علی شیئی مقدم
وکیل 1
1403/8/21

حفظ حقوق فرزندان صغیر در پرونده های قتل توسط ولی قهری

تحلیل حقوقی نظریه مشورتی شماره 7/1403/298

تاریخ نظریه: 1403/08/07
شماره پرونده: 1403-11-298 ح

در این نظریه، شرایطی بررسی می‌شود که در آن زنی توسط همسر خود به قتل رسیده و تنها اولیای دم وی، همسر و فرزندان صغیر او هستند. این پرسش مطرح می‌شود که چگونه می‌توان از تضییع حقوق مالی فرزندان صغیر جلوگیری کرد و تدابیری اتخاذ نمود که مانع سوءاستفاده احتمالی ولی قهری شود.

چالش حقوقی: حفظ منافع فرزندان صغیر در اخذ دیه
براساس ماده 73 قانون امور حسبی، دادستان نمی‌تواند در اموری که ولی قهری وجود دارد، دخالت کند. اما در این مورد خاص، پرداخت‌کننده دیه خود ولی قهری (یعنی پدر) است و نگرانی از سوءاستفاده احتمالی و تضییع حقوق صغار به‌وجود می‌آید. از سوی دیگر، نگهداری پول دیه در حساب بانکی نیز، به دلیل کاهش ارزش پول، به صلاح فرزندان صغیر نخواهد بود. بنابراین، راهکاری برای مدیریت و بهبود وجه دیه و استفاده از آن به نفع صغار ضرورت پیدا می‌کند.

راهکار حقوقی پیشنهادی: نصب قیم و نظارت دادستانی
اداره کل حقوقی قوه قضاییه با استناد به ماده 358 و ماده 356 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، اعلام کرده است که در این موارد، ولایت ولی قهری (پدر) نسبت به صغار در موضوع دریافت دیه از بین می‌رود. در نتیجه، ولی آن‌ها مقام رهبری محسوب می‌شود. رئیس قوه قضاییه، با استیذان از مقام رهبری، اختیار مدیریت دیه را به دادستان‌ها تفویض می‌کند. بنابراین، برای حفاظت از منافع صغار در چنین وضعیتی، اخذ و مصرف دیه برای آن‌ها باید به روشی مشابه مواردی که ولی قهری ندارند، مدیریت شود و در این شرایط، نصب قیم مطابق با مقررات عمومی صورت می‌پذیرد.

نتیجه‌گیری
به‌طور خلاصه، در صورت وقوع قتل توسط ولی قهری، دیه متعلق به صغار باید تحت نظارت دادستان و با نصب قیم برای حفظ حقوق آن‌ها مدیریت شود. بدین ترتیب، مصلحت فرزندان صغیر حفظ شده و از هرگونه سوءاستفاده احتمالی جلوگیری خواهد شد.

سوالات متداول

1- 1. در صورت قتل زن توسط همسر، چه تدابیری برای حفظ حقوق مالی فرزندان صغیر در نظر گرفته می‌شود؟

در چنین مواردی، ولایت ولی قهری (پدر) در موضوع دریافت دیه ساقط می‌شود و مقام رهبری به عنوان ولی تعیین می‌شود. با استیذان از مقام رهبری، رئیس قوه قضاییه اختیار نظارت بر دیه را به دادستان‌ها تفویض می‌کند و برای مدیریت دیه به نفع صغار، قیم منصوب می‌شود.

2- 2. چرا نگهداری وجه دیه در حساب بانکی به مصلحت فرزندان صغیر نیست؟

با توجه به شرایط اقتصادی و کاهش ارزش پول، نگهداری وجه دیه در حساب بانکی ممکن است به زیان فرزندان صغیر تمام شود. برای بهبود و حفظ ارزش دیه، پیشنهاد می‌شود قیمی تعیین شود تا سرمایه را به شکل مناسبی برای منافع فرزندان مدیریت و استفاده کند.

3- 3. آیا امکان دخالت دادستان در مواردی که ولی قهری وجود دارد، فراهم است؟

به طور معمول، طبق ماده 73 قانون امور حسبی، دادستان حق دخالت در امور مربوط به ولی قهری را ندارد. اما در مواردی مانند قتل عمدی توسط ولی قهری، این حق ساقط شده و نظارت دادستان به‌عنوان نماینده مقام رهبری برای حفظ حقوق فرزندان صغیر امکان‌پذیر می‌شود.

0
( 0 ) 0.0
نظرات

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1404/1/16
مقدمه گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین، پس از انعقاد نکاح، به هر دلیلی ازدواج خود را به‌طور رسمی در دفاتر ازدواج ثبت نمی‌کند. این امر، مخصوصاً زمانی چالش‌برانگیز می‌شود که زوج فوت شود. در چنین... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1404/1/16
گاهی در طرح دعوا علیه شرکت‌ها، دو نشانی مختلف برای اقامتگاه شرکت وجود دارد؛ یکی در اساسنامه یا اداره ثبت شرکت‌ها و دیگری در سامانه ثنا. این تفاوت آدرس‌ها، عملاً پرسش مهمی را مطرح می‌کند که برا... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

mughadamali@outlook.com

آدرس:

خیابان مطهری خیابان لارستان بعد از خیابان حسینی راد پلاک 44 طبقه اول واحد 1

شبکه های اجتماعی من:

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.