علی شیئی مقدم
وکیل 1
1403/7/23

هیات موضوع اجرای ماده 56 قانون جنگل‌ها و مراتع

رأی وحدت رویه شماره ۶۹۷ هیأت عمومی دیوان عالی کشور درباره صلاحیت هیأت موضوع اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع

خلاصه: بر اساس رأی وحدت رویه شماره ۶۹۷، تنها مرجع رسیدگی به اعتراضات مرتبط با اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع، هیأت تعیین تکلیف اراضی اختلافی است. این هیأت به اعتراضات مربوط به اراضی ملی و مستثنیات رسیدگی می‌کند و تمامی قوانین و مقررات مغایر با این قانون لغو شده‌اند.

مقدمه: در تاریخ ۲۴ بهمن ۱۳۸۵، هیأت عمومی دیوان عالی کشور به ریاست آیت‌الله مفید و با حضور دادستان کل کشور و سایر اعضای دیوان عالی، به اختلاف نظر میان شعب مختلف دیوان در خصوص مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراضات ناشی از اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع پرداخت.

گزارش پرونده: شعبه‌های بیست‌ویکم و سی‌وهشتم دیوان عالی کشور در خصوص مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراضات مرتبط با اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع نظرات متفاوتی داشتند. شعبه بیست‌ویکم دادگستری را مرجع صالح دانسته بود، در حالی که شعبه سی‌وهشتم هیأت موضوع ماده ۵۶ را مرجع صالح معرفی کرده بود.

نظریه دادستان کل کشور: دادستان کل کشور به استناد مواد مختلف قانونی و با توجه به توسعه شهرها و گسترش شهرنشینی، معتقد بود که مرجع رسیدگی به اعتراضات ناشی از اجرای ماده ۵۶ باید هیأت مذکور در قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی باشد. وی تأکید داشت که این امر حقوق افراد را تضییع نمی‌کند، بلکه یک مرحله رسیدگی اضافه می‌کند و همچنان امکان مراجعه به مراجع قضایی وجود دارد.

رأی وحدت رویه: هیأت عمومی دیوان عالی کشور اعلام کرد که هیأت تعیین تکلیف اراضی اختلافی تنها مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراضات مرتبط با اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع است. این رأی برای تمامی شعب دیوان عالی کشور و دادگاه‌ها در موارد مشابه لازم‌الاتباع است.

نتیجه: با صدور این رأی، دیوان عالی کشور به اختلافات درباره مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراضات ناشی از اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع پایان داد و صلاحیت هیأت مذکور را تأیید کرد.

سوالات متداول

1- مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراضات مرتبط با اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع کدام است؟

بر اساس رأی وحدت رویه شماره ۶۹۷، تنها مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراضات ناشی از اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع، هیأت تعیین تکلیف اراضی اختلافی است. دادگاه‌ها و سایر مراجع قضایی صلاحیت رسیدگی به این موارد را ندارند.

2- آیا قوانین و مقررات مغایر با این رأی همچنان اعتبار دارند؟

خیر، با تصویب ماده واحده قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی، کلیه قوانین و مقررات مغایر با آن لغو شده‌اند و تنها هیأت مذکور در این قانون مرجع رسیدگی به اعتراضات مربوط به اراضی ملی و مستثنیات است.

3- آیا پس از رسیدگی هیأت تعیین تکلیف اراضی اختلافی، امکان مراجعه به مراجع قضایی وجود دارد؟

بله، پس از رسیدگی هیأت تعیین تکلیف اراضی اختلافی و صدور رأی، افراد می‌توانند در صورت لزوم به مراجع قضایی مراجعه کنند، اما در ابتدا باید اعتراض خود را به هیأت مذکور مطرح کنند.

0
( 0 ) 0.0
نظرات

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1404/1/16
مقدمه گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین، پس از انعقاد نکاح، به هر دلیلی ازدواج خود را به‌طور رسمی در دفاتر ازدواج ثبت نمی‌کند. این امر، مخصوصاً زمانی چالش‌برانگیز می‌شود که زوج فوت شود. در چنین... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1404/1/16
گاهی در طرح دعوا علیه شرکت‌ها، دو نشانی مختلف برای اقامتگاه شرکت وجود دارد؛ یکی در اساسنامه یا اداره ثبت شرکت‌ها و دیگری در سامانه ثنا. این تفاوت آدرس‌ها، عملاً پرسش مهمی را مطرح می‌کند که برا... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

mughadamali@outlook.com

آدرس:

خیابان مطهری خیابان لارستان بعد از خیابان حسینی راد پلاک 44 طبقه اول واحد 1

شبکه های اجتماعی من:

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.