سوال-زمینی در روستا واقع شده است و صاحب آن جواز ساخت برای احداث ساختمانی می گیرد و سپس اقدام به ساخت و ساز میکند. اگر اداره جهاد کشاورزی در راستای قانون حفظ کاربری زمین های کشاورزی و زراعی مصوب 1374 با اصلاحات 1385 شکایت کند، آیا صاحب زمین که از مرجع ذی ربط جواز ساخت گرفته مرتکب جرم شده است؟
این پرسش از سوی قضات، در نشست قضایی دادگستری چالوس مطرح شده است.
قضات در آن نشست قضایی به اتفاق نظر داده اند که: وظیفه مرجع صادر کننده جواز ساخت است که از اداره جهاد کشاورزی در باب کاربری زمین استعلام کند و چون این کار را نکرده به عبارتی تخلف کرده است.ولی شخص صاحب زمین مراحل قانونی اخذ جواز را رعایت کرده است و مرتکب جرمی نشده است. بنابراین، عمل او جرم نیست.
نظرکمیسیون:
نشست قضایی(1) مدنی: نظر به اینکه مرجع صدور مجوز قانونی، مسولیت اجرا و رعایت قانون را بر عهده دارد و در امثال این مورد، ابتدا باید نوع کاربری زمین مشخص شده و سپس اقدام به صدور جواز ساختمانی معمول شود.لذا به لحاظ عدم تحقق ارکان بزه، در فرض سوال، از ناحیه مالک بزهی واقع نشده و از این جهت قابل تعقیب نیست. در نتیجه نظر اکثریت قضات دادگستری شهرستان چالوس تایید می شود.
درخصوص سوال مطرح شده و پاسخ آن باید گفت، تنها مرجعی که می تواند مجوز تغییر کاربری دهد، کمیسیون تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها است و اخذ جواز ساخت از مراجع دیگر مانند بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، رافع مسولیت کیفری مرتکب نیست .همچنان که اخذ جواز تاسیس کارخانه از سازمان صنعت ،معدن و تجارت نمیتواند مجوزی برای تغییر کاربری اراضی شود.النهایه صرفا میتواند زایل کننده رکن روانی و عنصر سونیت بزه فوق باشد.
محمدرسول ظهیری
آدرس:
اول خیابان هفده شهریور قدیم، جنب گل فرهاد، ساختمان قانون، طبقه سوم