علی شیئی مقدم
وکیل 1
1403/6/18

الزام وکیل به رعایت قیمت متعارف در معاملات وکالتی

رأی وحدت رویه شماره 847 دیوان عالی کشور به بررسی شرایط وکالت در فروش مال و الزام وکیل به رعایت مصلحت موکل در معاملات پرداخته است. بر اساس ماده 247 قانون مدنی، وکالت در فروش مال دیگران امکان‌پذیر است، اما مطابق ماده 667 همان قانون، وکیل باید در معاملات، مصلحت موکل را رعایت کرده و از حدود اختیارات صریح یا ضمنی موکل تجاوز نکند.

در این رأی، دیوان عالی کشور تصریح می‌کند که اگر وکیل برای فروش مال موکل اختیار "به هر قیمتی" داشته باشد، این عبارت به معنای فروش به قیمت متعارف است. اگر وکیل مال را به قیمتی پایین‌تر از عرف، که ثمنِ بَخس محسوب می‌شود، به خود یا دیگری بفروشد، این اقدام به‌عنوان معامله فضولی تلقی می‌شود. بر اساس وحدت ملاک از ماده 1073 قانون مدنی، چنین معامله‌ای بدون تنفیذ موکل باطل است.

این رأی همچنین تأکید دارد که اگر معامله‌ای قبل از تنظیم وکالتنامه انجام شده باشد، موضوع رأی شامل آن نخواهد شد. با توجه به اکثریت آراء اعضای هیأت عمومی دیوان عالی کشور، رأی شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان کهگیلویه و بویراحمد که با این نظریه مطابقت دارد، قانونی تشخیص داده شده است. این رأی مطابق ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری برای تمام دادگاه‌ها و مراجع قضایی لازم‌الاتباع است.

نتیجه‌گیری

رأی وحدت رویه 847 به وکلا یادآوری می‌کند که حتی در صورت داشتن اختیار کامل در فروش مال موکل، باید قیمت متعارف را رعایت کنند. هرگونه انحراف از این اصل و فروش مال به قیمتی غیرقابل قبول، معامله فضولی تلقی شده و بدون تنفیذ موکل باطل است. این رأی همچنین برای تمام محاکم قضایی لازم‌الاجرا خواهد بود.

سوالات متداول

1- آیا وکیل می‌تواند مال موکل را به هر قیمتی بفروشد؟

خیر، حتی اگر در وکالتنامه قید شود که وکیل اختیار فروش "به هر قیمتی" دارد، این عبارت به معنای فروش به قیمت متعارف است. فروش مال به قیمت بسیار پایین‌تر از عرف، معامله فضولی محسوب شده و نیاز به تنفیذ موکل دارد.

2- اگر وکیل مال را به خود بفروشد، آیا معامله معتبر است؟

اگر وکیل مال را به قیمت عرفی و متعارف به خود بفروشد، معامله معتبر است؛ اما اگر به قیمتی پایین‌تر از عرف بفروشد، معامله فضولی تلقی شده و بدون تأیید موکل باطل خواهد بود.

3- آیا این رأی شامل معاملاتی است که قبل از تنظیم وکالتنامه انجام شده‌اند؟

خیر، رأی وحدت رویه شماره 847 تنها به معاملاتی مربوط است که پس از تنظیم وکالتنامه صورت گرفته‌اند و شامل معاملات قبل از آن نمی‌شود.

0
( 0 ) 0.0
نظرات

بیشتر بخوانید


در تاریخ 1404/1/16
مقدمه گاهی پیش می‌آید که یکی از زوجین، پس از انعقاد نکاح، به هر دلیلی ازدواج خود را به‌طور رسمی در دفاتر ازدواج ثبت نمی‌کند. این امر، مخصوصاً زمانی چالش‌برانگیز می‌شود که زوج فوت شود. در چنین... [ادامه مطلب]
در تاریخ 1404/1/16
گاهی در طرح دعوا علیه شرکت‌ها، دو نشانی مختلف برای اقامتگاه شرکت وجود دارد؛ یکی در اساسنامه یا اداره ثبت شرکت‌ها و دیگری در سامانه ثنا. این تفاوت آدرس‌ها، عملاً پرسش مهمی را مطرح می‌کند که برا... [ادامه مطلب]

ارتباط با من


ایمیل:

mughadamali@outlook.com

آدرس:

خیابان مطهری خیابان لارستان بعد از خیابان حسینی راد پلاک 44 طبقه اول واحد 1

شبکه های اجتماعی من:

دادراه

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد. تهیه شده در دادراه.