علی شیئی مقدم
وکیل 1
1404/1/16

اقامتگاه شرکت: از تعارض آدرس ها تا تعیین دادگاه صالح

گاهی در طرح دعوا علیه شرکت‌ها، دو نشانی مختلف برای اقامتگاه شرکت وجود دارد؛ یکی در اساسنامه یا اداره ثبت شرکت‌ها و دیگری در سامانه ثنا. این تفاوت آدرس‌ها، عملاً پرسش مهمی را مطرح می‌کند که برای تعیین دادگاه صالح، کدام نشانی ملاک قرار می‌گیرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضاییه

  1. الزام قانونی درج نشانی در دادخواست

    • بر اساس بندهای (۱) و (۲) ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی، خواهان مکلف است آدرس دقیق خودش و خوانده را در دادخواست قید کند.

    • توجه داشته باشید که وجود نشانی در سامانه ثنا، این تکلیف را لغو نمی‌کند و خواهان همچنان باید آدرسِ خوانده را صراحتاً در دادخواست وارد نماید.

  2. مبنای تشخیص اقامتگاه

    • ماده ۱۰۰۲ قانون مدنی، اقامتگاه را جایی می‌داند که فرد یا شرکت واقعاً در آن مستقر است.

    • طبق مواد ۷۸ و ۸۰ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه در صورت نیاز، محل اقامت واقعی را مدنظر قرار می‌دهد.

    • اگر خوانده ادعای اشتباه‌بودن آدرس را مطرح کند، دادگاه با بررسی دلایل، می‌تواند به نشانی واقعی دست یابد. اما بدون ایراد خوانده، دادگاه عموماً وارد این موضوع نمی‌شود.

  3. ملاک تعیین دادگاه صالح

    • در صورت تعارض نشانی ثنا با نشانی اعلامی خواهان در دادخواست، آدرس درج‌شده در دادخواست (که معمولاً نشانی رسمی شرکت در اداره ثبت شرکت‌هاست) تا زمانی که خوانده ایرادی مطرح نکند، ملاک تعیین دادگاه صالح خواهد بود.

    • چنانچه خوانده ایراد بگیرد و قاضی به این نتیجه برسد که آدرس واقعی جای دیگری است، صلاحیت دادگاه بر اساس محل اقامت واقعی خوانده اصلاح خواهد شد.

نکته پایانی

  • نشانی مندرج در سامانه ثنا به خودی خود نمی‌تواند صلاحیت دادگاه را تغییر دهد مگر آنکه خوانده ایرادی وارد کند و دادگاه پس از بررسی، آدرس را خلاف واقع تشخیص دهد.


سوالات متداول

1- چرا آدرس در سامانه ثنا برای دادگاه کافی نیست؟

طبق بندهای ۱ و ۲ ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی، خواهان وظیفه دارد در دادخواست، نشانی خودش و خوانده را قید کند. صرف اینکه نشانی شرکت در سامانه ثنا ثبت شده، این تعهد قانونی را از بین نمی‌برد. دادگاه اصولاً براساس نشانی اعلامی در دادخواست برای تعیین صلاحیت عمل می‌کند.

2- اگر شرکت در اداره ثبت شرکت‌ها یک آدرس داشته باشد، اما در سامانه ثنا آدرس دیگری معرفی شده باشد، کدام یک ملاک تعیین دادگاه صالح است؟

بر اساس نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۱۰۲۶، معیار اولیه، آدرسی است که خواهان در دادخواست به‌عنوان اقامتگاه خوانده معرفی کرده است (که معمولاً همان نشانی رسمی در اداره ثبت شرکت‌هاست). مگر اینکه خود خوانده ایراد کند و ثابت شود آدرس واقعی شرکت جای دیگری است.

3- در صورت اختلاف‌نظر درباره آدرس واقعی شرکت، دادگاه چه وظیفه‌ای دارد؟

طبق مواد ۷۸ و ۸۰ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه زمانی وارد بررسی صحت و سقم آدرس می‌شود که خوانده ایراد کند. اگر خوانده ادعای اشتباه‌بودن آدرس کند و دادگاه هم بر اساس مستندات محرز بداند آدرس واقعی غیر از نشانی اعلامی است، صلاحیت دادگاه می‌تواند تغییر کند.

0
( 0 ) 0.0
نظرات

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1404/1/16
مقدمه گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین، پس از انعقاد نکاح، به هر دلیلی ازدواج خود را به‌طور رسمی در دفاتر ازدواج ثبت نمی‌کند. این امر، مخصوصاً زمانی چالش‌برانگیز می‌شود که زوج فوت شود. در چنین... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1403/11/15
نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۳/۳۱۹ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۰۷در این نظریه، اداره کل حقوقی قوه قضاییه به پرسش‌هایی دربارهٔ تاثیر قانون اصلاحی ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی (مصوب ۱۴۰۳) بر سرقت‌های قابل گذشت، شرو... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

mughadamali@outlook.com

آدرس:

خیابان مطهری خیابان لارستان بعد از خیابان حسینی راد پلاک 44 طبقه اول واحد 1

شبکه های اجتماعی من:

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.