علی شیئی مقدم
وکیل 1
1403/8/21

تعیین وضعیت حقوقی رد دعوا در عدم احراز تسلیم در قانون ثبت معاملات اموال غیر منقول مصوب 1403

در نظریه مشورتی شماره 7/1403/443 مورخ 1403/08/05، اداره کل حقوقی قوه قضاییه به بررسی موضوع صدور حکم یا قرار رد دعوا در صورت عدم احراز تسلیم یا مبادله در تبصره 6 ماده یک قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول مصوب 1403 پرداخته است. این نظریه به پرسش اصلی در خصوص شکل تصمیم دادگاه (حکم یا قرار) در چنین مواردی پاسخ می‌دهد.

بر اساس ماده 299 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی، رای دادگاه در صورتی حکم تلقی می‌شود که قاطع ماهیت دعوا باشد. در این راستا، دو معیار برای تعریف رای به عنوان "حکم" وجود دارد: ماهوی بودن و قاطعیت دعوا. در پرونده‌های مربوط به تبصره 6 ماده یک قانون ثبت معاملات غیر منقول، دادگاه در صورت احراز یا عدم احراز تسلیم یا مبادله، موضوع را ماهوی و قاطع می‌داند.

بنابراین، اگر دادگاه به احراز تسلیم یا مبادله رای دهد، آن تصمیم در ماهیت دعوا بوده و حکم به شمار می‌آید. به همین ترتیب، در فرض عدم احراز نیز، دادگاه این تصمیم را به عنوان حکم صادر می‌کند، زیرا رد دعوا در اینجا به معنای رد بی‌حقی خواهان بوده و قاطع ماهیت دعوا است.

از سوی دیگر، از آنجا که در قانون آیین دادرسی مدنی و تبصره 6 ماده یک قانون ثبت معاملات، قانون‌گذار به تغییر مقررات شکلی اشاره‌ای نکرده است، نمی‌توان از عبارت «دعوا را رد می‌کند» به عنوان یک تاسیس حقوقی جدید یا به عنوان «قرار رد دعوا» یاد کرد. به عبارت دیگر، در این موارد، حکم به بی‌حقی خواهان صادر می‌شود و نه قرار رد دعوا.

سوالات متداول

1- ۱. آیا در صورت عدم احراز تسلیم یا مبادله در معاملات اموال غیر منقول، دادگاه حکم به رد دعوا می‌دهد یا قرار رد صادر می‌کند؟

دادگاه در این موارد حکم به بی‌حقی خواهان صادر می‌کند، زیرا عدم احراز تسلیم یا مبادله در ماهیت دعوا تأثیرگذار و قاطع است و نمی‌توان آن را به صورت "قرار رد دعوا" تلقی کرد.

2- ۲. چرا در پرونده‌های مربوط به تبصره 6 ماده یک قانون ثبت معاملات، تصمیم دادگاه در صورت عدم احراز تسلیم یا مبادله به صورت حکم صادر می‌شود؟

براساس ماده 299 قانون آیین دادرسی، تصمیمات ماهوی که در ماهیت دعوا تأثیرگذار و قاطع باشند، به صورت حکم صادر می‌شوند. احراز یا عدم احراز تسلیم یا مبادله، ماهیت دعوا را مشخص می‌کند و به همین دلیل به صورت حکم، نه قرار، صادر می‌شود.

3- ۳. آیا عبارت «دعوا را رد می‌کند» در تبصره 6 ماده یک قانون جدید، مفهوم یک تاسیس حقوقی شکلی جدید را دارد؟

خیر، این عبارت به معنای تأسیس شکلی جدیدی نیست. قانون‌گذار در این تبصره به بیان احکام ماهوی پرداخته و نه مقررات شکلی، و لذا عبارت «رد دعوا» به معنای رد به علت بی‌حقی خواهان است و به صورت حکم صادر می‌شود.

0
( 0 ) 0.0
نظرات

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1404/2/15
تحلیلی بر تعارض ظاهری مواد ۶۳ (اصلاحی ۱۴۰۰) و ۷۱ (۱۳۹۲) چکیده با تصویب ماده ۶۳ اصلاحی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در ۱۰ بهمن ۱۴۰۰، پرسشی جدّی درباره دامنه ممنوعیت تعلیق تعقیب و تعلیق اج... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1404/1/16
مقدمه گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین، پس از انعقاد نکاح، به هر دلیلی ازدواج خود را به‌طور رسمی در دفاتر ازدواج ثبت نمی‌کند. این امر، مخصوصاً زمانی چالش‌برانگیز می‌شود که زوج فوت شود. در چنین... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

mughadamali@outlook.com

آدرس:

خیابان مطهری خیابان لارستان بعد از خیابان حسینی راد پلاک 44 طبقه اول واحد 1

شبکه های اجتماعی من:

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.