علی شیئی مقدم
وکیل 1
1403/7/23

صلاحیت دادگاه در دعاوی ناشی از تعهدات شعب بانک ها

خلاصه: با استناد به ماده ۲۳ قانون آیین دادرسی مدنی، دعاوی ناشی از تعهدات شعب بانک‌ها باید در دادگاه محل استقرار شعبه بانک اقامه شود. در صورت ادغام بانک‌ها، شعب بانک ادغام شده به عنوان قائم‌مقام بانک جدید محسوب شده و همچنان دادگاه محل استقرار شعبه صلاحیت رسیدگی به دعاوی مربوطه را دارد.


مقدمه: در تاریخ ۲۰ شهریور ۱۴۰۳، هیأت عمومی دیوان عالی کشور به ریاست حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محمدجعفر منتظری و با حضور نمایندگان دادستان کل کشور و اعضای شعب دیوان عالی کشور، به اختلاف نظر بین شعب مختلف دیوان عالی کشور درباره مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی ناشی از تعهدات بانک‌ها پس از ادغام پرداخت.


گزارش پرونده: اختلاف بین شعب هفدهم و بیست‌وهشتم دیوان عالی کشور بر سر این بود که آیا دادگاه محل وقوع شعبه بانک ادغام‌شده صلاحیت رسیدگی به دعاوی را دارد یا دادگاه محل مرکز اصلی بانک جدید. شعبه هفدهم دیوان عالی کشور دادگاه محل وقوع شعبه بانک را صالح دانست، اما شعبه بیست‌وهشتم دادگاه محل مرکز اصلی بانک را صالح اعلام کرد.


نظریه دادستان کل کشور: دادستان کل کشور با استناد به اصول قانون اساسی و مواد مختلف قانون آیین دادرسی مدنی، بر این نظر بود که تعهدات شعب بانک‌ها ناشی از قراردادهایی که با اشخاص منعقد می‌شود، تعهداتی قراردادی هستند و باید در دادگاه محل وقوع شعبه اقامه شوند. ادغام بانک‌ها نیز تأثیری بر صلاحیت دادگاه محل شعبه ندارد و شعبه بانک ادغام‌شده به عنوان قائم‌مقام بانک جدید محسوب می‌شود.


رأی وحدت رویه: هیأت عمومی دیوان عالی کشور با اکثریت آراء اعلام کرد که دعاوی ناشی از تعهدات شعب بانک‌ها باید در دادگاه محل استقرار شعبه طرف قرارداد اقامه شوند. در صورت ادغام بانک‌ها، شعبه بانک ادغام‌شده به عنوان قائم‌مقام بانک جدید محسوب شده و صلاحیت رسیدگی همچنان با دادگاه محل شعبه است. این رأی برای تمامی مراجع قضایی لازم‌الاتباع است.


نتیجه: با این رأی وحدت رویه، هیأت عمومی دیوان عالی کشور به اختلافات درباره مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی ناشی از تعهدات بانک‌ها پایان داد و دادگاه محل شعبه بانک ادغام‌شده را به عنوان مرجع صالح معرفی کرد.

سوالات متداول

1- پس از ادغام بانک‌ها، دعاوی ناشی از تعهدات شعب بانک ادغام‌شده در کدام دادگاه باید مطرح شود؟

بر اساس رأی وحدت رویه شماره ۸۵۱، دعاوی ناشی از تعهدات شعب بانک ادغام‌شده باید در دادگاه محل استقرار همان شعبه مطرح شود، زیرا شعبه بانک ادغام‌شده به عنوان قائم‌مقام بانک جدید محسوب می‌شود.

2- آیا ادغام بانک‌ها باعث تغییر در صلاحیت دادگاه‌ها برای رسیدگی به دعاوی می‌شود؟

خیر، ادغام بانک‌ها تأثیری بر صلاحیت دادگاه محل استقرار شعبه ندارد. دادگاه محل شعبه بانک ادغام‌شده همچنان صالح به رسیدگی به دعاوی مربوط به تعهدات آن شعبه است.

3- بر اساس این رأی، آیا خواهان می‌تواند دعوی خود را در دادگاه محل مرکز اصلی بانک جدید مطرح کند؟

خیر، بر اساس این رأی، دعاوی باید در دادگاه محل استقرار شعبه بانک مطرح شوند و صلاحیت دادگاه محل مرکز اصلی بانک جدید در این موارد معتبر نیست.

0
( 0 ) 0.0
نظرات

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1404/1/16
مقدمه گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین، پس از انعقاد نکاح، به هر دلیلی ازدواج خود را به‌طور رسمی در دفاتر ازدواج ثبت نمی‌کند. این امر، مخصوصاً زمانی چالش‌برانگیز می‌شود که زوج فوت شود. در چنین... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1404/1/16
گاهی در طرح دعوا علیه شرکت‌ها، دو نشانی مختلف برای اقامتگاه شرکت وجود دارد؛ یکی در اساسنامه یا اداره ثبت شرکت‌ها و دیگری در سامانه ثنا. این تفاوت آدرس‌ها، عملاً پرسش مهمی را مطرح می‌کند که برا... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

mughadamali@outlook.com

آدرس:

خیابان مطهری خیابان لارستان بعد از خیابان حسینی راد پلاک 44 طبقه اول واحد 1

شبکه های اجتماعی من:

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.