌طرفیت ش. و ش. و آقای م.س. از قسمت رد دعوی مطالبه خسارت تأخیر تأدیه از زمان سررسید بدهی بر مبنای 22 درصد در سال بر مبنای قرارداد استنادی موضوع دادنامه شماره 00953 مورخ 17/8/91 شعبه 120 دادگاه حقوقی تهران می‌باشد. جریان پرونده از این قرار است که خواهان در دادخواست خود مطالبه وجه هشت فقره سفته و خسارت تأخیر تأدیه بر مبنای قرارداد استنادی را کرده است. از آنجائی که خسارت تأخیر تأدیه بر مبنای قرارداد جعاله طرفین که مصون از اعتراض و ایراد قرار گرفته است، از موارد خواسته است و در قرارداد مذکور که براساس مقررات ماده ده از قانون مدنی تنظیم شده است، برخلاف مقررات شرع و قانون نمی‌باشد و طرفین متعهد به‌ عمل مطابق قرارداد شده‌اند، بنابراین احاله کردن تاریخ تأدیه خسارت تأخیر تأدیه، به زمان واخواست سفته‌ها، بدون توجه به توافق و سند ابرازی که مصون از اعتراض باقیمانده است درست نبوده و نمی‌باشد؛ چرا که اینکار موجب دخالت در اراده طرفین در قرارداد بوده و باعث تضیع حق احدی از طرفین دعوی می‌باشد. با این بیان که طرفین با علم و آگاهی کامل و با وجود قانون پرداخت خسارت تأخیر تأدیه از زمان سررسید سفته‌ها، توافق دیگری بر مبنای ماده ده از قانون مدنی که خلاف مقررات قانونی و شرعی نمی‌باشد، نموده‌اند، علی‌هذا اعتراض و تجدیدنظرخواهی ب. را وارد تشخیص داده، به استناد ماده 358 از قانون آیین دادرسی مدنی، دادنامه معترض را در این قسمت نقض نموده، تجدیدنظرخواندگان را به استناد ماده 10 و 221 و 222 قانون مدنی و ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی به‌پرداخت خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید دین بر مبنای قرارداد طرفین به اخذ 22 درصد در سال، ضمن حذف پرداخت خسارت تأخیر تأدیه از زمان واخواست سفته‌ها، محکوم می‌نماید. رأی صادره نسبت به تجدیدنظرخواه حضوری و نسبت به تجدیدنظرخواندگان غیابی بوده، ظرف بیست روز قابل واخواهی در این شعبه پس از ابلاغ می‌باشد.
رئیس شعبه 43 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
دشتبانی ـ رفعت

 

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در دادراه اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدید نظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.